Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Saamelaiskäräjälaki nyt!

Se on merkillistä, että kun puhutaan kielipesistä, ovat poliitikot yli puoluerajojen kilvan kiillottamassa kilpiään ja puolustamassa kielipesien rahoitusta. Kun puhe kääntyy muihin saamelaisten oikeuksiin, kuten vaikkapa siihen, saavatko saamelaiset itse päättää, ketkä ovat saamelaisia, muuttuu ääni kellossa – tai vaikenee kokonaan.

Eräs ystäväni totesi minulle jokin aika sitten, että tällä hetkellä ei ole helppoa olla saamelainen Suomessa ja valitettavasti en voi epäillä hänen sanojaan. Keskustelu ILO169-sopimuksen ja uuden saamelaiskäräjälain ympärillä on ollut värikästä ja ajoittain vähintäänkin hyvän maun vastaista, kun saamelaiskulttuuria on tehty naurunalaiseksi erilaisia stereotypioita viljelemällä. Valtaväestölle saamelaisten oikeuksien ja aseman parantaminen on yllättävän vaikea asia.

Yksi viimeaikaisista noloista ja hämmentävistä ulostuloista on ollut lappilaisten istuvien kansanedustajien kannanotto, jossa he vaativat, että kaikki ne kohdat uudessa saamelaiskäräjälaissa, jotka merkittävästi olisivat parantaneet saamelaisten asemaa ja oikeuksia, palautetaan uudelleenvalmisteltaviksi. Liekö kyseessä tietämättömyys, piittaamattomuus vai pelko äänten menettämisestä, harkitsematon ehdotus on silti. Uutta lakia on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä saamelaisten demokraattisesti valitun edustajan, saamelaiskäräjien, kanssa, ja jos nyt saavutettu kompromissi kelpaa saamelaisille, on erikoista, että se ei kelpaa suomalaisille.

Suomessa on odotettu ILO169-sopimuksen ratifioimista eli täytäntöönpanoa jo 25 vuotta. Aikaa asioiden selvittelemiseen siis on ollut enemmän kuin tarpeeksi, tässä vaiheessa päätöksen lykkääminen vaikuttaa lähinnä vastuun pakoilulta. Sopimuksella on suuri symbolinen arvo saamelaisille ja se kertoisi myös selkeästi Suomen halusta toimia maansa alkuperäiskansan puolesta. Sopimus ei vähennä muiden lappilaisten oikeuksia ja esimerkiksi Norjassa se on päinvastoin lisännyt koko Finnmarkin väestön vaikutusmahdollisuuksia alueidensa maankäyttöön.

Yksi suomalaisen politiikan kantavista teemoista on ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kansainvälisten sopimusten noudattaminen niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin. Hallitus haluaa uuden saamelaiskäräjälain hyväksytyksi ennen ILO169-sopimuksen ratifioimista. Nyt on aika ryhtyä sanoista tekoihin ja näyttää, että Suomi kunnioittaa maansa alkuperäiskansaa, ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia!

 

Anni Ahlakorpi

Vasemmistonuorten 2. varapuheenjohtaja

kansanedustajaehdokas (vas, sit.)