Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Rallivaihde silmään

Pohjoisen kuntavaalityöntekijät ovat järjestötyön vankkoja ammattilaisia

 

Vasemmistoliiton kuntavaalityötä tehdään jo täyttä häkää. Pohjois-Suomessa työnsä on aloittanut kolme kuntavaalityöntekijää, jotka hankkivat alueillaan ehdokkaita ja suunnittelevat vaalityötä.

Mikko Kähkönen Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulussa, Juhani Hiltunen Kemissä ja Markus Korjonen Lapissa ovat kokeneita konkareita politiikan areenoilla. Heidän tavoitteenaan ja tehtävänään on varmistaa vasemmistoliitolle vaalivoitto ensi keväänä.

 

Liikkuvat kiinni

34-vuotias Mikko Kähkönen liittyi vasemmistoliiton jäseneksi 15-vuotiaana. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Hämeen Vasemmistonuorten toiminnanjohtajana ja Tampereen Vasemmiston kuntavaalityöntekijänä. Raahessa syntynyt Kähkönen muutti takaisin kotiseudulleen Ouluun huhtikuussa.

– Vaikka maailmankansalainen olenkin, pohjoisen ihmiset ovat luontaisia lajitovereita. En tarvinnut kotoutumista. Oli mukava palata.

Hän katsoo ykköstavoitteekseen nostaa vasemmistoliitto Pohjois-Pohjanmaalla takaisin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Toinen tärkeä maali on hankkia ehdokkaita listoille enemmän kuin viime kuntavaaleissa.

– Tilanne on nyt kohtuullinen. Pienemmillä paikkakunnilla vaalityö on erilainen prosessi kuin suuremmissa kaupungeissa. Kaikkiin kuntiin olisi hyvä saada ehdokkaita, ja mukavaa olisi, jos Merijärvellekin ehdokas nyt löytyisi, Kähkönen sanoo.

Oulun kaltainen iso kaupunki ei kuitenkaan takaa ehdokashankinnan helppoutta. Vaikka asukkaita on paljon, yliopistokaupungissa esimerkiksi opiskelijoiden poliittinen väri heittelee trendi-impulssien mukaan, sanoo Kähkönen.

– Vasemmisto-opiskelijat on suurin poliittinen ryhmä ylioppilaskunnissa. Aikaisemmin vasemmisto oli opiskelijoiden puolueinhokki, mutta vuosien aikana torjunta on väistynyt ja nyt ihmisten on myös helpompi tulla ehdokkaiksi.

Kähkönen huomauttaa, että vasemmistoliiton jäsenkunta on muuttunut kovasti parissa kymmenessä vuodessa.

– Monipuolistunut ja nuorentunut, naisia on enemmän. Myös aktiivikenttä on muutoksessa. Sekin vaikuttaa siihen, että yhä useammat äänestäjät voivat kokea suurempaa yhteenkuuluvuutta puolueeseen.

Liikkuvien eli puolueita vaihtavien äänestäjien määrä on kasvussa. Varmoja äänestäjiä on puoluekentän laidoilla eniten, kokoomuksella ja vasemmistoliitolla, mutta Kähkösen mukaan heidän varaansa ei voi laskea, jos aikoo tehdä hyvän tuloksen.

– Liikkuvat pitää saada kiinni, ja siinä olennaista on hyvä vaalityö.

Kähkönen kertoo, että kaikkiin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin, joissa vasemmistoliitto ehdokkaita asettaa, tulee oma, paikallinen vaaliohjelma. Esimerkiksi Oulussa ohjelman tekeminen on alkanut.

 

Lapissa voittoa haetaan muutoksen tuulissa

Lapin Vasemmisto tarvitsi kuntavaaliasioitaan hoitamaan henkilön, jolla on valmiiksi langat käsissä ja mahdollisuus tarttua ruoriin nopeasti, joten tehtävään pyydettiin Markus Korjosta.

– Olin sillä hetkellä työtön, ja luonnollisesti suostuin, 32-vuotias Korjonen sanoo.

Myös hänellä on vahva järjestötausta: vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen, Lapin piirin varapuheenjohtaja, Rovaniemen Punavihreät ry:n puheenjohtaja. Korjonen on aikaisemmin työskennellyt muun muassa kansanedustajan avustajana, opettajana ja Lapin Vasemmistonuorten piirisihteerinä.

Koska vasemmistoliitolla ei enää ole piiritoimistoa Lapissa, Korjosen asemapaikka työssä on kotonaan Rovaniemellä.

Hän sanoo, että muutokset puhaltavat monella tavalla Lapin vaalipiirissä. Monet kokeneet valtuutetut väistyvät ja monissa kunnissa valtuuston koko pienenee. Lisäksi sote-muutokset sekoittavat pakkaa.

– Yritän suhtautua kaikkeen tähän suurena mahdollisuutena.

Korjonen katsoo, että Lapissa mutkia matkaan tuo ihmisten yleisesti alhainen kiinnostus vaikuttamiseen. Siitä huolimatta tavoitteena on vasemmiston mojova vaalivoitto.

Lappilaiset ovat luonnostelleet alueelle oman vaaliohjelman. Vahvistus ohjelmalle tulee piirin vuosikokouksessa joulukuun alussa, sen jälkeen kun ohjelmaraamit on hyväksytty puoluevaltuuston kokouksessa.

Kunhan ohjelma on selvillä, aloittaa Korjonen ehdokashankinnan loppukirin vuodenvaihteessa.

– Sen jälkeen rallivaihde silmään ja menoksi!

 

Tiedottamisen ja järjestöjen ammattilainen vauhdissa Kemissä

– Näyttää lupaavalta ja toiveikkaalta. Ehdokashaku on käynnissä ja jo nyt olemme saaneet uusia hyviä ehdokkaita, myös nuoria. Kulttuuripuolikin näyttäisi muodostuvan vahvaksi. Myös nykyisiä valtuutettuja on hakemassa jatkopaikkaa. Tavoitteena on täysi lista eli 65 ehdokasta, kertoo Kemin Vasemmiston kuntavaalityöntekijä Juhani Hiltunen.

Oikeastaan Hiltunen on tiedottajan työssä, ja työnantaja on Kemin KSL eli Kansan Sivistystyön liitto, jolta Kemin Vasemmistoliitto ostaa osan hänen työpanoksestaan. Hiltusen tehtäviin kuuluvat toimistotyöt, asiakaspalvelu, koulutuksien suunnittelu ja toteutus, muun muassa ehdokaskoulutus. Lisäksi hän osallistuu tapahtumien organisointiin, kunnallisvaaliehdokkaiden hankkimiseen ja kaikkeen Kemin KSL:n ja vasemmistoliiton toimintaan liittyvään tiedottamiseen, vaalityö mukaan lukien.

– En hakenut tehtävään, vaan minua pyydettiin. Järjestökokemukseni on vankka, siitä on paljon apua, erityisvahvuuteni ovat tiedottamisen hallitseminen. Olen ammattilainen molemmilla aloilla, Hiltunen sanoo.

Hän ei odota isompia vaikeuksia ehdokasasettelussa Kemissä, joka on perinteisesti vasemmistolle erittäin voimakasta kannatusaluetta.

– Alku on sujunut hyvin ja jos puolueen aktiivit jaksavat tehdä töitä ehdokkaiden hankkimiseksi samaan malliin, saamme hyvin monipuolisen ja kattavan ehdokaslistan.

Kemissä kuntavaaliohjelmaa rakennetaan vielä.

– Mutta jos ja kun tavoitteena on kaupungin elinvoimaisuuden lisääminen, teemoiksi nousevat esimerkiksi palveluiden saatavuus kohtuullisella hinnalla ja kaikki toimeentuloon liittyvät asiat. Kokonaisuuteen liittyvät myös sote-asiat, varhaiskasvatus ja koulutus; ikäihmisten elämänlaadun parantamista unohtamatta. Päätöksenteon tulee olla entistäkin avoimempaa ja kuntalaisten osallistumismahdollisuudet huomioonottavaa.

Juhani Hiltusen työssä iso etappi on 28. helmikuuta, jolloin ehdokaslista on viimeistään jätettävä.

– Sen jälkeen ehdokashankinnan sijaan keskitytään käytännön vaalityön tekemiseen.

 

 

Mikko Kähkönen

  • Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston ja Oulun Vasemmiston kuntavaalityöntekijä
  • 34-vuotias
  • Kotoisin Raahesta, asuu Oulussa
  • Opiskelee Tampereen yliopistossa kunnallisoikeutta
  • Aikaisemmin mm. Tampereen Vasemmiston kuntavaalityöntekijä, Hämeen Vasemmistonuorten toiminnanjohtaja, musiikkijuontaja
  • Harrastaa lukemista, uimista, kuntonyrkkeilyä, punttien nostelua ja elokuvia

Markus Korjonen

  • Lapin Vasemmiston kuntavaalityöntekijä
  • 32-vuotias
  • Asuu Rovaniemellä
  • Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen, Lapin piirin varapuheenjohtaja, Rovaniemen Punavihreät ry:n puheenjohtaja
  • Aikaisemmin mm. kansanedustajan avustaja, opettaja, Lapin vasemmistonuorten piirisihteeri
  • Harrastaa musiikkia, kuntoilua, filosofiaa

Juhani Hiltunen

  • Kemin Vasemmiston kuntavaalityöntekijä
  • 57-vuotias
  • Asuu Keminmaalla, lähtöisin Kemistä
  • Kemin kilpirauhaspotilaiden vertaistukiryhmän vetäjä, toimi 1970- ja 1980-luvuilla SDNL:n kaikilla tasoilla perusosastosta keskushallitukseen kaikkiaan 17 vuotta
  • Aikaisemmin mm. Pohjolan Sanomien toimittaja (1990-2013), Suomen Festivaaliyhdistyksen pääsihteeri, SDNL:n Kuopion piirin piirisihteeri ja SDNL:n Lapin piirin järjestösihteeri
  • Harrastaa uintia, suositun Rokkineuvos.fi –nettisivuston toimittamista, aktiivi Lapin Kilpirauhasyhdistyksessä ja Kemin Seudun Viskin Ystävissä. Kivalo-opiston luovan kirjoittamisen opettaja. Esikoiskirja Ensimmäinen kivi (Nordbooks) julkaistiin keväällä.