Puolueet kesäpuntarissa

Kesän olemassaolon oivaltaa viimeistään siitä, että mediassa esitellään uusia paljastuksia kahdenkymmenen vuoden takaisen Ruokolahden leijonan tapauksesta. Tosin keskikesä ei nykymaailmassa ole enää politiikan näyttämölläkään niin näkymätöntä aikaa kuin joskus Ruokolahden leijonan aikoihin. Paini eurokriisin kanssa kyllä on pitänyt johtavat poliitikkomme uutiskuvissa ja otsikoissa viikosta viikkoon.

Helppoa ei ole, kun tie vie kriisikokouksesta ja vakuusneuvotteluista toisiin.

Europolitiikasta tulee herkästi myös sisäpolitiikkaa. Kärjistetyn julkikuvan mukaan tunnollisen Suomen rahoilla ollaan tässä pönkittämässä huikentelevaisten eurokumppaneiden rellestystä. Eurovaluutta ahdistaa, liittovaltio uhkaa, manataan. Voisi arvella, että tällainen kuva olisi omiaan nakertamaan maan hallituksen luottamusta ja kannatusta.

Mielipidemittaukset eivät kuitenkaan näytä tukevan tätä vaikutelmaa.

Suuret hallituspuolueet jyräävät. Niin Ylen Taloustutkimuksella teettämän kuin Helsingin Sanomien TNS Gallupin mittaukset kertovat että kokoomus pitää edelleen ykköspaikkaa mutta Sdp on kovasti nousussa.

HS:n tuoreimman eduskuntavaalikannatusta mittavan kyselyn mukaan kokoomuksen kannatus on 21,7 prosenttia, demareiden 20,4.

Oppositiopuolue keskusta on alavireisissä lukemissa ja se on selkeästi jäänyt kahden suurimman puolueen vauhdista.

Keskustan näkökulmasta tilanne on huolestuttava, erityisesti syksyn kuntavaalien lähestyessä.

Uusimman HS-gallupin mukaan keskusta saisi 16,4 prosentin kannatuksen, jos kuntavaalit pidettäisiin nyt.

Puolue on tarmokkaasti pyrkinyt pelottelemaan kansaa valmisteilla olevan kuntauudistuksen kauheuksilla, mutta kuntamellastus ei näytä kansaan uponneen.

Tilannetta ei lainkaan helpota se että kuntavaaliehdokkaiden saamisessa entiseen tapaan on keskustalla ollut vaikeuksia.

Perussuomalaisten ison jytkyn hurmos on aikaa sitten haihtunut, mutta tokihan HS:n mittaama 12,9 prosentin kuntavaalikannatus on toista kuin edellisten kuntavaalien 5,4 prosenttia.

Syksyllä nähdään jääkö perussuomalaisten kuntamenestys kuplaksi samaan tapaan kuin on jäänyt puolueen etukäteen hehkutettu esiinmarssi ammattiliitoissa.

Eivät kesägallupit vasemmistoliitollekaan varsinaisia voitonviestejä luotaa. Taloustutkimuksen suunta oli alavireinen, HS:n kysely kertoi tasaisemmasta kannatuksesta.

Näistä lukemista ei vielä laajempia johtopäätöksiä voi tehdä. Erityisen totta tämä on kuntavaaleissa, jotka ihan oikeasti käydään kunnissa, paikallisista lähtökohdista.

Sekin on syytä muistaa, että esimerkiksi HS:n kuntagallupissa yli kolmannes vastanneista ei ilmoittanut, mitä puoluetta he äänestäisivät.

Jaa artikkeli

facebooktwittermail

Seuraa meitä

facebookrss