Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Takaisin Eurooppaan

Palaan tässä kesäkolumnissani vielä Eurooppa-politiikkaan. Eurovaalit olivat ja menivät, ja loistavasti menivätkin. Vasemmistoliitto otti historiallisen vaalivoiton, erityisesti Pohjois-Pohjanmaan vaalimenestystä voisi luonnehtia murskavoitoksi. Kunnia kuuluu tietysti Merja Kyllöselle, mutta myös kaikille muille kovasti työtä tehneille. Eurooppapolitiikkaa ei saa unohtua vaalien jälkeen. Ei voi olla niin, että seuraavan kerran EU-politiikasta puhutaan vasta seuraavien eurovaalien alla.
Euroopan unioni vaikuttaa monella tavalla meidän kaikkien elämään ja Suomen politiikkaan ja yhteiskunnalliseen kehitykseen. Siksi onkin tärkeää, että uudet meppimme eli euroedustajamme eivät hautaudu Brysselin kätköihin vaan toimivat aktiivisina vaikuttajina, tehokkaina tiedottajina ja ahkerina viestinviejinä Suomen ja Brysselin välillä. Myös puolueiden on syytä olla alati hereillä ja ottaa aktiivisesti kantaa Brysselin tapahtumiin.

Itse lähden heinäkuussa kenttämatkalle Eurooppaan. Menen ensin lomailemaan Ateenaan, jossa olisi tarkoitus antiikin monumenttien ja kehutun ruokakulttuurin lisäksi tutustua Kreikan yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja paikallisen vasemmistopuolueen toimintaan. Kreikasta jatkan matkaani tyystin toisenlaiseen Euroopan maahan Saksaan, jonka pääkaupungissa Berliinissä osallistun Euroopan vasemmistopuolueen kesäyliopisto.
Nämä kaksi maata edustavat tietyllä tavalla EU:n ääripäitä. Kreikka on pieni maa, Euroopan ongelmalapsi, jolla menee taloudellisesti ja sosiaalisesti huonosti ja maan asioista päättävät pitkälti muut kuin maan vaaleilla valitsemat edustajat maan ajauduttua EKP:n, IMF:n ja komission lainaohjelmien varaan. Saksa taas on jättiläinen, Euroopan ihmelapsi, jolla menee lujaa ja joka määrää pitkälti Euroopan tahtia ja vaikuttaa siinä sivussa muidenkin maiden asioihin.
Molemmat ovat euromaita, mutta Saksa hyötyy euron sille liian matalasta kurssista ja Kreikka taas kärsii euron sille liian korkeasta kurssista
Reissusta pitäisi siis tulla mielenkiintoinen, toivon saavani uusia ajatuksia ja kokemuksia ja pääseväni nauttimaan myös hieman kesän iloista ja lämmöstä.

Alkavalla europarlamenttikaudella unionissa on päätettävänä isoja asioita. Yksi isoimmista on komission neuvotteleman EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus. Olen kirjoittanut sopimuksesta jo ennen vaaleja, mutta kyse on sen mittaluokan asiasta, että toivon todella, etteivät ihmiset unohda sitä näin vaalien jälkeen.
Sopimusluonnoksesta julkisuuteen tihkuneet tiedot ovat todella huolestuttavia. Toteutuessaan sopimus ja erityisesti sen sisältämät investointisuojapykälät merkitsisivät vallan siirtoa kansan valitsemilta päättäjiltä kansainvälisille suuryrityksille. Lisäksi on syytä olla huolissaan eurooppalaisesta tuote- ja ruokaturvallisuudesta ja kuluttajansuojasta. Toivottavasti Merja pitää meidät ajan tasalla siitä, mitä tälle ja monille muille EU:ssa päätettäville isoille asioille kuuluu.
Hyvää loppukesää kaikille Kansan Tahdon lukijoille, vietättepä sitä sitten koto-Suomessa tai muualla maailmassa!

Kirjoittaja on Oulun yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja ja valtuutettu.