Raahen ja Vihannin liitos syntyi suurella nopeudella

Syksyn kunnallisvaalit käydään jo yhden kunnan mallilla

Tarja Ollanketo korostaa kuntalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien parantamista, kun kuntakoko kasvaa Vihannin liittyessä Raaheen. (Kuva: Tuomas Talvila)

Raahen kaupunki ja Vihannin kunta yhdistyvät vuoden 2013 alusta. Yhdistymispäätös tehtiin molemmissa valtuustoissa tiistai-iltana, Raahessa yksimielisesti, Vihannissa äänin 18-3. Yhdistymistä kuvattiin sanalla ”järkiavioliitto”.

Liitoksen taustalla on Vihannin kuralle mennyt talous. Myös Raahelle on etua liitoksesta kuntakoon suurentuessa. Yhteistyö ei ole uusi asia, sillä Raahe ja Vihanti kuuluvat jo ennestään kolmeen keskeiseen kuntayhtymään. Tärkein on hyvinvointikuntayhtymä, johon lisäksi kuuluvat Siikajoki ja Pyhäjoki. Yhdistyvät kunnat ovat myös saman seutukunnan ja koulutuskuntayhtymän jäseniä.

Vihanti on kolmas Raaheen liittyvä kunta Saloisten ja Pattijoen jälkeen.

Liittymissopimus takaa henkilöstölle viiden vuoden palvelussuhdeturvan. Vihannin nykyiset lähipalvelut säilytetään vähintään neljä vuotta. Maksut harmonisoidaan jo 2013. Luottamusmiesorganisaatio täydentyy Vihannin aluelautakunnalla. Kuntavaalit syyskuussa käydään yhden kunnan mallilla.

Raahen valtuustossa Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron pitänyt Tarja Ollanketo arvioi, että valtion päästä katsottuna alue varmaankin näyttää yhteensopivalta. Valtio tarjoaa liitoksesta 3,2 miljoonan euron porkkanarahan.

-Vasemmistoliitto korostaa avoimen ja kuntalaisia kuuntelevan päätöksenteon merkitystä. Tarvitsemme tasapuolisen, lähipalvelut niin Vihannissa kuin Raahessa turvaavan palvelurakenteen. Kuntalaisten hyvinvointi tulee ottaa huomioon myös kaavoituksessa. Ja talous täytyy saada terveelle pohjalle.

Ollankedon mukaan yhdistymissopimuksen visio vastaa Vasemmistoliiton ryhmän tavoitteita, kun siinä todetaan, että ”Raahe on elinvoimainen, aktiivinen, kuntalaisistaan huolen pitävä ja vahvaa yhteistyötä eri tahojen kanssa tekevä kunta.”

Yhdistymissopimus viedään ensi viikolla Helsinkiin kuntaministeriöön. Yhdistymishallitus valitaan jo kesäkuun alussa. Siitä tulee 11-jäseninen: seitsemän Raahesta ja neljä Vihannista. Jäsenistä kolme on vasemmistoliittolaisia. Yhdistymishallituksen tärkein tehtävä on valmistella ensi vuoden talousarvio.

 

Jaa artikkeli

facebooktwittermail

Seuraa meitä

facebookrss