Kyllönen: Kansanedustajat tiesivät jos ottivat selvää

-Valtion budjetista ei löydy momenttia jolta rahaa olisi Espanjaan viety. Kaikki tuki on takauksia tai markkinoilta otettuja lainoja, ei vanhustenhuollosta vietyjä, Merja Kyllönen kertoi.

Liikenneministeri Merja Kyllösen mukaan kansanedustajat ovat tienneet, mistä viimeksi Espanjan tukipaketin yhteydessä päättivät.

-Tietoa saa jos sitä haluaa, mutta oppositiopuolueet haluavat vain nostattaa mylläkkää ja paljoa puhetta kun muuta ei synny. Samaa propagandaa kuin se, että sanotaan rahaa annettavan Espanjan pankeille. Tuki menee Espanjan valtion virastolle, ei suoraan pankeille, Kyllönen sanoi Vasemmiston rantaillassa Kuhmossa.

Hänen mukaansa suomalaisella medialla, Helsingin Sanomia myöten, olisi syytä kaivella asioita tarkemmin.

-Kun väitetään, että velkojan ensisijaisuutta ei ole, niin pitäisi lukea sopimuksen ohella sopimuksen johdanto, joka on yhtä sitova kuin itse sopimus, Merja Kyllönen huomautti.

Siinä, että komisaari Olli Rehn on hehkuttanut velkojen takaisinsaannin ensisijaisuuden olevan tapauskohtaista, ei liikenneministerin mukaan ole mitään erikoista koska se on ollut komiossion kanta aiemminkin. Mutta ei Suomen hallituksen kanta, eikä sovittu.

Kyllönen kävi Lentuankosken Luontotuvalle Euroopan taloustilannetta ja hallituksen toimia läpi perusteellisesti saaden kuulijoilta kiitosta asioiden selventämisestä.

-Tässä pelataan kovaa poliittista peliä mielikuvilla. Suomen valtion budjetissa ei ole momenttia, josta rahaa olisi muualle viety. Ei ole viety vanhustenhuollon rahoja Espanjaan tai Kreikkaan, vaan on otettu halvalla korolla lainoja ja lainattu edelleen, liikenneministeri painotti.

Valtiot lainailleet kautta aikojen

-Maat ovat kautta historian lainanneet toisilleen, ei tässä ole mitään uutta tai outoa. Suomi on saanut kattavat lainavakuudet ja nostan siitä Jutalle (Urpilainen) hattua, Merja Kyllönen sanoi.

Hän huomautti Suomen toimineen siten, että sijoitttajien vastuu kasvaa.

-Eikä Euroopan Keskuspankki ole menettänyt mitään, mutta yksityiset sijoittajat ovat, Kyllönen sanoi ja korosti kyseessä olevan ensisijaisesti järjestelmäkriisin.

-Eurooppaan pitää saada entistä selvemmät pelisäännöt ja huolehtia, että niitä myös noudatetaan, ministeri tähdensi.

”Ookataan väljemmille vesille”

Hallitusta ja hallituspuolueita kohtaan pyöritetään kaikenlaista huhumyllyä mutta Kyllösen mukaan joukkueella on vahva tahto ”ookata Suomi väljemmille vesille”.

Heittoja eurosta eroamisesta Merja Kyllönen piti ilmaan viskottuina, sillä sitä ennustajaa ei ole lyötynyt joska pysyisi tarkkaan laskemaan, monenko miljardin euron menetykset siitä seuraisivat.

-Yhden yhdysvaltaisen pankin kaatumisesta vuonna 2008 aiheutui meille 40 miljardin euron hävikki verotuloihin ja sitä laskua saadaan maksaa kauan, hän heitti.

Kyllöstä karvasteli se, että italialaisia tai espanjalaisisia syytellään; ”te olette laiskoja”

-Ihan tavallisia ihmisiä kuten suomalaiset. Jos otetaan vaikkapa Espanja niin kun ole heidän päättäjiään tavannut niin ei tuen vastaanotto seurauksineen ole mikään helppo asia tunnustaa. Siinä joutuu paljon kansallista ylpeyttä nielemään

-Kannattaa muistaa, että jos Espanjan pankkijärjestelmä joutuu kaaokseen niin kuka sen lopulta maksaa; tavallinen matti ja maija meikäläinen siellä ja täällä, Merja Kyllönen korosti.

Palvelubussi kiertämään ja promillet puheeksi

Suomen kotikutoiset ongelmat aiheuttavat sen, että joka kunnassa joudutaan painiskelemaan veroeurojen riittävyyden kanssa. Kyllönen ei haasteita pelkää, on siksi kunnallisvaaleissa vasemmiston ehdokkaana Suomussalmella ja kannustaa siihen muitakin.

-Joskus vuosia sitten valtuustourani alkupuolella heitin ajatusta, että olisi palvelubussi joka kiertäisi auttamassa perukan immeisiä ettei palvelujen takia ole pakko muuttaa. Se jäi hautumaan, mutta nyt näyttää tulevan todeksi, hän mietti.

Vaikka Merja Kyllösen ”rootelina” ovat liikenneasiat, niin toiveita ja pyyntöjä sataa laidasta laitaan. Nytkin ministeri sai kirjata ylös kysymyksiä Ryynäs-Matin mökkiliitymän byrokratiakoukeroita myöten

Esimerkiksi omaishoidontuesta Kyllönen oli palaveerannut ministeri Paula Risikon kanssa viimeksi viikko sitten.

Omalta sektoriltaan hän ennakoi, että syksyllä väännetään liikenneturvallisuudesta ja myös promillerajoista.

-Haluja tiukennuksiin on, mutta taustalla on aika iso painoarvo sillä mitä panimoteollisuus sanoo, arvioi Kyllönen, joka on huolestunut nuorten mopokulttuurin höltymisestä.

-Jatkuvasti uutisia siitä, miten onnettomuuksiin joutuu tai poliisi muuten pysäyttää humalassa ajelevia nuoria, joiden ikä ei edes alkoholin hallussapitoon riitä, Merja Kyllönen pohti.

Lue lisää Kuhmon rantaillasta ensi torstain Kansan Tahdosta.