Vappupuhujat muistuttivat toisenlaisen politiikan ja maailman mahdollisuuksista

Vappujuhlissa yhä enemmän osallistujia

Marssi ja vappujuhla keräsivät melkoisen osallistujamäärän Oulussa. (Kuva: Tero Kaikko)

Marssi ja vappujuhla keräsivät melkoisen osallistujamäärän Oulussa, arvioiden mukaan paremman kuin vuosiin. (Kuva: Tero Kaikko)

Vapun puheissa muistutettiin, että perusporvarihallituksen kyykytyksestä huolimatta toisenlainen politiikka ja maailma ovat mahdollisia.

Kainuussa puhumassa kiertänyt kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) huomautti, että suomalaisessa yhteiskunnassa on kaikista ongelmista ja uhkakuvista huolimatta paljon hyvää. Hyvistä puolista ja saavutuksista, aina kahdeksantuntisesta työpäivästä lähtien, on kiittäminen ammatillista ja poliittista työväenliikettä.

– Uudistuksia ja vaatimuksia ei nyt esitä työväenliike ja kansa, vaan oikeisto ja liike-elämä. Sipilän porvarihallitus ravistelee yhteiskuntamme perustuksia, Sarkkinen totesi.

Hänen mukaansa kilpailukyvystä on tullut taikasana, jolla perustellaan kaikkia heikennyksiä.

– Tosiasia kuitenkin on, etteivät Suomen talouden ongelmat ratkea vain palkkoja laskemalla. Jos matalat palkat olisivat avain onneen, niin silloinhan Romania olisi Euroopan paras maa. Lue lisää

Vasemmisto kysyi Raahen aamupäivätoiminnan lakkauttamisesta

Raahe päätti lakkauttaa koululaisten aamupäivätoiminnan. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä muistutti, että kaupungin strategiassakin lapset ja nuoret mainitaan perusarvoina. (Arkistokuva)

Raahe päätti lakkauttaa koululaisten aamupäivätoiminnan. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä muistutti, että kaupungin strategiassakin lapset ja nuoret mainitaan perusarvoina. (Arkistokuva)

Raahen Vasemmiston valtuustoryhmä kysyi maanantaina valtuuston kokouksessa, mitä arvoja ja strategisia päämääriä heijastelee päätös lakkauttaa koululaisten aamupäivätoiminta ensi syksystä lähtien.

Opetuslautakunta päätti lakkauttaa eka- ja tokaluokkalaisten aamupäivätoiminnan taloudellisista syistä. Toimintaan on tänä lukuvuonna osallistunut noin 100 lasta. Samalla iltapäivätoiminnan maksu korotetaan 80 eurosta 110 euroon.

– Palvelu siis huononee merkittävästi, mutta hinta ei laske huononnuksen mukana, valtuustokyselyssä todetaan. Lue lisää

Pyhäjoella muistutetaan Tšernobylista

Keskustelun äänenpainot ovat koventuneet Fennovoiman ja Rosatomin Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen suhteen muun muassa. Raahessa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Keskustelun äänenpainot ovat koventuneet Fennovoiman ja Rosatomin Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen suhteen muun muassa Raahessa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Raahelainen Juho Matinlauri: Rettelöinti seis ja epäkohdat esiin

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui tasan 30 vuotta sitten, 26.4.1986. Pyhäjoen ydinvoimalarakennustyömaalla Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalaa vastustavat Stop Fennovoima -aktivistit ovat järjestäneet tänään kansalaistottelemattomuustempauksen, joka on osin äitynyt yhteenotoiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä. Mielenosoittajat ovat halunneet muistuttaa, että myös Tšernobylin onnettomuusvoimala oli Rosatomin edeltäjän rakennuttama. Tempaus on osa Reclaim the Cape -toimintaviikon tapahtumia. Lue lisää

Jukka Pietiläinen: Vasemmiston kannattaja on erinäköinen kuin ennen

Lapin piiri tukee Tervoa puoluevaltuuston johtoon

Kati Tervo tavoittelee puoluevaltuuston puheenjohtajuutta ja sai piirinsä tuen. Vierellä Jouko Pasoja ja Markus Mustajärvi. (Kuva: Tero Kaikko)

Kati Tervo tavoittelee puoluevaltuuston puheenjohtajuutta ja sai piirinsä tuen. Vierellä Jouko Pasoja ja Markus Mustajärvi. (Kuva: Tero Kaikko)

Vasemmistoliiton Lapin piirin kevätkokous pidettiin lauantaina Tornion Järjestötalolla. Piirijärjestö esittää puheenjohtajaansa, kemiläistä Kati Tervoa, 32, vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Tervo on myös Meri-Lapin JHL:n osasto 052:n puheenjohtaja. Hän on aiemmin työskennellyt piirin toiminnanjohtajana ja toiminut muun muassa Kemin kaupunginvaltuutettuna.

Kemin Vasemmistoliitto esitti Tervoa puoluevaltuuston johtoon maaliskuussa. Lue lisää

Vasemmistofoorumin vetäjä puhuu Oulussa

Vasemmiston kannatuksen vahvistamisesta keskustellaan Oulussa lauantaina 23.4. tilaisuudessa, jossa alustavat Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Jukka Pietiläinen ja aikakauslehti Liberon päätoimittaja, puoluesihteeriehdokas Niko Peltokangas.

Tilaisuus alkaa klo 14 Kirkkotorin koulutuskeskuksessa, Asemakatu 5.

Vanhat, uudet ja liikkuvat äänestäjät ovat tervetulleita tapahtumaan, jonka järjestää Oulun yhteiskunnallinen opisto yhteistyössä Kansan Sivistystyön liiton kanssa.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto: Sarkkisesta varapuheenjohtaja, Paasimaa puoluehallitukseen

Puoluevaltuutettujen vaali suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä, jossa jokainen täysivaltainen kokousedustaja sai äänestää viittä ehdokasta valtuustoon. Jouko Vasankari äänestysvuorossa. (Kuva: Tero Kaikko)

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston kevätkokous pidettiin sunnuntaina Oulussa Koskelankylän Walolla. Piirijärjestö esittää oululaista kansanedustajaa Hanna Sarkkista vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja piirin puheenjohtaja Veli Paasimaata puoluehallituksen jäseneksi. 49-vuotias Paasimaa on ammatiltaan kirvesmies ja toimii tällä hetkellä Muhoksen kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Piirijärjestö antaa tukensa myös puoluesihteeriksi ehdolla oleville pohjoispohjalaisille, Risto Kalliorinteelle ja Niko Peltokankaalle. Lue lisää

Kainuun Vasemmisto: Ei terveysyhtiöitä, mutta jos niin yleishyödyllisiä

Vasemmiston piirikokous pidettiin Ämmänsaaren työväentalon viihtyisän valoisaksi remontoidussa kahviossa. Miikka Kortelainen teki "konehommia" keskustelun lomassa. (Kuva: Aki Räisänen)

Vasemmiston piirikokous pidettiin Ämmänsaaren työväentalon viihtyisän valoisaksi remontoidussa kahviossa. Miikka Kortelainen teki ”konehommia” keskustelun lomassa. (Kuva: Aki Räisänen)

Ämmänsaaren työväentalolla Suomussalmella piirikokouksensa pitänyt Kainuun Vasemmisto ripitti tiukasti keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten SSS-hallituksen päätöksiä.

– Aluepolitiikka on kuollut kaikkien puolueiden ohjelmista ja mieleen on tullut, että Helsinki-Vantaan lentokentälle pitäisi laittaa kyltti: ”Hei Hei Suomi, olet myynnissä”, kuvasi europarlamentaarikko Merja Kyllönen. Lue lisää

Metallin Vaikuttajille voitto

Perussuomalaiset jäi promilleporukaksi

Tuure Karkulahti antoi äänensä Oulun metallityöväen ao. 56:n toimistolla. (Kuva: Joel Karppanen)

Tuure Karkulahti antoi äänensä Metalliliiton Oulun toimistolla. (Kuva: Joel Karppanen)

Metallin liittokokousvaalien tulos piti vaaliliittojen voimasuhteet lähes ennallaan. Vasemmiston vaaliliitto Metallin Vaikuttajat otti 37,22 prosenttia äänistä, kun neljä vuotta sitten tulos oli 36,5 prosenttia. Suurimpana säilyi demareiden Yhteistyön vaaliliitto, 62,33 prosenttia (vuonna 2012 61,7 prosenttia). Demarit saavat toukokuussa pidettävään liittokokoukseen 267 edustajaa, vasemmisto 154, keskusta yhden. Kovaa rynnistystä ay-liikkeeseen ”työmiehensä” johdolla uhonneet perussuomalaiset eivät saa yhtään edustajaa liittokokoukseen. Perussuomalaiset ovat Metalliliitossa promilleporukkaa.

Varsinkin pohjoisessa Vaikuttajat pärjäsi hyvin: Oulun ja Lapin vaalipiireissä sekä kaivosalalla se säilytti enemmistöasemansa. Oulun vaalipiirissä vasemmistolle lohkesi 51,1 prosenttia äänistä ja Lapissa 57,26 prosenttia. Lue lisää

Lapin Lolita pilkkaa yhtäläisesti kaikkia

Jaana Seppänen ja Heli Slunga kirjoittivat yhdessä romaanin. Seppänen on tunnettu ennestään esseistinä, Slunga runoilijana. (Kuva: Qumma)

Jaana Seppänen ja Heli Slunga julkaisevat yhdessä kirjoittamansa romaanin Lapin Lolita 16.4.2016. Molemmat kirjailijat kuuluvat Kaaoskoneisto-performanssiryhmään, joka yhdistelee runoa, laulua ja burleskia sekä kulttuurihäiriköintiä. Slunga on tunnettu ennestään runoilijana, Seppänen esseistinä.

Jaana Seppänen ja Heli Slunga, millaisesta teoksesta on kyse ja miksi olette sen kirjoittaneet?

– Kirjoilla on sellainen ominaisuus, että ne kirjoittavat itse itsensä. Aihetta ei voi juurikaan valita. Alat kirjoittaa yhtä ja tuleekin jotain ihan toista. Aloitimme dystopiasta, päädyimme bitch litiin. Oikeastaan yksi osa romaanista alkoi paisua ja vaatia koko huomion. Molemmat huomasivat saman, teimme siis äkkikäännöksen. Lue lisää

Oulun VasemmistoPlus: Järki käteen Kivisydämen laajennushaihatteluihin

Kallioparkin eli Kivisydämen rakennustyömaata vuodelta 2012. (Arkistokuva)

Kallioparkin eli Kivisydämen rakennustyömaata vuodelta 2012. (Arkistokuva)

Vasemmistoliiton oululaisen puolueosaston Oulun VasemmistoPlus ry:n mukaan Oulussa syksyllä avatun Kivisydämen laajennushankkeet eivät ole ajankohtaisia. Aiheen nosti esille Oulun kauppakamari keskiviikkona 6.4. Kalevassa julkaistussa jutussa.

Oulun VasemmistoPlus ry:n mukaan Oulun keskustan kehittämisessä olisi keskityttävä uusien parkkipaikkojen suunnittelun sijasta kevyen liikenteen toimintaedellytysten parantamiseen esimerkiksi uusia pyöräilykaistoja luomalla. Tällä hetkellä keskustassa on edelleen pinnalla paljon parkkipaikkoja, joista voitaisiin ohjata autoja Kivisydämeen, josta löytyy edelleen hyvin tilaa autolle lähes milloin vain. Kivisydämeen on tähän mennessä saanut käytännössä aina auton parkkeerattua halutessaan. Tällä hetkellä käyttökerroin Kivisydämellä on ollut 1,63, joten sen 900 paikkaa on ollut täytettynä keskimäärin 1,63 kertaa päivän aikana. Lue lisää