Nokia kovilla

Helppo ei ole ollut tämäkään viikko matkapuhelinyhtiö Nokialle. Kurssi kävi pohjalukemissa. Puhelinten markkinaosuus ja kannattavuus ovat laskeneet jo pitemmän aikaa jyrkästi.

Nokian kaksi viikkoa sitten ilmoittamat henkilöstövähennykset eivät olleet yllätys mutta rajuudessaan järkytys koko Suomelle. Kaikkiaan yt-neuvottelujen piirissä on Suomessa 3 700 ihmistä. Rankimmin koetellaan Saloa josta yhtiön tehdas suljetaan kokonaan.

Kovilla on myös Nokia-paikkakunta Oulu, jossa ollaan vähentämässä 500–600 työntekijää. Nyt henkilöstöä on Oulussa noin 1 200. Tuleen eivät tietysti yhtiö sen enempää kuin rakennemuutoksesta kärsivät paikkakunnatkaan voi jäädä makaamaan.

Oulussa tiistaina vieraillut Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sanoi Kalevan haastattelussa yhtiön olevan edelleen sitoutunut Ouluun, vaikka työntekijämäärä vähenee sadoilla, eivätkä työntekijöiden lähtöpaketitkaan ole yhtä suuria kuin ennen. Elopin mukaan Oulu on jatkossakin oleellisen tärkeä tuotekehityspaikka ja sen on tarkoitus pysyä keskeisenä paikkana peruspuhelinten kehityksessä.

Elopin vakuutteluihin Ouluun sitoutumisesta uskoisi pohjoisesta näkökulmasta mielellään. Mörköjä ei tekisi mieli maalailla, mutta on kuitenkin pakko noteerata myös se, että Elop ehti korostaa useampaan otteeseen Salonkin tehtaan merkitystä yhtiölle – ennen kuin kävi kuten kävi.

Se on toki hyvä että Nokia on Elopinkin suulla korostanut tukevansa työntekijöitä muutoksessa. Uusien irtisanomisten myötä testataan jälleen Nokian yhteiskuntavastuu. Paljon riippuu nyt myös siitä, miten ja millä aikataululla Nokia saa oikaistua syöksynsä.

Yhtiön tarina on osa kansallista teollisuushistoriaamme. Vastaavan kokoluokan menestyskertomusta ei ihan hevillä taida osua kohdalle. Tulevaisuus lienee pienempien ja notkeampien yritysten ja toivottavasti löytyvien uusienkin kasvualojen.

On toki pyrittävä houkuttelemaan Ouluun, Saloon ja muuallekin myös kansainvälisiä suuryrityksiä. Osaajia ja tiloja löytyy, nämä vahvuudet olisi teknologiapaikkakunnilla kyettävä hyödyntämään jatkossakin.

Jaa artikkeli

facebooktwittermail

Seuraa meitä

facebookrss