Metalliliitto välttyi avoimelta riidalta

Vasemmistoryhmän vetäjä uskoo yhteisen sävelen löytyvän

UP/KARI LEPPÄNEN

Metalliliiton vasemmistoryhmän vetäjäksi valittu Turja Lehtonen on toiveikas liiton sosialidemokraattien ja vasemmistoliittolaisten yhteistyönäkymien suhteen.

– Liittokokouksessa vältyttiin avoimelta riidalta ja turvattiin yhteistyön edellytykset liiton kehittämiseksi, Lehtonen totesi.

Demareiden ja vasemmistoryhmän välit menivät Metallin Tampereen liittokokouksessa hakaukseen, kun enemmistöryhmänä olevat sosialidemokraatit kieltäytyivät hyväksymästä liittosihteeriksi vasemmistoryhmän esittämää Turja Lehtosta. Demarit moittivat Lehtosta yhteistyökyvyttömäksi.

Liitosihteeri on liiton kakkosvirka ja kuulunut vasemmistoryhmän vetäjälle. Lehtonen voitti vasemmistoryhmän äänestyksessä Matti Mäkelän. Ryhmien välisen kompromissin mukaan Mäkelä kuitenkin jatkaa liittosihteerinä.

Vasemmistoryhmän vetäjänä Lehtonen saa paikan liittotoimikunnassa, työehtoneuvottelujen pienessä neuvottelukunnassa sekä SAK:n hallituksessa.

Samalla sovittiin, että Lehtosen toimenkuvaa liiton työehtosihteerinä muokataan niin, että hän voi nämä tehtävät hoitaa ja toimia vasemmistoryhmä vetäjänä.

Lehtonen luottaa, että yhteistyö löytää uransa käytännön toiminnassa.

– Jos Metalliliitto olisi kompromissin sijasta päädytty avoimeen riitaan, se olisi merkinnyt kovaa kolausta liiton arvovallalle.

Se olisi samalla merkinnyt Lehtosen mukaan voimien tuhlaamista sisäiseen riitelyyn tilanteessa, jossa liitolla on edessään suuria haasteita. Niitä ovat järjestäytymisasteen turvaaminen sekä sopimustoiminnan ja liiton toiminnan kehittämisen haasteet, Lehtonen totesi.

– Liiton vasemmistoryhmä kantoi vastuuta liiton yhtenäisyydestä ja sai maksaa siitä melko kalliin hinnan, Lehtonen summasi kompromissiin päättynyttä episodia.