Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti kaventaisi tuloeroja ja satsaisi koulutukseen

Mukana vähimmäistuntipalkka, apuja pienyrittäjille ja lyhennetyn työajan kokeilu

 

Koulutus, tasa-arvo ja kestävä rakennemuutos ovat vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetin Oikeudenmukainen ja uudistuva Suomi avainsanoja. Puolue julkisti vaihtoehtonsa hallituksen talousarvioesitykselle eduskunnassa tiistaina.

– Korkeassa osaamisessa on Suomen tulevaisuus. Hallitus on leikannut rajusti koulutuksesta, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä eli Suomen pitkän aikavälin kilpailukyvystä ja työllisyydestä. Vasemmistoliitto haluaa vahvistaa Suomen osaamisperustaa panostamalla varhaiskasvatukseen sekä kouluihin ja yliopistoihin. Satsaamme myös elinkeinoelämän uudistumista tukevaan tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

 

Pienituloisille ostovoimaa

Koulutukseen vasemmistoliitto on valmis sijoittamaan 400 miljoonaa euroa hallitusta enemmän ja tutkimuksen ja tuotekehitykseen 150 miljoonaa hallituksen esitystä runsaskätisemmin.

Tasa-arvoa vaihtoehtobudjetissa edistettäisiin kaventamalla tuloeroja. Vasemmistoliitto peruu esityksessään perusturvan leikkaukset ja etuuksien indeksijäädytykset. Työttömyysturvan ja asumistuen suoja-osat korotettaisiin 500 euroon kuussa ja kunnallisverotuksen perusvähennystä kasvatettaisiin.

– Meidän budjettivaihtoehdossamme pienituloisten ostovoima kasvaa selvästi. Verotus on hallituksen esitystä kireämpää ansiohaitarin yläpäässä eli kaikkein eniten tienaavilla. Hallituksen politiikka kasvattaa tuloeroja ja huono-osaisuutta, me haluamme laittaa tälle kehitykselle stopin, vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila sanoo.

 

Pääomatulojen verotus progressiiviseksi

Budjetti sisältää useita avauksia pienyrittäjien aseman parantamiseksi, kuten arvonlisäveron alarajan noston, automaattisen palkkatuen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen sekä yrittäjän digitaalisen työkalupakin.

Työelämän rakenteita ehdotetaan uudistettavaksi toteuttamalla vanhempainvapaiden uudistus 6+6+6-mallin mukaisesti, helpottamalla työttömien omaehtoista opiskelua, ottamalla käyttöön vähimmäistuntipalkka sekä toteuttamalla kokeilu lyhennetystä työajasta.

Vasemmistoliitto uudistaisi verotusperusteita siten, että pääomatuloja ja palkkatuloja verotettaisiin yhdessä saman progressiivisen asteikon mukaisesti. Suurituloisimpia suosiva yrittäjävähennys, perintö- ja lahjaveron alennukset sekä kotitalousvähennyksen laajentaminen peruttaisiin.

Vaihtoehtobudjetissa pysyvien tulojen ja menojen suhde on sama kuin hallituksen talousarviossa. Lisäksi budjetissa toteutetaan määräaikaisia kysyntää lisääviä, talouskasvua vauhdittavia ja työllisyyttä kohentavia toimia, kuten alennettujen alv-kantojen lasku sekä homekoulujen korjaamiseen suunnattu investointipaketti.