Euroopan vasemmistopuolue pitää opinhaluisille kesäyliopiston Kreikassa

Luvassa kriisitietoutta aidossa ympäristössä

Maanosamme erilaisia vasemmistovoimia yhdistävä Euroopan vasemmistopuolue (European Left, EL) järjestää perinteisen kesäyliopistonsa heinäkuussa Kreikassa.

Tapahtuman yleisteemaksi on valittu kriisit, ollaanhan ajankohtaisen eurokriisin ydinalueella.

Kreikan ylimääräiset parlamenttivaalit pidetään kesäkuussa. Niiden tulos ja seuraukset ovat takuuvarma puheenaihe, kun EL:n viisipäiväinen kesäyliopisto alkaa 17. heinäkuuta Portarian pikkukaupungissa Volosin lähellä.

–Nämä kesäyliopistot ovat hyvä ympäristö Euroopan kokonaistilanteen hahmottamiseen, sanoo EL:n hallituksen suomalaisjäsen, Vasemmistoliiton aiempi poliittinen sihteeri Jussi Saramo, joka nykyään työskentelee ministeri Paavo Arhinmäen erityisavustajana.

Viime vuonna kesäyliopisto pidettiin Italiassa ja edelliskesänä Moldovassa. Saramo osallistui molempiin. Suomalaisia niissä oli mukana kymmenkunta, yhteensä väkeä oli 100–200.

–Kesäyliopisto työskentelee keskustelevasti sosiaalifoorumin tai seminaarin tapaan. Osanottajat tutustuvat muiden maiden puolueaktiiveihin ja syntyy hyviä verkostoja.

Vasemmisto vahvistumassa

Jussi Saramon mukaan vasemmisto on ”laajasti ottaen”, siis mukaan lukien sosialidemokraatitkin, nyt vahvistumassa Euroopassa.

Demareista vasemmalle sijoittuvien puolueiden eteneminen on voimakkainta Hollannissa ja Kreikassa. Alamäkeä taas mennään Saksassa, jossa die Linkeä vaivaa hajanaisuus.

–Vaikuttaa että tunnelin päässä vihdoin näkyy valoa. Se on tärkeää tulevien EU- päätöstenkin takia, Saramo sanoo.

Kreikan vaalit jännitysnäytelmä

Kreikan lähestyvät vaalit jännittävät Saramoa, joka pitää yhteyksiä Vasemmistoliiton sisarpuolueeseen Synaspismokseen.

Puolue lähtee vaaleihin hyvässä myötätuulessa. Se vastustaa tarjottua vyönkiristyssopimusta, mutta haluaa Kreikan pysyvän eurossa.

Jos kansalaiset vaaleissa tyrmäävät IMF:n ja EU:n vaatiman säästökuurin, on paljon avoimia kysymyksiä. Antaako Angela Merkel periksi, onko maa mahdollista erottaa EU:sta, mitä lainoille tapahtuu.

Saramo veikkaa, että Kreikan kokoomus eli Uusi demokratia-puolue ja Syrinzaksi ryhmittynyt vasemmisto käyvät vaalien ykköspaikasta kovan kisan.

–Euroopan Vasemmistopuolueen kesäyliopistoa vaalit eivät kaada, lupaa Saramo, jonka kautta voi ilmoittautua Portarian tapahtumaan.

jussi.saramo (at) minedu. fi

www.european left