Pohjaveden suojelijoille palkinto

Viinivaaran pohjavesialueen Hanganhete. Kuva Saara Salmela.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri on myöntänyt tämän vuoden ympäristöpalkintonsa Vesivaara-liikkeelle Viinivaaran puolustamisesta.

–Vesivaara-liike tekee hartiavoimin ja asiallisella otteella työtä estääkseen Oulun kaupunkia pumppaamasta Viinivaaran pohjavettä vessojen huuhteluun, palkinnon perusteluissa kerrotaan.

Pohjaveden ansiosta alueen suot, purot, lähteet, järvet ja joet muodostavat ainutlaatuisen kosteikkoympäristön.

Oulun Veden suunnitelma pumpata Viinivaarasta ja lähialueilta joka päivä 30 000 kuutiota on valtava määrä vettä.

–Sitä ei luonto kestäisi, Jos paras vesi otetaan virtaamasta pois, vaikutukset ovat tuhoisat valuma-alueen latvapuroille, joille ja soille. Pahalta tuntuu sekin, että hanketta ajetaan väärillä ja vääristetyillä tiedoilla. Sadantaa suurennellaan eikä kuivien kausien vaikutuksia noteerata, Vesivaara-liikkeen aktiivi Pentti Marttila-Tornio sanoo

Viinivaaralle on vaihtoehtoja

Luonnonsuojelupiirin mukaan vaihtoehto kalliille, toimimattomalle ja luonnolle tuhoisalle hankkeelle on kehittää Oulun vesihuoltoa.

Esimerkiksi vaihtamalla vedenotto Jylhämään muuttuisi Oulun raakavesi nykyistä tasalaatuisemmaksi ja kemikaalien käyttötarve vähenisi. Lisäksi onnettomuusriskit ja maatalouden aiheuttama kuormitus pienenisivät ja oululaiset säästäisivät kymmeniä miljoonia euroja.

Vesivaara-liikkeen kampanjassa on mukana Kiiminkijoki-varren osakaskuntia, kalastuskuntia ja kyläyhdistyksiä sekä Oulun luonnonsuojeluyhdistys ja Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys.

Luonnonsuojelupiiri on jakanut maailman ympäristöpäivänä tunnustuksen luonnon- ja ympäristönsuojelutyöstä henkilölle tai yhteisölle vuodesta 1995 lähtien. Viime vuonna ympäristöpalkinnon sai FT Esteri Ohenoja peräänantamattomasta ja asiantuntevasta luonnon puolustamisesta.