Arhinmäki perustaisi valtiollisen kaivosyhtiön

Luonnonvarojen tasapuolinen käyttö ja punavihreä kaivospolitiikka vaatisi Suomeen valtiollisen kaivosyhtiön perustamista, kirjoittaa Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja ministeri Paavo Arhinmäki blogissaan maanantaina 21. toukokuuta.

”Joka tapauksessa on säädettävä kaivoksille vero jonka tuotto menisi valtiolle, mutta jota voitaisiin jakaa myös kaivoksen sijaintipaikkakunnalle”, Arhinmäki kirjoittaa. Hän viittaa Australiassa käytössä olevaan merkittävään kaivosveroon ja Norjan valtion harjoittamaan öljy- ja kaasuyhtiöiden verotukseen.

”Ei ole oikein, että suuryrityksille jaetaan pikavoittoja ja meille jää vain ympäristöongelmia sekä hetkellistä työllisyyden kohenemista.”

Uraanin louhinta tai muu ympäristölle erittäin haitallinen toiminta pitäisi Arhinmäen mielestä voida kokonaan kieltää. Hän muistuttaa, että uraanikaivokset ovat saastuttaneet laajoja maa-alueita ja pohjavesiä paitsi Afrikassa, myös vauraissa teollisuusmaissa.

Blogikirjoitus kokonaisuudessaan —>>>