Kansallislintu kiikarissa

Laulujoutsenet näkyvät ja kuuluvat syysmaisemassa. Kansallislintumme on myös Birdlife Suomen vuoden lintu. (KUVA:MAIJA AALTO)

Laulujoutsenet näkyvät ja kuuluvat syysmaisemassa. Kansallislintumme on myös Birdlife Suomen vuoden lintu. (KUVA:MAIJA AALTO)

Lintuharrastajat bongaavat viikonvaihteessa 25. -26-10. laulujoutsenia.
Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa joutsenkannan kasvusta, pesinnän onnistumisesta ja syysmuuton aikaisista levähdys- ja ruokailupaikoista.

Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa joutsenista kiinnostunut. Havainnot ilmoitetaan valtakunnalliset tiedot yhteen kokoavalle Birdlife-järjestölle verkkolomakkeella (www.joutsenbongaus.fi). Lue lisää

Tuirassa ei tykätä kyykytyksestä

–Punavihreitä asukkaita olisi tulossa Tuiraan. Kaikki eivät halua isoa omakotitaloa laitakaupungilta, sanoo Hilkka Haaga. (Kuva: Maija Aalto)

–Punavihreitä asukkaita olisi tulossa Tuiraan. Kaikki eivät halua isoa omakotitaloa laitakaupungilta, sanoo Hilkka Haaga. (Kuva: Maija Aalto)

Koulun puolustus yhdistää kirjavan kaupunginosan asukkaita

Lähes 9000 asukkaan Tuirasta uhkaa kadota alueen ainoa alakoulu. Mihin parisataa oppilasta pannaan, se on auki, mutta kaupunginjohtaja Matti Pennasen budjettiesityksessä koulu on lakkautuslistalla.
Oulujoen pohjoispuolisessa Tuirassa esitys suututtaa. Koulun säilyttämiseksi kerätään kansalaisadressia. Mielenosoituskin järjestettiin.
–Keskittämisvimma on järjetöntä. Pienet kouluyksiköt ovat turvallisempia ja myös näppärämpiä muutostilanteissa. Ja on tämä myös muiden palvelujen ja paikallistalouden kannalta iso asia, sanoo vasemmistoaktiivi, Oulun kaupunginhallituksen jäsen,tuiralainen kahden lapsen äiti Hilkka Haaga. Lue lisää

VTT:ltä joka kymmenes ulos – myös Oulussa

VTT vähentää koko maassa 335 henkilöä, heistä 250 irtisanotaan. Yt-neuvottelut koskivat myös Oulua, jossa työvoima supistuu noin 35:llä. Kajaanin ja Raahen pienet yksiköt lopetetaan. VTT:llä on nyt yhteensä vajaat 2500 työntekijää, joista 370 Oulussa.

Keskiviikkona 22.10. ilmoitettu yt-neuvottelujen lopputulos tarkoittaa noin kymmenen prosentin leikkausta VTT:n henkilöstöstä. Irtisanottavia on 250, eläkkeelle jää lähes 60 ja määräaikaisia työsuhteita päättyy 25. Lue lisää

Kalliorinne vaatii omaishoitoon pikaisia parannuksia

Vasemmiston kansanedustaja Risto Kalliorinne vaatii hallitukselta nopeita ja aktiivisia toimia omaishoidon lainsäädännön kehittämiseksi. Kalliorinne jätti kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy mitä uutta lainsäädäntöä omaishoidon parantamiseksi on vielä tällä vaalikaudella tulossa ja miten maaliskuussa julkaistun kansallisen omaishoidon loppuraportin esityksiä aiotaan viedä eteenpäin.

– Pelkona on, että pitkään valmisteltu ja hyviä aloitteita sisältävä loppuraportti unohtuu ministeriön hyllyyn pölyttymään ja päätyy lopulta kehittämisraporttien hautausmaalle. Hallituksen onkin nyt aika tarttua toimeen, eikä siirtää tässäkin asiassa vastuuta vaalien yli seuraavalle hallitukselle, Kalliorinne toteaa.
Lue lisää

Valtakunnansovittelijan paikka täyttyy marraskuussa

Neljän ehdokkaan kärki on erottumassa valtakunnansovittelijaksi.

Valtioneuvosto nimittää marraskuussa työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) esityksestä seuraavan valtakunnansovittelijan.

Vahvimmilla ehdokkailla on jo näyttöä neuvottelutaidoista, kuten työ- ja elinkeinoministeriön yhteistoiminta-asiamies Harri Hietalalla ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtajistoon kuuluneella, mutta nykyisin yksityisenä konsulttina toimivalla Jukka Ahtelalla. Lue lisää

Pitkä asialista sopimusjärjestelmän kehittämisneuvotteluissa

Lakkosakot ja alipalkkaus ovat listalla, kun työmarkkinajärjestöt neuvottelevat sopimus- ja neuvottelujärjestelmän uudistamisesta. SAK:n vastaava työehtoasiatuntija Katarina Murto kertoo, että neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä.

Alkuun ennakoitiin, että Akavan poisjäänti eläkeratkaisusta haittaisi syksyn toista mittavaa neuvottelu-urakkaa. Murron mukaan näin ei ole. Lue lisää

PAU vaatii muutosturvasopimukselle jatkoa

 PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan liitto ei hae meneillään olevissa neuvotteluissa ensisijaisesti rahaa. Tärkeintä on saada jatkoa muutosturvasopimukselle. (Kuva: Mika Peltonen)

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan liitto ei hae meneillään olevissa neuvotteluissa ensisijaisesti rahaa. Tärkeintä on saada jatkoa muutosturvasopimukselle. (Kuva: Mika Peltonen)

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) oli puheenjohtajansa Heidi Niemisen mukaan viime hetkiin asti tulossa mukaan syksyllä 2013 solmittuun kasvu- ja työllisyyssopimukseen.

– Jäimme pois, kun Itella kertoi samaan aikaan tulossa olleista isoista yt-neuvotteluista postin jakeluun ja käsittelyyn. Lue lisää

Arhinmäki: Leikkauspolitiikasta vain pahan kierre

Paavo Arhinmäki osallistui lauantaina  Lapin Vasemmiston syyspäiville Levillä. (Kuva: Tuula Leskinen)

Paavo Arhinmäki osallistui lauantaina Lapin Vasemmiston syyspäiville Levillä. (Kuva: Tuula Leskinen)

‒ Suomi ei lähde nousuun leikkaamalla, vaan työhön ja kestävään kasvuun panostamalla, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi lauantaina Levillä Lapin vasemmiston syyspäivillä.

Päääministeri Stubbin ensireaktio Suomen luottoluokituksen laskuun oli esittää lisää leikkauksia, vaikka Euroopasta on useita esimerkkejä siitä, ettei kurjistamalla saada taloutta nousuun.

‒ Jos leikkaamalla saadaan talous kuntoon, pitäisi Kreikalla mennä nyt hyvin. Ei mene, vaan työttömyys on siellä kasvanut ja maan velkasuhde on edelleen heikentynyt. Kun maa lyödään leikkauspolitiikalla syvälle, ei sieltä helpolla nousta, vaan joudutaan pahan kierteeseen, Arhinmäki muistutti. Lue lisää