Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kyllönen kannatti tekijänoikeusuudistusta – ”tekijä on ansainnut työstään korvauksen”

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona kantansa EU:n tekijänoikeusuudistukseen. Heinäkuussa valmisteluun palautettu direktiiviluonnos meni nyt läpi selkeällä enemmistöllä ja muun muassa vasemmiston Merja Kyllönen kannatti sen hyväksymistä.

Parlamentin tiedotteen mukaan direktiiviin lisättiin takeita sananvapauden turvaamisesta sekä helpotuksia pienyrityksille. Kyllönen sanoo äänestysratkaisunsa perustuneen samoihin asioihin, joita tiedotteessa tulee esiin.

– Mielestäni myös digiaikana tekijä on ansainnut työstään asiallisen korvauksen, euroedustaja toteaa.

Tekijänoikeusjärjestöt ja Suomessa esimerkiksi media-alan työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat kannattaneet uudistusta. Kansalaisjärjestöt sekä Facebookin ja Googlen kaltaiset suuryhtiöt ovat puolestaan vastustaneet sitä.

Eniten keskustelua on herännyt kahdesta artiklasta, joiden pelätään johtavan sananvapauden rajoittumiseen sekä netin massavalvontaan ja muuttumiseen pelkästään suuryhtiöiden tiedotuskanavaksi.

Korvausta ei voi vaatia pelkän linkin ja muutamien saatesanojen jakamisesta.

”Linkkiverona” tunnettu artikla 11 antaa kustantajille oikeuden periä sosiaalisen median palveluilta ja muiden tuottamaa sisältöä jakavilta uutissivustoilta korvauksia heidän omistamansa sisällön jakamisesta.

Parlamentin kannan mukaan taiteilijoiden, toimittajien ja muiden varsinaisten sisällöntuottajien tulee saada osansa näistä korvauksista. Pienten yritysten ei kuitenkaan tarvitse korvauksia maksaa. Lisäksi korvausta ei voi vaatia pelkän linkin ja muutamien saatesanojen jakamisesta.

Toinen kiistanalainen artikla 13 velvoittaa yhtiöt varmistamaan, ettei niiden verkkoalustoille ladata tekijänoikeuksia loukkaavia teoksia kuten kuvia ja videoita. Vastustajien ”meemikielloksi” kutsuma vaatimus ei parlamentin kannan mukaan koske siteeraamista ja parodiointia eikä esimerkiksi Wikipedian kaltaisia sivustoja.

 

Direktiivi muotoillaan parlamentin kannanoton jälkeen

Kyllösen mukaan lähtökohta on yhä säilyttää internet yhtä vapaana kuin tällä hetkellä, mutta sisältöä tuottavat artistit ja toimittajat saavat reilumman osan heidän töillään saavutetuista tuotoista.

Mutta johtaako direktiivi ennakkosensuuriin, kun nettiyhtiöt alkavat estää tekijänoikeuden alaisten teosten lataamista palveluihinsa? Ennakkosuodatus voisi johtaa esimerkiksi meemikuvien estämiseen.

”Juristien tehtävänä on vielä varmistaa, ettei kansalaisoikeuksia loukata.”

Kyllönen viittaa tekijänoikeusjärjestö Teoston tiedotteeseen, jonka mukaan tämä olisi EU-lainsäädännön perusteella kiellettyä. Jäsenmaita edustavan ministerineuvoston oikeudellinen osasto on vakuuttanut parlamentille, ettei käytäntä rajoita sananvapautta tai muita perusoikeuksia. Nettipalveluiden pitää estää luvattomien sisältöjen leviäminen yhteistyössä tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa.

– Tulevissa trilogeissa juristien tehtävänä on vielä varmistaa, ettei kansalaisoikeuksia loukata missään muotoa, Kyllönen sanoo.

Trilogi tarkoittaa neuvottelua parlamentin, komission ja jäsenmaita edustavan neuvoston välillä. Lopullinen direktiivi tulee neuvottelujen jälkeen vielä europarlamentin hyväksyttäväksi.