Pukit kaalimaan vartijoina

Sekaisin ovat Euroopan asiat ja väki toreilla hämmästelee kun Euroopan Unioni ajautuu euron ja talouden suhteen kriisineuvotteluista toiseen saamatta pysyvää aikaan. Ei ole ihme jos kansalaiset puhuvat koko eurosta luopumisesta, kun tolkkua ei tule.

Suomessa oppositio koettaa ottaa tilanteesta kaiken irti, mutta ovat pukkeja kaalimaan vartijoina.

Suomi on ottanut markkinoita lainaa miljardi euroa ja lainannut sen edelleen Kreikalle. Tämän lainarahoituksen antoi edellinen keskustajohtoinen hallitus.

Lainalla ei ole vakuutta sen varalta, että Kreikka ei pysty maksamaan takaisin. Muistatte kuinka Mari Kiviniemi pääministerinä sanoi, ettei vakuutta muka voida saada.

Perussuomalaiset hokevat eurosta ja EU:sta eroamista helpoksi ratkaisuksi ja suoltavat sylttytehtaasta satuja siitä, kuinka eläkeläisten ja sairaiden tarvitsemia rahoja kannetaan kassikaupalla Eurooppaan.

Euroakaan Suomen valtion budjetista ei kuitenkaan ole otettu ja muualle lähetetty vaan vain annettu lainatakauksia.

Jos perussuomalaisten malli toteutuisi ja euroalue hajoaisi, niin ne takuut menisivät maksuun ja Suomen vientiteollisuus kokisi infarktin. Lienee kuitenkin niin, että on Suomenkin etu jos EU:lla talous toimii.

Oli miten oli. Kapitalistinen markkinatalouskone yskii pahasti. Jos ei ollut reaalisosialismi riemukulkua, niin ei tämäkään nykyinen paljon ilahduta tavallista kansalaista.

Se vain ihmetyttää, että pitääkö mennä pohjamutia myöten ennen kuin kansalaiset heräävät huomaamaan, mihin muista vähät välittävä oman edun tavoittelu johtaa.

Euroopassa tarvitaan vastuullisuutta kuten oman kunnan ja kuntalaisten asioiden hoidossa.

Ne, jotka lupaavat ensi syksyn kuntavaaleihin kymmenen hyvää ja tusinan kaunista, puhuvat palturia. Helppo- Heikkien perässä ei kannata juosta, vaan tosiasiat on uskallettava tuoda esille

Nyt kannattaa asettua ehdolle , sillä mielenkiintoisia tehtäviä on edessä. Koko Suomen kuntakartta muuttuu seuraavan neljän vuoden valtuustokauden aikana. Valtuustot päättävät muutoksista, valtio puuttuu asiaan vain jos valtuutetut eivät itse kykene.

Jo tässä historiallisessa kuntarakenteen muutoksessa on itse kullekin erityinen syy lähteä ehdokkaaksi; ensikertalaisenakin. Ehdokkuus on itsensä likoon laittamista, mutta vain ehdokas voi tulla valituksi ja päästä päättäjäksi.

Haluatko sinä tehdä, vai vain puhua tyhjää? Siinä henkilökohtaisen ratkaisun paikka.

Hyvää loppukesää kaikille!

 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton Kainuun maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja ja Sotkamon kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja.