Tihinen Näätäsen tilalle Jokilaaksojen aluejärjestössä

Eläkeläiset ry:n Jokilaaksojen aluejärjestön puheenjohtaja vaihtuu, kun Teuvo Näätänen luopuu tehtävästä ensi vuoden alusta. Aluejärjestön syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Paavo Tihisen Pudasjärveltä. Varapuheenjohtajana jatkaa raahelainen Anja Sarajärvi.

Jokilaaksojen aluejärjestön syyskokouksen mukaan eläkeläiset iloitsivat kun Sipilän hallitus perui eläkkeensaajan asumistuen lakkautusesityksensä.

– Sitä suurempi on yllätys kun hallitus antoi esityksensä yleisen asumistukilain muuttamisesta ja eläkkeensaajan asumistukea koskevan lain väliaikaisesta muuttamisesta vuonna 2015. Esitys merkitsee myös eläkeläisten asumistuen laskua, se koskee satoja tuhansia yksilöitä, aluejärjestö toteaa kannanotossaan.

– Ei ole oikein, että päivätyönsä tehneet eläkeläiset sekä muut pienituloiset ajetaan toimeentuloluukulle. Lue lisää

Kainuun Vasemmisto: Säästöt keppihevonen työehtojen polkemiseen

Kainuun Vasemmiston puheenjohtajat eli vasemmalta puheenjohtaja Jouko Korhonen, I varapuheenjohtaja Sari Kyllönen ja uusi kakkosvarapuheenjohtaja Miikka Kortelainen. (Kuva: Aki Räisänen)

Kainuun Vasemmiston puheenjohtajat eli vasemmalta puheenjohtaja Jouko Korhonen, I varapuheenjohtaja Sari Kyllönen ja uusi kakkosvarapuheenjohtaja Miikka Kortelainen. (Kuva: Aki Räisänen)

Sotkamon hyvään kuntoon korjatulla työväentalolla kokoontunut Kainuun Vasemmiston piirikokous arvosteli jyrkästi työnantajien EK:n ja Sipilän hallituksen toimintaa työmarkkinoilla.

– Pakkolaeilla ja säästöillä uhkaamista käytetään keppihevosena ajaa läpi työntekijöiden oikeuksia heikentäviä toimenpiteitä, jotka eivät paranna Suomen taloudellista tilannetta lainkaan vaan kärjistävät vastakkainasettelua, kokouksessa todettiin.

Esimerkkinä keppihevostelusta pidettiin kokoomuksen Kimmo Sasin suulla esittämää ajatusta, että perustuslakia tulisi muuttaa siten, että virkatehtäviä voidaan yksityistää yritysten hoitamiksi. Halutaanko Suomeen yksityiset vankilat ja poliisi? Lue lisää

Entinen kaivosmies haluaa olla viimeinen

Kaivoksen ensi vuosina asbestin vaaroja jopa vähäteltiin, kertoo Mauno Palo. Työntekijät vitsailivat, että pölyongelma ratkaistaan valot sammuttamalla. (Kuva: Tero Kaikko)

Asbesti kaivoksella toi vuosikymmenten jälkeen keuhkosyövän

On vuosi 1968, Kemin kromikaivos avataan. Porausta, räjäytyksiä, louhintaa, murskaamista. Kun kivipöly leviää miljoonina hiukkasina ympärille, leijailee ilmavirran mukana malmista irtoavia mikroskooppisen pieniä kappaleita.

Kappaleet ovat asbestia.

Talvi 2014–2015.  Outokumpu Oyj:n Kemin kromikaivoksella 37-vuotisen työuransa rikastamonhoitajana tehneen, nyt eläkepäivistään nauttivan Mauno Palon (76) yskä äityy mahdottomaksi, oikeaksi elefanttiyskäksi. Käveleminenkin hengästyttää. Hän ei saa aikaa lääkärille, vaan vaivaan tarjotaan yskänlääkettä. Keväällä 2015 hengittäminen vaikeutuu niin pahasti, että Palon keuhkot kuvataan ja niistä poistetaan pari litraa vettä. Sekään ei auta, vaiva palaa. Keuhkot tähystetään, koepala otetaan ja selviää, että keuhkot ovat asbestin kyllästämät. Diagnoosi: mesoteliooma eli keuhkopussin syöpä. Ammattitauti, sanoo lääkäri. Lue lisää

Ammattikorkeakoulut hakivat kontakteja Pietarista

Yleinen mielikuva on, että Stalinin kaudella kaikki kirkot tuhottiin, mikä ei pidä paikkaansa sillä niitä kyllä riittää ympäri Pietarin keskustaa. Kultakupolinen Iisakin kirkko on tunnetuimpia. (Kuva: Aki Räisänen)

Yleinen mielikuva on, että Stalinin kaudella kaikki kirkot tuhottiin, mikä ei pidä paikkaansa sillä niitä kyllä riittää ympäri Pietarin keskustaa. Kultakupolinen Iisakin kirkko on tunnetuimpia. (Kuva: Aki Räisänen)

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, jonka toiminnanjohtajana on Riitta Rissanen, on yksi Suomen koulutuspolitiikan vaikuttajia. Jäsenenä ovat kymmeniätuhansia nuoria kouluttavat 24 ammattikorkeakoulua. Lisäksi on poliisiammattikorkeakoulu ja Ahvenanmaalla omansa.

Arenen vuosikokous ja paria vaille sata osanottajaa koonnut ammattikorkeakoulujen johdon seminaari pidettiin tällä kertaa Pietarissa. Kohde oli osuva sillä korkeakouluyhteistyö ja kansainvälisyys ovat päivän sana puhuttaessa koulutusviennistä.

Esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa on satakunta venäläisopiskelijaa, joihin suoraan kohdistuu hallituksen aie määrätä EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille vähintään 1500 euron lukukausimaksu. Lue lisää

Pesäpirkot tonttuina lastenkotilapsille ja vähäosaisille perheille

Kemiläinen Pesäpirkot-pesäpallojoukkue välittää lahjoja lastenkoteihin ja vähävaraisten perheiden lapsille kuudetta kertaa. (Arkistokuva: Maija Aalto)

Tarve lahjakeräykselle on kasvussa

Kemiläinen naisten pesäpallojoukkue Pesäpirkot toteuttaa joululahjakeräyksen Meri-Lapin alueen lastenkotilapsille ja vähäosaisten perheiden lapsille.

Pesäpirkkojen puuhanainen Sari Ekorre-Nummikari muistelee, että tänä vuonna on keräyksen kuudes tai seitsemäs vuosi. Some-kampanjana toteutettava keräys yllätti suosiollaan jo ensimmäisenä vuotenaan.

– Lahjamäärä rävähti käsiin ja viikon aikana tuli ainakin sata lahjaa. Emme tienneet miten edetä. Siitä on opittu, Ekorre-Nummikari sanoo.

Nyt Pesäpirkot organisoivat keräyksen tarkasti. Suunnittelulle on tarvetta, sillä viime vuonna lahjoja kertyi reilut 500 kappaletta. Ne täytyy myös paketoida ja lajitella, joten puulaakijoukkueen parin kuukauden urakka on melkoinen. Lue lisää

Ihmisten auttaminen on parasta

– Onnistumiset tulevat niin sanotuista pienistä asioista, kun pystyy auttamaan ihmisiä omilla kontakteillaan, Joni Lackström sanoo kuntapolitiikasta. (Kuva: Niko Peltokangas)

– Onnistumiset tulevat niin sanotuista pienistä asioista, kun pystyy auttamaan ihmisiä omilla kontakteillaan,
Joni Lackström sanoo kuntapolitiikasta.
(Kuva: Niko Peltokangas)

Raahen vasemmiston uuden puheenjohtajan poliittinen innostus syttyi tehtaalla

Joni Lackström kiinnostui poliittisesta vaikuttamisesta työpaikallaan Rautaruukin Hämeenlinnan tehtaalla. Aiemmat kokemukset Raahen tehtaalta ja niiden vertailu Hämeeseen auttoivat ymmärtämään järjestäytymisen ja ammattiyhdistysliikkeen tärkeyden.

Työnantajan ja työntekijöiden välisessä sopimisessa ja vuoropuhelussa oli paljon parannettavaa, joten ay-liikkeen kamppailemia etuja itsestäänselvyyksinä pitänyt Lackström löysi tiensä Metalliliiton jäseneksi. Osastonsa trukkikuskin kanssa hän kampanjoi tämän ensin luottamusmieheksi ja sitten pääluottamusmieheksi.

 Ari-Pekka Jaatisen esimerkki siitä, että jos haluaa vaikuttaa, on pantava itsensä likoon ja tehtävä asioille jotain, sai myös minut ajattelemaan vaikuttamisen mahdollisuutta.
Lue lisää

Postin lakko laajenee perjantaina

 

Sanomalehtiä ei jaeta Uudellamaalla ja Helsingissä perjantaina, koska Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakko laajenee.

Torstaina iltapäivällä muun muassa Helsingin postikeskus ja Vantaan logistiikkakeskus olivat lakossa. Työtaistelut päättyvät lauantaina.

PAU pohtii tukipyyntöjen lähettämistä muille SAK:n ammattiliitoille. Neuvotteluosapuolet tapaavat valtakunnansovittelija Minna Helteen seuraavan kerran ensi maanantaina.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi torstaina, että neuvottelut katkesivat, koska työnantaja pitää kiinni rajuista leikkausvaatimuksistaan. Lue lisää

Ambulansseja ja koulunkäynnin tukea Nicaraguaan

Oulu-Matagalpa-seuran puheenjohtaja Kati Ylinampa ja seuran aktiivi Ulla Suvanto. (Kuva: Kaisa Vainio)

Oulu-Matagalpa-seuran puheenjohtaja Kati Ylinampa ja seuran aktiivi Ulla Suvanto.
(Kuva: Kaisa Vainio)

Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset varjostavat Oulu-Matagalpa-ystävyysseuran alkavaa 30-juhlavuotta

On pian kulunut 30 vuotta siitä, kun oululaiset yhdistyivät yli puolue- ja järjestörajojen auttamaan nicaragualaista Matagalpan kaupunkia. Matagalpasta tuli 1986 Oulun virallinen kummikaupunki.

Edelleen jatkuvaa kehitysyhteistyöstä vastaa pääasiassa Oulu-Matagalpa-ystävyysseura.

Seuran puheenjohtaja Kati Ylinampa ylistää alkuvuosien yhteistä tahtotilaa.
– Oli upeaa, kuinka suurella innostuksella oululaiset lähtivät mukaan. Silloin kerättiin suuria summia avustustyöhön. Kerätyillä varoilla ostettiin muun muassa Matagalpan ensimmäinen ambulanssi 1988.

Ensimmäisiä jäseniä on vieläkin toiminnassa mukana. Lue lisää

Hallituksen liikennepolitiikka opposition hampaissa

Oppositio hyökkäsi rajusti hallituksen liikennepolitiikkaa vastaan, kun eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä tiistaina. Ison osan ryöpystä sai niskaansa välikysymykseen vastannut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

– Olemme siirtymässä suhteellisen toimivasta liikennejärjestelmästä kaikenlaisen kermankuorinnan ja muun puliveivauksen mahdollistavaan järjestelmään, sanoi välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Katja Taimela (sd.).

Erityistä huolta oppositiossa kannettiin rautateiden ostoliikenteen 15 miljoonan euron leikkauksesta, joka lopettaa poikittaisen henkilöliikenteen Suomen rautateillä. Lue lisää

Järvi-Oulun Vasemmisto: Posti supistaa ja kyykyttää

Oulussa Pyykös- ja Kuivasjärven alueella toimiva vasemmistoliiton osasto Järvi-Oulun Vasemmisto paheksuu Postia alueensa postipalvelujen heikentämisestä ja tuomitsee sen pyrkimykset työntekijöidensä työehtojen huonontamiseksi.

Puolueosaston syyskokouksessa muistutettiin, kuinka posti lopetti pari vuotta sitten, puolen vuoden sisällä, toimipaikkansa sekä Kaijonharjun keskuksessa että Puolivälinkankaalla, kaupungin kahden suuralueen keskuksissa. Se ”siirsi” ne kilometrin, kahden päähän Linnanmaan automarketin yhteyteen, jonne ei käytännössä pääse bussilla. Nyt se on lopettanut senkin ja postin virkaa toimittaa marketin infotiski. Lue lisää