Kuntatyönantajat vaatii irtisanomissuojan purkamista

Kuntatyönantajien Markku Jalonen povaa kuntien talouksiin melkoista myllerrystä. (Kuva Tiina Tenkanen)

Kuntatyönantajien Markku Jalonen povaa kuntien talouksiin melkoista myllerrystä. (Kuva Tiina Tenkanen)

Tulevasta sote-laista on poistettu henkilöstön viisivuotinen irtisanomissuoja. Kuntatyönantajille sekään ei riitä.

– Irtisanomissuojan pitää päättyä soten alkamiseen vuoden 2017 alusta, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen vaati keskiviikkona Kuntatyönantajien toimittajatapaamisessa.

Kuntarakennelaissa säädetty irtisanomissuoja on Jalosen mukaan kunnille liian kallis, jähmettää kunnan toimintoja ja estää paikallisen sopimisen. Lue lisää

Elintarviketyöläisten toive: Joulupöytään kotimaista

Kotimaisia elintarvikkeita, jotka parhaiten tunnistaa avainlippu- ja joutsenmerkeistä. (Arkistokuva)

Kotimaisia elintarvikkeita, jotka parhaiten tunnistaa avainlippu- ja joutsenmerkeistä. (Arkistokuva)

Jos suomalaiset ostaisivat kotimaisia elintarvikkeita kymmenellä eurolla enemmän kuussa kuin nykyään, voisi Suomeen syntyä jopa 15000 uutta työpaikkaa. Kympin käyttöä itse kukin voi miettiä kun hankkii joulun, suuren ruokajuhlan tykötarpeita.

Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n mukaan työpaikat olisivat todella tervetulleita lamasta ja Venäjä-pakotteista kärsivälle alalle. Viennin väheneminen on johtanut irtisanomisiin esimerkiksi Valiolla. Lue lisää

Nuorisoliittovuosista jäi taskuun aktiivisuus

80-vuotias Matti Aakko seuraa yhä Vasemmistonuorten ja koko liikkeen asioita. – Miten siellä kukakin mellastaa ja miten mellastuksen jäljet näkyy. (Kuva: Tero Kaikko)

80-vuotias Matti Aakko seuraa yhä Vasemmistonuorten ja koko liikkeen asioita.
– Miten siellä kukakin mellastaa ja miten mellastuksen jäljet näkyy. (Kuva: Tero Kaikko)

Tuiralaisen asunnon pöydällä lojuu merkki. Tai oikeastaan irtonainen rintatasku. Matti Aakko nappaa taskun ja läiskäisee sen rintaansa. Kankaanpala on Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton paidasta, sen rintatasku, jota koristaa liiton merkki. Pala on ainoa, mitä paidasta on Aakolle jäänyt jäljelle, loppu on tainnut kulua käytössä pois.

Aakko viihtyi nuorisoliitossa parikymppisestä nelikymppiseksi. Kahdeksankymmentä täyttänyt mies on todella aktiivinen, jopa niin, että ikää on hankala uskoa todeksi. Aktiivisuus on nuorisoliiton peruja.
Lue lisää

Oulun koululaisilta Taksvärkki-rahaa Nicaraguaan

Nicaragualainen hyvän uuden vuoden toivotus Lasten keskuksen hyväksi myytävän kalenterin kannesta.

Nicaragualainen hyvän uuden vuoden toivotus Lasten keskuksen hyväksi myytävän kalenterin kannesta.

Oulun Normaalikoulun eli Norssin ala- ja yläasteen sekä lukion oppilaat järjestivät tänäkin vuonna Taksvärkki-keräyksen, joka tuotti yhteensä 4000 euroa. Tuotosta 1700 euroa lahjoitetaan Nicaraguan katulasten auttamiseen ja noin 700 euroa Plan-järjestön kummilapsille. Osa Taksvärkki-rahoista käytetään joululahjoihin Oulun vähävaraisille nuorille.

Norssin lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Carlos Sunila kertoo, että Taksvärkkiin osallistuttiin aktiivisesti, mikä näkyi hyvänä tuloksena. Vain parikymmentä oppilasta jäi pois Taksvärkistä. Oppilaat hankkivat rahaa esimerkiksi apulaistöistä tavarataloissa tai tekemällä kotiaskareita. Keräykseen annettiin kymppi palkasta.

Norssi on jo pitkään tukenut Nicaraguan Matagalpassa toimivaa keskusta, joka tarjoaa kaduilla työtä tekeville ja köyhille lapsille ruokaa, kerhotoimintaa ja tukiopetusta. Lasten keskus ”Las Hormiguitas” ylläpitää myös liikkuvaa koulua, joka vie opettajan ja opetusvälineitä kaatopaikolla työskentelevien lasten luokse. Nämä lapset eivät muuten oppisi edes lukemaan. Lue lisää

Hänninen: Oikeudenmukainen verotus estäisi leikkausbudjetin

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen tuomitsee ensi vuoden budjetin leikkaukset koulutukseen, liikenneturvallisuuteen ja vanhusten hoivaan. Eduskunnassa maanantaina puhunut Hänninen toisti Vasemmistoliiton vaatimuksen talouden elvyttämisestä.

– Välttämättömiin investointeihin ja hoivapalvelujen työntekijävajeen korjaamiseen pitää löytyä samaa rohkeutta ja päättäväisyyttä, jolla Suomi on seissyt EU:n pakoterintamassa ihmisten elämää ja yritysten toimintaa vaikeuttamassa, Hänninen totesi.
Lue lisää

Köyhyyttä ei haluta torjua

”Työttömän on itse nostettava itsensä suosta”

Tutkijoiden mukaan nykyiset päättäjät vaativat matalapalkkaisia työmarkkinoita. Se osoittaa, että köyhyyttä eikä kasvavia tuloeroja edes pyritä torjumaan. Suomalaiset kuitenkin edelleen toivovat tasa-arvoista yhteiskuntaa, jonka ylä- ja alaluokka ovat pienet, mutta keskiluokka laaja. Lue lisää