Uusi ylioppilas kritisoi rahan valtaa

Jonas Björkbacka on helpottunut, kun 7-vuotiaana alkanut kouluputki on takana. (Kuva: Hanna Holappa)

Oululainen Jonas Björkbacka on yksi yli 30 000:sta kevään ylioppilaasta. Lakkiaispäivä 2. kesäkuuta on myös hänen 19-vuotissyntymäpäivänsä.

-Vielä vuosi teini-ikää jäljellä, nauraa ”ämmän” papereilla Oulun lyseosta kirjoittanut nuori mies.

Björkbacka tuntee olonsa helpottuneeksi, kun seitsenvuotiaana alkanut ja tauotta tähän asti jatkunut kouluputki on takana. Häntä ei haittaisi, vaikka eteen tulisi nyt välivuosi – tosin hän on hakenut kolmeenkin paikkaan jatko-opintoihin.

Lukio toimii hänen mielestään ajassa. Jos hän saisi muuttaa jotain, hän pienentäisi pakollisten kurssien ryhmiä ja lisäisi opinto-ohjausta. -Ja opettajat voisivat enemmän provosoida lukiolaisia ajattelemaan ja keskustelemaan.

Nuorten syrjäytymisestä ja pahoinvoinnista puhutaan paljon. Björkbacka huomauttaa, että koulutuksen tai työn ulkopuolella eläminen ei aina tarkoita syrjäytymistä. Suomalaisten ja myös nuorten suurena ongelmana hän näkee yksinäisyyden, ja sitä on vaikea voittaa. Koulupsykologeillekin on pitkät jonot.

Ampumissurmista on jälleen noussut kova keskustelu. Siinä on Björkbackan mielestä vastenmielisiä piirteitä kuten väitteet, että jos ei nuorukainen selviä armeijasta niin ei selviä muutenkaan elämässä. -En kannata myöskään pelien kieltämistä tai metallinpaljastimien asentamista kouluihin.

Rahalla on Björkbackan mielestä ylikorostunut asema nuorten elämässä. Jos ei ole rahaa litkiä kalliita kahveja tai käydä elokuvissa, voi pudota kaveriporukasta.

Björkbacka on puoli vuotta toiminut Vasemmistonuorten osa-aikaisena piirisihteerinä. Aktiivinen vasemmistolaisuus ei ole haitannut opiskelua eikä siitä ole koulussa nälvitty. Hänet valittiin oppilaskunnan puheenjohtajaksikin.

-Järjestötyössä olen oppinut hyödyllisiä asioita ja ihmisten kanssa toimimista.

Kesällä hän jatkaa töitä järjestämällä Vasemmistonuorten kesäleiriä Hailuotoon ja kadunvaltauksia Ouluun. Mutta ensin hän käy kaverin kanssa tunturivaelluksella.

Entä mitä uusi ylioppilas toivoo? -Toivon että Suomeen saadaan perustulo. Se hillitsisi rahan valtaa ihmisten elämään.