Tietä ihmisille

Kadunvaltaajat ottivat tilaa autoilulta ja kuluttamiselta oleskelulle.

Kadunvaltaus Oulun keskustassa keräsi viitisenkymmentä osallistujaa ja runsaasti huomiota. (Kuva: Tero Kaikko).

Viime lauantaina Oulun Isokatu vallattiin vapaaksi tilaksi ihmisille ja oleskelulle Vasemmistonuorten johdolla. Soitto, nauru ja taide saivat ohikulkijat pysähtymään ja ihmettelemään. Vaikka kadunvaltaus on harvalle tuttua Oulussa, hyvin sujunut valtaus kirvoitti useamman ihmettelijän peukalon nousemaan yläviistoon ja paikalla pyörähtäneiden poliisien suut hymyyn.

Positiivista huomiota

Noin viidenkymmenen vapaan ja epäkaupallisen tilan puolesta mieltään osoittaneen kadunvaltaajan joukosta kaksi kerrallaan pääsi ohjaamaan liikennettä keltaiset huomioliivit päällään. Tapahtuman saama huomio oli autoilijoiltakin pääasiassa positiivista, vaikka tie olikin katkaistu.

– Yksi pukuherra tosin alkoi saarnata demokratiasta kommunistisissa valtioissa ja kutsui meitä ”sairaiksi ihmisiksi”, naureskeli 18- vuotias Jenni Puolakanaho.

Kiimingistä Oulun keskustaan varta vasten katua valtaamaan saapunut Puolakanaho sanoi tulonsa syyksi yritysten ja kaupallisuuden ylivallassa olevan kaupunkikeskustan ottamisen hetkeksi ihmisten haltuun.

– Oulun keskustassa on hyvin vähän tilaa, jossa voi vain olla. Visuaalista tilaa hallitsevat mainokset, eikä vapaalle katutaiteelle ole paikkoja.

Puolakanaho antaisi kaikille kaupunkilaisille mahdollisuuden päästä ilmaisemaan itseään julkisesti.

– Sillä taide on itseilmaisun muoto, ei kuluttaminen.

”Keskustaan paikkoja taiteelle”

Itsekin kuvataidetta harrastava Jenni Puolakanaho moitti kaupunkikeskustan mainostaulujen paljoutta. Hänen mukaansa tarvetta olisi vastaavankaltaisille tauluille, joihin jokainen voisi laittaa omaa kuvataidettaan kaiken kansan nähtäville. Nyt moinen käytös tulkitaan vandalismiksi ja tekijä saa kiitosten sijasta sakot.

Puolakanaho katsoi, että yksityisautoilun näpäyttäminen kadunvaltauksella on tervettä varsinkin kallioparkin eli Kivisydämen rakentamisen alkumetreillä.

– Yksityisautoilun vähentämisellä saataisiin julkisille liikennevälineille enemmän käyttäjiä. Kesällä on muutenkin mukavampi kulkea jalan, Puolakanaho pohti.