Vasemmistoliitto vaatii kunnianhimoa perhevapaiden uudistamiseen

Vasemmistoliiton malli korvaisi nykyisen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaajärjestelmän ja pidentäisi vapaiden yhteenlaskettua pituutta 18 kuukauteen. (Arkistokuva)

Vasemmistoliiton malli korvaisi nykyisen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaajärjestelmän ja pidentäisi vapaiden yhteenlaskettua pituutta 18 kuukauteen. (Arkistokuva)

Vasemmistoliitto vaatii hallitukselta perhevapaajärjestelmän remonttia jo tällä hallituskaudella. Puolueen mukaan nykyiseen perhevapaajärjestelmään tarvitaan suuria rakenteellisia uudistuksia, jotta ne tukisivat entistä vahvemmin vanhemmuuden ja siitä aiheutuvien kustannusten jakamista.

– Niin sanottu 6+6+6-malli pidentää ansiosidonnaista vanhempainrahakautta ja tukee eri tilanteissa olevien perheiden molempien vanhempien mahdollisuuksia osallistua pienen lapsen elämään, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Lue lisää

Kainuun Vasemmisto: Liikenneasiat maakunnalle

Kainuun Vasemmisto vaatii, että (Arkistokuva)

Kainuun Vasemmisto vaatii, että liikenneasiat, kuten teiden rakentaminen ja kunnossapito siirretään maakuntien hoitoon. – Mitä kauempana päätöksenteko on, sitä huonommin paikalliset olosuhteet huomioidaan, Kainuun Vasemmisto muistuttaa. (Arkistokuva)

Kainuun Vasemmisto vaatii, että nyt yhdeksälle ELY-keskukselle jaetut liikenneasiat kuten teiden rakentaminen ja kunnossapito siirretään työvoimahallinnon tavoin maakuntien hoitoon käynnistyneessä maakuntauudistuksessa.

– Kainuussa on voitu nähdä kuinka tieasioissa on jääty vähälle koska päätösvaltaa ei ole. Siksi paikalliset liikenneasiat voimavaroineen on siirrettävä valtiolta Kainuun maakunnan hoitoon, piirihallitus linjasi. Lue lisää

Vasemmiston kansanedustajat: Oppisopimuksesta lääkettä Kainuun työttömyyteen

Vasemmistoliitto tulee ehdottamaan, että TE-toimistojen omia palveluita rahoitetaan nykyistä enemmän ja työttömille työnhakijoille tarjotaan työllistymiseen johtavia joustavampia polkuja, eikä vaadita tarpeettomia ja byrokraattisia käyntejä kolmen kuukauden välein. (Arkistokuva)

Vasemmistoliitto tulee ehdottamaan, että TE-toimistojen omia palveluita rahoitetaan nykyistä enemmän ja työttömille työnhakijoille tarjotaan työllistymiseen johtavia joustavampia polkuja, eikä vaadita tarpeettomia ja byrokraattisia käyntejä kolmen kuukauden välein. (Arkistokuva)

Kajaanissa vierailleiden vasemmistoliiton kansanedustajien Li Anderssonin, Katja Hännisen ja Matti Semin mielestä hallituksen on budjetissaan huomioitava Kainuun pahentunut pitkäaikaistyöttömyys. Heidän mukaansa erityisesti oppisopimuskoulutusta kehittämällä voitaisiin auttaa Kainuun työllisyystilannetta.

– Kainuulaisilta saadun palautteen mukaan paikallisissa isommissakaan yrityksissä ei ole välttämättä mahdollisuuksia ottaa töihin oppisopimusoppilaita, sillä ohjaajia ei ole. Oppisopimusjärjestelmästä tulisi tehdä yrityksille kannattavampaa sekä kannusteilla löytää motivoituneet osaajat, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Lue lisää

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto huolissaan hallituksen sote-säästölistasta

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus pelkää, että hallituksen ”kotihoiva” tarkoittaa vanhusten ja vammaisten siirtämistä ympärivuorokautisesta hoidosta oman onnensa nojaan riippumatta henkilön tilanteesta ja hoidon tarpeesta. (Arkistokuva: Maija Aalto)

Raahessa kokoontunut Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallitus on huolissaan hallituksen piilossa tekemän sote-säästölistan vaikutuksista erityisesti vanhus- ja vammaispalveluihin. Listan on hallitukselle laatinut konsulttiyritys Nordic Healthcare Group, jonka mukaan sote-puolelta säästöjä on tarkoitus saada jatkossa kolme miljardia vuodessa.

”Laskelman mukaan vuotuinen sote-säästö on mahdollinen, jos vanhuksia siirretään kotihoivaan ja esimerkiksi vammaisten palveluissa ja nuortenpsykiatriassa siirrytään vielä nykyistä enemmän kohti avopalveluita. Listaa ei ole kuitenkaan kukaan ministeri esitellyt ja siitä ei ole käyty julkista keskustelua lainkaan”, piirihallituksesta hämmästellään.

Piirihallituksessa pelätään, että hallituksen ”kotihoiva” tarkoittaa vanhusten ja vammaisten siirtämistä ympärivuorokautisesta hoidosta oman onnensa nojaan riippumatta henkilön tilanteesta ja hoidon tarpeesta. Tämä on jo nykyisin ongelma. Lue lisää

Ehdokashankinta etenee Pohjois-Pohjanmaalla: Oulussa nyt 41, Limingassa seitsemän ehdokasta

Vasemmistoliiton Oulun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Hekkalalla oli plakkarissaan yli 40 ehdokassuostumusta syyskuun puolivälissä. Hän piti lukemaa hyvänä, mutta täysi ja laadukas sadan ehdokkaan lista laitetaan täysin lukkoon vasta ensi vuoden puolella. Mukaan siis tarvitaan ja mahtuu vielä. (Kuva: Olli Kohonen)

Vasemmistoliiton Oulun kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Hekkalalla oli plakkarissaan yli 40 ehdokassuostumusta syyskuun puolivälissä. Hän piti lukemaa hyvänä, mutta täysi ja laadukas sadan ehdokkaan lista laitetaan täysin lukkoon vasta ensi vuoden puolella. Mukaan siis tarvitaan ja mahtuu vielä. (Kuva: Olli Kohonen)

Vasemmistoliitto kerää ehdokkaita ensi vuonna pidettäviin kuntavaaleihin. Pohjois-Pohjanmaalla vasemmistoliiton Oulun kunnallisjärjestöllä on tällä hetkellä 41 ehdokassuostumusta koossa. Tavoitteena on täysi sadan ehdokkaan lista. Valtaosa ehdokkaista vahvistettaneen marraskuussa pidettävässä kunnallisjärjestön syyskokouksessa.

”Ehdokasasettelu etenee Oulussa hyvin, mutta luonnollisesti mukaan tarvitaan edelleen niin uusia tulijoita kuten myös kokeneempia konkareita. Mutta jo nyt suostumuksensa antanut ehdokasjoukkue on erinomainen porukka hakemaan kuntavaalivoiton vasemmistoliitolle”, toteaa kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Hekkala.

Oulun kunnallisjärjestö esittelee vaaliohjelmansa myöhemmin loppuvuodesta. Lue lisää

Katja Hänninen huolissaan Fennovoiman turvallisuudesta

Historian tragediat osoittavat, että turvallisuuden tulee olla ykkösasia ydinvoiman rakentamisessa, sanoo Katja Hänninen. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen vaatii hallitusta varmistamaan Pyhäjoelle suunnitellun Fennovoiman ydinvoimalan turvallisuuden. Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että ydinvoimalahankkeen taustalla toimiva Voimaosakeyhtiö SF oli viime vuonna irtisanonut yrityksen johtajan sen jälkeen, kun tämä oli esittänyt säteilyturvakeskukselle huolensa puutteista ydinvoimalahankkeen turvallisuudessa.

Hännisen mukaan tapaus herättää merkittävää huolta ydinvoimalahankkeen turvallisuudesta. Itävaltalainen Turvallisuus- ja riskitieteiden instituutti on tutkimusraportissaan pitänyt epäselvänä sitä, riittääkö Fennovoimalla asiantuntemusta viedä hanke loppuun. Myös Säteilyturvakeskuksen mukaan raportissa esiin nostetut huolet ovat aiheellisia.

Herää kysymys, onko hankkeen johdolla jotain salattavaa. Tällainen herättää aivan perustellusti epäluottamusta koko hanketta kohtaan, erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla, kirjallisen kysymyksen aiheesta jättänyt Hänninen sanoo. Lue lisää

Vasemmistoliiton Lapin piiri: Viisipäiväinen postinjakelu turvattava

Postin pitää kulkea viitenä päivänä jatkossakin, sanoo vasemmistoliiton Lapin piiri. (Arkistokuva)

Vasemmistoliiton Lapin piiri on huolissaan hallituksen aikeista vähentää postin jakelupäiviä viidestä päivästä kolmeen. Postilain uudistus on etenemässä seuraavan vaiheeseen ja Posti Oy:n esityksen mukaan jatkossa postia ei enää jaettaisi viitenä päivänä viikossa.

Piirihallitus pitää erittäin tärkeänä, että viisipäiväinen jakelu turvataan jatkossakin koko Suomessa. Siirtyminen kolmipäiväisyyteen aiheuttaisi merkittäviä haittoja haja-asutusalueilla kuten Lapissa. Lue lisää

JHL: Työehtoshoppailulle loppu, tuntipalkkaisille arvoa

Samaa työtä tekevien pitää olla samassa työehtosopimuksessa, vaativat JHL:n tuntipalkkaisten työntekijöiden edustajat. (Arkistokuva)

Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n tuntipalkkaisten työntekijöiden edustajat ovat huolissaan valtion ja kuntien taloudellisesta tilasta. Säästötoimenpiteet kohdistuvat useimmiten pienipalkkaisiin työntekijöihin joihin myös tuntipalkkaiset luokitellaan. Oulussa neuvottelupäiville osallistuneet edustajat ovat erittäin tuohtuneita tuntipalkkaisten määrän jatkuvasta vähenemisestä.

– Syynä tähän on edelleen kuntien teknisten toimialojen alasajo, töiden myynti yksityisille toimijoille sekä valtiovallan toimenpiteet kuntia kohtaan. Ulkoistamalla ei välttämättä säästöjä synny, eikä kuntien taloutta siten saada kuntoon. Tämän on moni kunta jo todennut ja päättänyt ottaa työt takaisin omaksi työksi, edustajat toteavat julkilausumassaan.

Lue lisää

Vasemmistolla yhtäläiset haasteet Suomessa ja Ruotsissa

Työmiehen lauantain seminaarissa keskusteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Uudistus sai surkeat pisteet kaikilta panelisteilta. Ruotsissa samankaltaisesta uudistuksesta on pääosin huonoja kokemuksia. Kuvassa vasemmalta sosiaalityön tutkija, tohtori Jari Heinonen, vänsterpartietin kansanedustaja Birger Lahti ja vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi. Kuvasta puuttuu kansanedustaja Katja Hänninen (vas). (Kuva: Tero Kaikko)

Markus Mustajärvi: myönteisimmät odotukset koskaan

– Työelämätuntemuksessa eduskuntaryhmä pystyy kilpailemaan minkä tahansa muun puolueen kanssa, kehui vastavalittu vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Mustajärvi viime viikonloppuna Työmiehen lauantaissa Torniossa. Hän viittasi ryhmän uuteen puheenjohtajistoon, johon kuuluvat kirvesmiestaustainen Matti Semi ja lähihoitajana työskennellyt Aino-Kaisa Pekonen. Mustajärvellä itsellään on metsuritaustaa.

Mustajärvi oli viime eduskuntakaudella omassa vasenryhmässään tultuaan erotetuksi vasemmistoliiton ryhmästä.

– Viime kauden asiat on siivottu, henki eduskuntaryhmässä on hyvä, ja kesäkokouksen painotukset olivat oikeita, hehkutti Mustajärvi. Lue lisää

Markus Mustajärvi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi

Markus Mustajärvi on nyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja. (Arkistokuva)

Markus Mustajärvi on nyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja. (Arkistokuva)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä valitsi kesäkokouksessaan Jyväskylässä keskiviikkona savukoskelaisen kansanedustaja Markus Mustajärven ryhmän toiseksi varapuheenjohtajaksi.

– Eriarvoistavalle oikeistopolitiikalle tarvitaan vastavoima. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tehtävä on olla rakentamassa sitä, Mustajärvi sanoo. Lue lisää

Sote puhuttaa Työmiehen lauantaina Torniossa

Työmiehen lauantain osanottajiin kuuluivat viime vuonna muun muassa Li Andersson, Eetu Ahola ja Jan-Mikael Hakomäki. (Arkistokuva)

Työmiehen lauantain osanottajiin kuuluivat viime vuonna muun muassa Li Andersson, Eetu Ahola ja Jan-Mikael Hakomäki. (Arkistokuva)

Vasemmistoväki järjestää Torniossa perinteisen Työmiehen lauantain yhdennentoista kerran tulevana lauantaina 27.8. Tornion Järjestötalossa ja sen pihapiirissä.

Päivän pääseminaarin otsikkona on ”Sote tulee – miten käy palveluiden?” Keskustelua virittelemässä ovat vasemmistoliiton kansanedustajat Katja Hänninen ja Markus Mustajärvi, sosiaalityön professori Jari Heinonen ja Ruotsin valtiopäivämies Birger Lahti. Keskustelua vetää kaupunginvaltuutettu Ilkka Kapraali (vas). Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja vastata yleisökyselyyn, jossa kartoitetaan torniolaisten mielipiteitä tärkeimmistä lähipalveluista. Lue lisää

Raahen Vasemmisto asetti ensimmäiset ehdokkaat kuntavaaleihin

Raahen Vasemmisto asetti sunnuntaina ensimmäiset seitsemän ehdokasta ensi kevään kuntavaaleihin. Nykyisistä kaupunginvaltuutetuista ehdolle ehtivät asettumaan valtuuston varapuheenjohtaja Katja Hänninen, kaupunginhallituksen jäsenet Joni Lackström ja Niko Peltokangas sekä valtuutetut Viljo Lehmusketo ja Jouko Vasankari. Lisäksi ehdokkaana ovat Mika Huhtamäki ja Oili Laulumaa. Lue lisää