Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Attendo puhuttaa Puolangalla

Puolanka voi olla monelle pohjoissuomalaiselle ja kainuulaiselle tuttu siitä, että se päätti vetäytyä Kainuun maakunta-kuntayhtymästä ja yksityistää omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa verosuunnittelun vuoksi otsikoissa olleelle Attendolle neljä vuotta sitten. Vasemmistossa on hankkeen suhteen omat epäilijänsä, joista yksi on Puolangan valtuuston toisena varapuheenjohtajana istuva ja paikallista vasemmistotoimintaa vetävä Aarre Väisänen.

– Kunnan budjetista noin kaksi kolmasosaa eli noin 13 miljoonaa euroa käytetään sote-palveluihin, Väisänen kertoo lukuja Attendo-sopimuksen taustalla.

Kuluvan vuoden alussa astuvat voimaan sopimuksen hinnankorotukset, joiden myötä Puolangan sote-menot kasvavat seuraavien kolmen vuoden aikana yhteensä noin miljoonalla. Muiden Attendolle sote-palvelunsa yksityistäneiden kuntien osalta Kärsämäen hintalappu palveluille on noin neljä miljoonaa euroa halvempi ja Rääkkylässä kaksi miljoonaa euroa halvempi kuin Puolangalla.

– Mitähän hyvyyttä me tuolla omalla kasvamaan päin olevalla summalla muihin verraten mahdammekaan saada, siihen ei kukaan ole osannut minulle vielä vastata, Väisänen päivitteli.

Väisäsen mukaan yksi suuri ongelmakohta sote-palveluiden järjestämisestä on kuntalaisten saama vähäinen tieto, luottamushenkilöistä puhumattakaan. Kunnassa ei ole perusturvalautakuntaa, vaan normaalisti sille lankeavat tehtävät hoitaa kunnanhallitus.

Todellista valtaa puolankalaisten sote-asioissa käyttää kunnan sote-johtoryhmä, jossa istuvat kunnanjohtaja, hallintojohtaja, kaksi Attendon edustajaa ja läsnäolo- sekä puheoikeudella varustettuna keskustalaiset kunnanhallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Muiden puolueiden edustajia ei johtoryhmään ole kelpuutettu, eikä tieto liiemmin sieltä muualle leviä.

– Olen neljän vuoden aikana saanut kolme pöytäkirjaa tämän johtoryhmän kokouksista ja nekin melkoisen mankumisen jälkeen. Ei kuntademokratia voi toimia näin, ettei päätöksentekijöillä ole tietoa miten kaksi kolmasosaa kunnan rahoista käytetään, Väisänen päivitteli.

Ei kuntademokratia voi toimia näin, ettei päätöksentekijöillä ole tietoa miten kaksi kolmasosaa kunnan rahoista käytetään.

Aarre Väisänen ei vaivu kuitenkaan epätoivoon, vaikka pessimismipitäjässä ollaankin. Tulevaisuus on avoin sote-palveluidenkin osalta, ja tällä hetkellä hallituksen sote-esitys on etenemässä niin, että palveluiden järjestäminen olisi palautumassa ikään kuin vanhalle maakunta-kuntayhtymälle, uuden mallin mukaisesti kuitenkin maakunnalle.

Edessä siintävissä kunnallisvaaleissa tavoitteena on saada Puolangalle kattavasti erilaisia ehdokkaita vasemmistoliiton listalle ja työ onkin hyvässä vauhdissa. Väisänen kannustaa ihmisiä aktivoitumaan yhteisten asioiden hoitamiseen, onhan kyse yhteisten veroeurojen käytöstä. Hänellä on myös selvä viesti puolankalaisille.

– Ryykästään vasemmistoliitolle semmonen kunnallisvaalitulos, jotta kuivat hirsiseinätkin rotisoo liitoksistaan, hän kehottaa.