Osa-aikatyötä tarvitaan lisää

Perustili päättäjien suosiossa

Osa-aikatyötä on tarjottava lisää, totesivat kansanedustajat Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja ajatushautomo e2:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa torstaina.

Keskustelutilaisuudessa pohdittiin, ovatko osa-aikatyöt pahasta vai hyvästä. Yksimielisesti todettiin, että osa-aikaisia työpaikkoja pitäisi saada lisää. Naisvaltaiseen osa-aikatyöhön liittyy myös tasa-arvo- ja toimeentulo-ongelmia.

– Osa-aikatyön ongelmia ovat pieni palkka ja sen seurauksena pieni eläke. Tämä koskee nimenomaan naisia, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa.

Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) näkee osa-aikatyöt ongelmallisina sukupuolten tasa-arvon kannalta. Lue lisää

Laukunheittäjät lakkoilevat Oulun ja Helsinki-Vantaan lentoasemilla

Ilmailualan Unioni syyttää Finaviaa suhmuroinnista halpalentoyhtiön kanssa

SAK:lainen Ilmailualan Unioni IAU aikoo järjestää tiistaina Oulun lentoasemalla työnseisauksen halpalentoyhtiö Norwegianin maapalveluita hoitavaa Airpro-yhtiötä vastaan. Samaan aikaan järjestetään myös myötätuntotyötaistelu Aviator Finlandia vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Työnseisaukset järjestetään aamulla klo 6.00 – 9.30.

Työtaistelujen taustalla on Finavian yhteistyö Norwegianin kanssa. IAU väittää, että yhtiöt ovat sopineet Norwegianille erikseen järjesteltävistä maapalveluista.

Järjestön mukaan Finavia ei noudata Norwegianin maapalvelutyössä alan yleissitovaa työehtosopimusta, jonka piirissä ovat alan kaikki muut toimijat ja niiden 3 500 työtekijää. Lue lisää

Palvelualojen suurliiton vaalit käynnistyivät

PAM vaihtoi edustajiston liittokokoukseen

Maanantaina käynnistyneissä SAK:lainen Palvelualojen ammattiliiton PAMin vaaleissa valitaan 393 edustajaa Helsingissä kesäkuun alussa pidettävään liittokokoukseen. Ehdokkaita on lähes 1 600.

PAMin järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen on tyytyväöinen ehdokasasetteluun. Edellisissä liittovaaleissa ehdokkaita oli kolmannes tämänkertaisesta.

Neljä vuotta sitten ehdokkaat valittiin pienempään, 120-henkiseen edustajistoon. PAM siirtyy edustajistosta liittokokouskäytäntöön. Lehikoisen mukaan muutoksella haluttiin lisätä jäsendemokratiaa ja hakea päätöksenteolla leveämpiä harteita.

Lue lisää

Kollajan vastustajat eivät luovuta

Pudasjärven valtuuston yhden äänen enemmistöllä äänin 18-17 tukema Kollaja-hanke ei vielä ole kirkossa kuulutettu. Hanketta vastustaneet valtuutetut jättivät päätökseen yhdessä eriävän mielipiteen, ja eduskunnallakin on sanansa sanottavana.

– Emme luovuta. Tietysti harmittaa kun vaaka kallistui näin täpärästi väärin päin, sanoo Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas Sanna Stenius.
Kollaja-hankkeen puolesta äänesti keskustan valtuustoryhmän suuri enemmistö. Hajaääniä tuli pienryhmistä. Lue lisää

Luovi irtisanoo 85

Ammattiopisto Luovin tammikuussa alkaneet koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ovat päättyneet. Henkilöstövähennykseen johtavia irtisanomisia toteutetaan Luovissa yhteensä 85, joista opettajia 15 ja hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä 70. Irtisanottavista 13 henkilölle tarjotaan ennen irtisanomista uutta tehtävää.

Vähennykset kohdistuvat yhdeksälle paikkakunnalle (Alavus, Helsinki, Iisalmi, Liminka, Liperi, Oulu, Muhos, Pori ja Rovaniemi) ja ne toteutetaan pääosin vuoden 2015 aikana. Lue lisää

Vaaleihin ilman leikkauslistoja

Katja Hänninen, joka on aikaisemmalta ammatiltaan myyjä, haluaa kaventaa tuloeroja. Hän verottaisi ansio- ja pääomatuloja saman, progressiivisen taulukon mukaan, eikä korottaisi kansanedustajien palkkoja.

Katja Hänninen, joka on aikaisemmalta ammatiltaan myyjä, haluaa kaventaa tuloeroja. Hän verottaisi ansio- ja pääomatuloja saman, progressiivisen taulukon mukaan, eikä korottaisi kansanedustajien palkkoja. (Arkistokuva: Tuula Leskinen)

Raahelainen vasemmiston kansanedustaja Katja Hänninen sanoo, että talouden ylikorostaminen on vaarallista. Sen hänen mielestään osoitti myös eduskunnan istuntokauden päättänyt sekava äänestysruletti, jossa hallituspuolueet lopulta kaatoivat omia lakiesityksiään.

– Talous edellä kun mennään niin tulee väärä ajattelutapa esimerkiksi koulutukseen. Sitä ei ajatella nuorten kannalta, koulutuksen laadun ja saavutettavuuden kannalta, vaan rahan ja organisaatioiden kannalta. Tässä vaanii sama peikko kuin sote-kuvioissa: palvelujen käyttäjät unohtuvat mutta organisaatiot jylläävät.

”Raha edellä”-ideologian vastustajana Hänninen kieltäytyy esittelemästä julkisten menojen leikkauslistoja. Hän kuten koko vasemmisto vaatii, että taloutta elvytetään, jolloin ihmiset saisivat työtä. Lue lisää

Yhteiskunnan muuttaja

– Vaikka aluepolitiikka onkin nykyään lähes kirosana, sillä voi olla tärkeä osa Lapin tulevaisuudessa, sanoo Vesa Puuronen. (Kuva: Tuula Leskinen)

– Vaikka aluepolitiikka onkin nykyään lähes kirosana, sillä voi olla tärkeä osa Lapin tulevaisuudessa, sanoo Vesa Puuronen.
(Kuva: Tuula Leskinen)

Rovaniemeläinen sosiologian professori Vesa Puuronen, 58, pyrkii eduskuntaan, koska hänen sanojensa mukaan suomalainen yhteiskunta ei ole valmis vaan siinä on paljon korjattavaa.

– Koulutukseni ja ammattini sekä vuosikymmeniä kestänyt yhteiskunnan ongelmien pohtiminen ja tutkiminen poliittisen toiminnan lisäksi antavat uskoakseni hyvät edellytykset kansanedustajana toimimiseen, hän sanoo.

Puuronen tarttuisi eduskunnassa ennen kaikkea verotukseen. Lue lisää

Talvivaaran altaat piripinnassa

Koko vuoden vesikiintiö täyttyi alle kolmessa kuukaudessa

Ympäristöluvista piittaamaton meno jatkuu Talvivaarassa, jossa kaivosvesien tämän vuoden juoksutuskiintiöt on käytetty loppuun ennen kuin edes ”kvartaali” on kulunut. Varastoaltaat kaivosalueella alkavat täyttyä, eikä tilaa lumien sulamisvesille ja kevätsateille ole. Seuraava jännitysmomentti onkin, taipuuko yhteiskunta paineen edessä ja antaa luvat ohijuoksutuksiin ja Nuasjärven purkuputkeen. Lue lisää

Luopuvilta kansanedustajilta jää yli 180 000 ääntä

Martti Korhonen ei aio jäädä lepäämään laakereilla vaikka eduskunnan jättääkin. (Kuva: Tuula Leskinen)

Kolmekymmentäkolme kansanedustajaa on päättänyt heittää pyyhkeen kehään tämän vaalikauden jälkeen. Eniten lopettajia on SDP:n ja kokoomuksen eduskuntaryhmissä: molemmissa kahdeksan.

Kokoomuksen luopujista Jan Vapaavuori siirtyy Euroopan investointipankin leipiin ja SDP:n Johannes Koskinen Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin.

Yli 10 000 ääntä keränneitä ääniharavia luopujista on vain kaksi, 11 162 äänellä Helsingistä valittu Jan Vapaavuori ja 13 945 äänellä Turusta valittu Heli Paasio. Lue lisää