Kun kodittomat alkavat vallata taloja

Sevillan parturi pyörittelee silmiään, sillä hänen kaupungissaan on alkanut talonvaltausliike. Espanjassa puhkesi asuntorahoituskupla. Maassa on miljoona tai kaksi miljoonaa tyhjää asuntoa. Köyhät ihmiset, jotka ovat saman lantin eli siis talouskriisin toinen puoli, muuttavat näihin tyhjiin asuntoihin. Heillä kun ei ole vuokriin enää rahaa, koska säällinen työ ja sosiaaliturva ovat historiaa.

Uusia taloja tehtiin Espanjaan monenlaisella rahalla. Venäjän mafia, muut rahanpesijät ja etten uskaltaisi epäillä, myös suomalaiset bisnesenkelit ovat olleet asialla. Osa rahoittajajengistä oli alunpitäenkin tietymättömissä, ja kuplan puhjettua heitä on vielä turhempaa etsiä. Sijoitus on saavuttanut tarkoituksensa, rahat turvassa veroparatiiseissa, huumeissa tai aseissa, tai kenties jo poikimassa uutta rahaa asuntobisneksessä jossain muussa maassa, joka menee perseelleen kun luottoluokittajat julistavat sen seuraavaksi EU:n kriisimaaksi.

Mutta köyhillä on ainakin tilapäisesti kunnon kodit Sevillassa.

Rakkaat lajitoverit, rakastakaa taiteilijoita, sillä taiteilijat näkevät kauaksi ja tietävät ennalta sellaista mitä tuskin uskomme todeksi ollenkaan.

Nobel-palkittu portugalilainen jo edesmennyt kirjailija José Saramago kirjoitti 1986 kirjan, joka suomeksi ilmestyi 1994 nimellä Kivinen lautta. Viisas veijariromaani alkaa dramaattisesta luonnonmullistuksesta: Pyreneiden niemimaa, Portugali ja Espanja, irtoaa Euroopan mantereesta ja lähtee lipumaan Atlantille.

Seuraukset ovat moninaisia. Turistit ja varakkaat kansalaiset ryntäävät lentokentille ja poistuvat. Mannermaalta huiskutetaan helpottunein mielin, kun Euroopan takapajula purjehtii kauemmaksi, ja EU antaa käsittämättömän julkilausuman.

Tuuliajolla seilaava niemimaa joutuu sekasortoon, byrokraateilla menee sormi suuhun, kansalaiset elävät kädestä suuhun. Nimetään hätätilahallitukset. USA toimittaa lentoteitse bensaa.

Ihmiset myös lähentyvät toisiaan. Uusi aate kuohuttaa mannermaata, jossa nuoriso ryntää kaduille julistamaan: Mekin olemme iberialaisia!

Ja köyhät, he valtaavat turisteilta tyhjiksi jääneet hotellit. Vihdoinkin heillä on kylpyhuone.

Tyhjät asunnot toivat mieleeni keskustapuolueen, jonka jäsenmäärässä taitaa jäsenäänestystuloksen perusteella olla klappia. Talonvaltaus tapahtuu Rovaniemellä.

Yksi puheenjohtajaehdokkaista on it-miljonääri Juha Sipilä, joka pääsi eduskuntaan paitsi rahojensa myös palkitun asuntoprojektinsa avulla. Hän on mies Kempeleen ns. ekokorttelin takana.

Sipilä, jonka omaisuus verottajan mukaan jo vuonna 2000 oli 8,5 miljoona euroa, myi Kempeleen kunnalle tämän ”ekoalueen”. Kunta kaavoitti ripeästi ja myyntiin tuli parin tuhannen neliön tontteja à 30 000 euroa. Ekotalon rakentaja maksoi vielä kymppitonnin eko-osuuskunnalle, joka rakensi kortteliin häkäpöntön, joka lämmittää talot.

Talot lämpöeristettiin matalaenergisiksi. Vuotuisen lämmityslaskun sanottiin puolittuvan verrattuna verkkosähkön käyttöön. Lämpölasku olisi noin tuhat euroa. Se on melko tasan sama summa minkä maksaa pientalon omistaja Oulussa – kaukolämmöstä.

Sipilän ekokylän talot kyllä eivät ole mitään pientaloja, neliöitä on hulppeat määrät ja muut värmeet sen mukaiset. Mutta on se niin eko.

Kuka kirjoittaisi romaanin?