Vasemmistoliitto komeassa nousussa

Syynä puheenjohtajakisan synnyttämä mediahuomio?

Ylen Taloustutkimuksella teettämän tuoreen puoluekannatusarvion mukaan vasemmistoliiton kannatus olisi tällä hetkellä 8,6 prosenttia. Eduskuntapuolueista vasemmistoliitto oli kovin nousija, kasvua kannatukseen tuli 1,3 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimus haastatteli vastaajia aikavälillä 11.1.–2.2.2016.

Syitä nousuun voi etsiä puolueen saamasta medianäkyvyydestä, johon puolestaan vaikuttaa lähestyvä vasemmistoliiton puoluekokous ja sen myötä avautuvat puoluejohdon paikat. Vasemmistoliitto valitsee uuden puheenjohtajiston sekä puoluesihteerin puoluekokouksessaan 10.–12. kesäkuuta Oulussa. Lue lisää

ELY-keskuksen siunaamat hakkuut jatkuvat Ärjänsaaressa

(Arkistokuva: Tero Kaikko)

– ELY petti kansalaiset ja antoi UPM:lle valtuudet tuhota ainutlaatuista kainuulaista luontoa. Markkinavoimat jyräsivät pienen ihmisen ylitse, sanoo Miikka Kortelainen. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Oulujärven Ärjänsaarella on käynnissä metsäyhtiö UPM:n laajat hakkuut. Ärjä on UPM:n omistama noin 300 hehtaarin kokoinen saari ja kuuluu Kajaanin kaupunkiin. UPM on yrittänyt myydä saarta valtiolle useiden vuosien ajan, mutta kiinnostusta sen ostamiseen ei ole ollut. Hakkuut käsittävät 120 hehtaarin alueen.

Hakkuista on muodostunut kiistakapula UPM:n, Kainuun ELY-keskuksen, luontoväen ja muiden aktiivien välille. ELY-keskus on hyväksynyt hakkuut, mutta Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys ovat vaatineet niiden keskeyttämistä luonnonsuojelulain perusteella. Ärjänsaari kuuluu rantojensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon.

Keskiviikkona 4.2. Kainuun ELY-keskus ilmoitti, ettei syytä hakkuiden keskeyttämiselle luonnonsuojelulain mukaisilla perusteilla ole. Luontojärjestöt ovat olleet huolissaan siitä, että saaressa olisi merikotkan pesäreviiri, mutta ELYn mukaan merikotkan pesintää Ärjänsaaressa ei ole todennettu missään vaiheessa. Lue lisää

Kansan Tahto 110 vuotta

Tänään keskiviikkona 3.2.2016 tulee kuluneeksi päivälleen 110 vuotta siitä, kun Oulussa alkoi ilmestyä säännöllisesti uusi sanomalehti. Se oli Kansan Tahto, ”köyhien ja sorrettujen äänenkannattaja”.

Lehden 110-vuotisjuhlia vietetään sunnuntaina 7.2.  Juhlapaikkana on perinteikäs Koskelankylän Walo, osoite Ketjutie 79, Oulu. Juhlaseminaarissa klo 12–13.30 keskustellaan Pohjois-Suomen lehdistön tulevaisuudesta. Pääjuhla alkaa klo 14. Juhlapuhujana on Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja, entinen kansanedustaja Martti Korhonen. Kaikille kiinnostuneille avoimessa juhlassa on myös kulttuuriohjelmaa, historiaa ja kakkukahvit. Lue lisää

Oulun Vasemmistoseura: tilaruletti ja palvelujen keskittäminen tulevat kalliiksi

Oulun Vasemmistoseura arvostelee koulu- ja terveyspalvelujen keskittämistä, jota kaupungin talousjohto ja osa poliitikoista ajaa.

– Keskittäminen vaikeuttaa palvelujen saatavuutta ja nostaa palvelujen käyttäjien kustannuksia. Se lisää myös kaupungin tilakustannuksia, vaikka keskittämisen sanotaan vähentävän uusien tilojen rakentamistarvetta. Mutta kun luovutaan esimerkiksi Rajakylän ja Kaijonharjun toimivista ja remontoiduista terveyskeskuksista, joudutaan tekemään uusia tiloja Tuiraan, Vasemmistoseuran yleiskokous toteaa kannanotossaan. Lue lisää

TUL:n vuoden parhaita pohjoisessa kolme

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry. palkitsi 26.1. TUL:n vuoden parhaita.

Pohjoiseen palkintoja tuli kolme: vuoden joukkue, vuoden nuorisotoimija ja TUL:n Malja.

Kultainen Kiekko -palkinnolla palkittiin vuoden joukkue Palloseura Kemi Kings. Jalkapallojoukkue PS Kemi sijoittui ykkösdivisioonassa ensimmäiseksi, joten tänä vuonna PS Kemi nousee Veikkausliigaan. Edellisen kerran Kemissä on nähty miesten pääsarjatason jalkapalloa vuonna 1989. Lue lisää

Strategian ystävä tähtää puoluesihteeriksi

Vasemmistoliiton viestintä kaipaa rohkeutta ja röyhkeyttä, sanoo Niko Peltokangas. (Kuva: Tero Kaikko)

Vasemmistoliiton viestintä kaipaa rohkeutta ja röyhkeyttä, sanoo Niko Peltokangas. (Kuva: Tero Kaikko)

Niko Peltokangas haluaa vasemmistoliiton järjestö- ja viestintäremonttiin

– Viime vuonna ennen eduskuntavaalikamppailuja tuli johonkin puolueen tempaukseen liittyen sellainen olo, että tuon tekisin paremmin itse. Siitä se lähti kypsymään, sanoo Niko Peltokangas.

Kun vaalit tulivat ja menivät, iskivät vaali-, hallitusohjelma- ja porvarihallitusmasennus, ja niiden tiimoilta Peltokangas kävi ensimmäiset vakavat keskustelut lähipiirinsä kanssa vasemmistoliiton tarpeesta uudistua. Nyt hän ilmoittautuu vasemmistoliiton puoluesihteeriehdokkaaksi.

– Olen käytettävissä ja haluan tehdä osani puolueen eteen. Lue lisää

Linja kirkkaaksi ja puolue vahvemmaksi vastavoimaksi

Vasemmistoliiton pohjoisten piirien puheenjohtajat Jouko Korhonen, Veli Paasimaa ja Kati Tervo näkevät alkaneessa vuodessa rutkasti haasteita, mutta lataavat suuria odotuksia Oulun puoluekokoukselle. (Arkistokuva)

Vasemmistoliiton pohjoisten piirien puheenjohtajat: 2016 on isojen haasteiden ja valintojen vuosi

Vasemmistoliiton kolmen pohjoisen piirin puheenjohtajien mielestä alkanut vuosi näyttää haasteelliselta monellakin tapaa.

Korhonen: Työttömyys pahenee synkistelyllä

Kainuun vasemmiston puheenjohtaja Jouko Korhonen kertoo, että Kainuussa on odottava tilanne sote-uudistuksen ja itsehallintoalueiden jatkotyöstämisen etenemisen suhteen. Vasemmiston vahvasti ajama Kainuun keskussairaalahanke on edennyt sujuvasti, mutta vaarana on Korhosen mukaan sekin, että valtiovalta panee hankkeen jäihin.

– Työttömyyden vähentäminen ja uusien työpaikkojen luominen tuleville vuosille on täällä keskeinen tavoite.

Valtakunnallisesti Korhonen nostaa tärkeimmäksi kysymykseksi työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteisen sopimuksen – tai sopimuksettomuuden. Lue lisää

Veroparatiisit tapetilla Oulussa

Oulun VasemmistoPlus järjestää maanantaina 25.1. klo 18 alkaen Oulun kaupunginkirjaston Pakkala-salissa keskustelutilaisuuden veroparatiiseista otsikolla ”Miten veroparatiisit nitistetään?”.

Aihe on kipeän ajankohtainen, sillä Suomen kahdellakymmenellä liikevaihdolla mitattuna suurimmalla yrityksellä on veroparatiiseissa yli 220 tytäryhtiötä, ja veroparatiisien aiheuttamat tulojen menetykset EU-valtioille ovat vuosittain 1000 miljardia euroa. Kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin uudesta raportista selviää, että suurin syy eriarvoisuuden lisääntymiselle maailmassa on juuri verojen välttäminen.

Tilaisuudessa veroparatiisien saloja avaavat ja keinoja niiden nujertamiseen pohtivat vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen ja korruptionvastaisen Transparency Finlandin puheenjohtaja, ekonomisti Erkki Laukkanen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Sananvapaus, uskonto ja pakolaisuus herättävät keskustelua

Irakin pakolainen Osama Al-Ogaili on yksi Salama-tiimin perustajista. Salama viittaa arabian kielessä rauhaan ja turvallisuuteen. (Kuva: Maija Aalto)

Irakin pakolainen Osama Al-Ogaili on yksi Salama-tiimin perustajista. Salama viittaa arabian kielessä rauhaan ja turvallisuuteen. (Kuva: Maija Aalto)

Arvojen muutoksen tuntua on ilmassa noin 40 ihmisen kokoontuessa Hailuodon koululla tammikuun puolivälin pakkaspäivän iltana. Puhutaan sananvapauden ongelmista uskonnon helmoissa, siitä tietävät paljon Oulun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän papit, joita tuomiokapituli ojensi agnostikkoiltojen järjestämisen takia. Kulttuurilehti Kaltion päätoimittajana 10 vuotta sitten ollut Jussi Vilkuna muistelee lehden Muhammed-pilapiirrosten herättämää kohua, joka tuotti hänelle potkut.

Sitten puhuu irakilainen pakolainen Osama Al-Ogaili, joka on Hailuotoon perustetun Turvasaari-yhdistyksen nimikkotaiteilija. Paikallisyhteisö tukee häntä omaelämänkerrallisen kirjan kirjoittamisessa. Yleisö pääsee juonesta kiinni miehen kertoessa sujuvalla englannilla tarinaansa, tyypillistä mutta ainutkertaista, ja näyttäessä kännykästä tuoreita kuvia kotikaupungistaan, pommi-iskujen ruhjomasta Bagdadista. Lue lisää

Anna Kontula lauantaina Hailuodossa

Hailuodon Turvasaari ry järjestää Sananvapaus ja uskonto -seminaarin lauantaina 16.1. kello 15.30 – 18 Hailuodon koulun Aito helmi -salissa.

Seminaarin puhujiksi tulevat vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula, kulttuurilehti Kaltion ex-päätoimittaja, FM Jussi Vilkuna sekä Hailuodon Turvasaari ry:n hallituksen puheenjohtaja Arpad Kovacs. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan residenssitaiteilijan puheenvuoro. Lue lisää

Vasemmistoliitto hautaisi pakkolait, vaihtoehtoja on

Pakottamista vastustettiin ja sopimista kannatettiin muun muassa palkansaajien mielenilmauspäivänä viime syksynä Oulussa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Pakottamista vastustettiin ja sopimista kannatettiin muun muassa palkansaajien mielenilmauspäivänä viime syksynä Oulussa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Hallituksen pakkolait palasivat lausuntokierrokselta. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan lausuntokierros vahvisti entisestään näkemystä pakkolakien räikeistä ongelmista.

– Ristiriitoja on odotettavissa niin perustuslain, kansainvälisten sopimusten, kuin EU-oikeuden kanssa. Ne ovat Pohjoismaisen työmarkkinamallin vastaisia. Suuri ongelma on pakkolakien epätasa-arvoisuus, kun raskas taakka sälytetään julkisen sektorin naisille.

Pekosen mukaan merkittävin lakeja kiittävä taho on työnantajien EK, joka haluaa mieluummin pakkolait kuin ns. yhteiskuntasopimuksen. EK:lla ei ole mitään intressiä tai halua neuvotella muusta, jos se joka tapauksessa saa pakkolakien muodossa miljardilahjan. Lakien kautta muutokset voivat myös olla sopimuksia pysyvämpiä. Lue lisää

Sarkkinen: Onko hallituksen politiikka YK-sopimuksen vastaista?

(Arkistokuva: Tero Kaikko)

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen muistuttaa, että YK:n tavoitteet koskettavat myös Suomea. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen YK:n uusien kehitystavoitteiden roolista Suomessa. YK:ssa päätettiin syksyllä uusista, vuosituhattavoitteiden jälkeisistä kehitystavoitteista, jotka astuivat voimaan vuoden 2016 alussa. Uudet kehitystavoitteet saivat nimen Agenda2030 – kestävän kehityksen tavoitteet maailmalle. Lue lisää