Eläkeläisten mitta täynnä hallituksen leikkauslinjasta

Eläkeläisjärjestöt kutsuvat mielenosoitukseen Helsingin kansalaistorille torstaina

Eläkeläiset ry:n kolme pohjoisinta aluejärjestöä marssi Oulun kesäjuhlassaan elokuussa 2010 mm. eläkeläisten etujen puolesta. (Arkistokuva: Tuula Leskinen)

Eläkeläiset ry:n kolme pohjoisinta aluejärjestöä marssi Oulun kesäjuhlassaan elokuussa 2010 mm. eläkeläisten etujen puolesta. (Arkistokuva: Tuula Leskinen)

Suomalaiset eläkeläiset ovat saaneet mittansa täyteen eläkkeensaajan asumistuen kohtalosta ja kokoontuvat Heikoimman puolella -mielenosoitukseen torstaina 8. lokakuuta Helsingin Kansalaistorille. Järjestäjät, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry ja Eläkeläiset ry, odottavat paikalle tuhansia huolestuneita ympäri Suomen.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps)on kutsuttu paikalle vastaamaan hallituksen kovasta, paljon hätää herättäneestä leikkauslinjasta ja kertomaan, millä tavalla hallitus aikoo turvata jatkossa kymmenien tuhansien kaikkein heikoimmassa asemassa olevien arjessa pärjäämisen ja kotona asumisen? Lue lisää

Finanssialakin haluaa avoimuutta pörssiomistuksiin

Lakiesitys hallintarekisteristä repii hallitusta

Finanssialan keskusliitto esittää ratkaisuksi nettipohjaista julkisuusrekisteriä pörssiomistusten avoimuuden turvaamiseksi. FK:n mukaan julkisuusrekisteri on tarpeen, kun Suomeen hyväksytään EU-asetuksen mukaiset, mutta kiistanalaiset hallintarekisterit.

Hallintarekistereiden on katsottu piilottavan omistajatiedot turvaan viranomaisilta ja julkisuudelta. FK:n ideoimassa julkisuusrekisterissä reaaliaikaiset omistustiedot saisi suomalaisten pankkien hallintarekisteröidyiltä ja omistajakohtaisilta tileiltä. Lue lisää

Vasemmiston Kuntafoorumi katsoi huomiseen

Mikko Koikkalainen jutteli ammattiliito JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksosen kanssa. Liiton vasemmistoporukalla riittää kiirettä, sillä JHL:n vaalit ovat lähes yhtä aikaa kuntavaalien kanssa. (Kuva: Aki Räisänen)

Mikko Koikkalainen jutteli ammattiliito JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksosen kanssa. Liiton vasemmistoporukalla riittää kiirettä, sillä JHL:n vaalit ovat lähes yhtä aikaa kuntavaalien kanssa. (Kuva: Aki Räisänen)

Vasemmistoliittoon on tänä vuonna liittynyt jo paria vaille 900 ihan uutta jäsentä ja jäsenmäärä on kasvussa.

– Jytky toi aikoinaan jäsenpiikin ja nyt tämä perusporvarillinen hallitus. Vaalitulos ei niinkään näköjään vaikuta, mietti puolueen järjestö- ja kunnallissihteeri Mikko Koikkalainen Vasemmiston Kuntafoorumissa Seinäjoen Framilla.

Uusillekin jäsenille avautuu hyvä toimintamahdollisuus, sillä seuraaviin kuntavaaleihin on enää runsas vuosi. Ne pidetään totutusta poiketen keväällä 2017.

– Uusille, nuoremmille pitää avata tie kuntien luottamushenkilöpaikoille vaikka se oma saavutettu tehtävä tuntuisi kuinka tärkeältä, korosti Kuntaliiton vasemmistoryhmää vetävä Pertti Keränen Lapin Tervolasta. Lue lisää

MEP Merja Kyllönen: EU ei ole syy kiirehtiä kilpailun avaamista junien henkilöliikenteessä

Euroopan parlamentin jäsen, entinen liikenneministeri Merja Kyllönen ihmettelee Sipilän hallituksen ja liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) kiirettä avata kilpailu rautateiden henkilöliikenteessä.

– Vuonna 2013 tehdyssä selvityksessä suositeltiin kilpailun avaamista rauhallisesti ja asteittain. Nyt ministeri Berner lupaa pelisääntöjen selviävän puolessa vuodessa. Ilmeisesti VR:n kanssa solmittu sopimus aiotaan väkipakolla purkaa ja valtion omistuksessa oleva, verovaroin maksettu VR:n kalusto annetaan yksityiseen käyttöön. Lue lisää

Työllisyysmäärärahat loppuivat kesken vuoden

Rajusti kasvanut työttömyys yllätti hallituksen

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) valitteli jo kesäkuun lopussa, että työllisyysmäärärahoja oli käytetty ”ripeästi”. Hänen mukaansa rahaa oli käytössä aiempia vuosia vähemmän suhteessa työttömien määrään.

Palkkatukeen, työvoimakoulutukseen, aloittavan yrittäjän starttirahaan ja muihin työvoimapalveluihin oli varattu tälle vuodelle 724 miljoonaa euroa. Ripeästä käytöstä seurasi, että rahat loppuivat kesken. Lue lisää

Näpit irti työehtosopimuksista hallitus!

Oppositio haukkui hallituksen pakkolait

Oppositio varoitti hallitusta puuttumasta asioihin, jotka eivät sille kuulu. Sellaisiksi oppositio katsoo työmarkkinoiden työehtosopimukset ja palkoista päättämisen.
Hallitus toi keskiviikkona eduskuntaan tiedonannon kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista. Niihin sisältyy lakipaketti, jolla säädetään työehtosopimuksilla sovituista asioista, kuten lomarahoista ja arkipyhäkorvauksista.

Hallituksen tarkoituksena on parantaa yritysten kilpailukykyä viidellä prosentilla alentamalla työvoimakustannuksia. Lue lisää

Rahojen siirto lainoihin suututtaa

Kehitysyhteistyöjärjestöt toivovat yhä siirtymäaikaa

Ulkoministeriölle osoitetusta koko leikkausosuudesta, 201 miljoonasta, peräti 200 miljoonaa viedään kehitysyhteistyöstä. Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöavustus putoaa 114 miljoonasta 65 miljoonaan.

Hallituksen budjettiesityksen mukaan kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä rahoja siirretään kehitysmaiden yritysten lainoihin.

Kehitysmaiden yrityksille lainoja myöntävän Finnfundin pääomaan lisätään 140 miljoonaa, vaikka se itse esitti tälle vuodelle 40 miljoonaa. Lisäksi Inter-American Investment Corporation saa 10 miljoonaa.

Hallitus perustelee muutosta sillä, että kehitysmaille annetut lainat eivät lisää budjetin alijäämää toisin kuin avustukset kehitysyhteistyöhön. Lue lisää

Työmarkkinaneuvottelut käyntiin pakkolakien välttämiseksi

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt käynnistivät tiistaina neuvottelut Suomen kilpailukykyä kohentavasta laajasta työmarkkinaratkaisusta. Tällä kerralla neuvotteluille ei ole asetettu jyrkkää takarajaa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan aikaa on ”muutamia viikkoja”.

Aiempi takaraja oli maanantai 28.9. virka-ajan loppuun kello 16:een mennessä. Jo etukäteen oli tiedossa, ettei järjestöillä ole tarjota hallitukselle valmista ratkaisua niin kireällä aikataululla. Pääministeri kehotti järjestöjä jatkamaan neuvotteluja ja sen ne tekevät. Lue lisää

Hallituksen punakynä heilahti nuorisotakuun yli

Sanssikortti-pois nuorilta työttömiltä

Nuorten koulutusta ja työllistymistä edistävän nuorisotakuun rahoitus romahtaa kymmenesosaan entisestä, mikäli hallituksen budjettiesitys läpäisee eduskunnan.

Nuorisotakuu oli edellisen hallituksen silmäterä ja se kuuluu myös Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärkihankkeisiin. Kärkihankkeen rahoitus putoaa kuitenkin vaatimattomalle tasolle.

Edellisellä hallituskaudella nuorisotakuuseen osoitettiin 60 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt rahoitus putoaa 10 miljoonaan euroon koko vaalikaudeksi. Ensi vuodeksi nuorisotakuuseen on budjetoitu 3,5 miljoonaa euroa.
Lue lisää

Varallisuusvero Vasemmiston varjobudjetissa

Työväen Syyspäivät ajankohtaisten asioiden parissa

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen esitteli Rokuvalla Työväen syyspäivillä painotuoretta ensi vuoden talousarvioesitystä. (Kuva: Tuula Leskinen)

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen esitteli Rokuvalla Työväen syyspäivillä painotuoretta ensi vuoden talousarvioesitystä. (Kuva: Tuula Leskinen)

Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen oli perjantaina saanut käsiinsä hallituksen ensi vuoden budjettiesityksen ja eduskuntaryhmä oli ehtinyt jo ensimmäinen budjettiseminaarinsa pitää. Oma varjobudjetti tehdään ja se sisältää isomman raamin kuin hallituksella.

– Enemmän progressiota niin, että isotuloisemmat maksavat enemmän ja varallisuusvero takaisin, hän ennakoi Työväen syyspäivillä Rokualla sunnuntaina. Lue lisää

Tavoitteena tiivis puolueohjelma

Vasemmistoliiton valmistautuminen puoluekokoukseen on käynnistynyt maakunnissa

Kari Honkala (vas.), Marja-Leena Liimatta, Maire Turtinen ja Eero Raudaskoski kävivät läpi nykyistä vasemmistoliiton tavoiteohjelmaa ja pohtivat ehdotuksia tulevaan. (Kuva: Tuula Leskinen)

Kari Honkala (vas.), Marja-Leena Liimatta, Maire Turtinen ja Eero Raudaskoski kävivät läpi nykyistä vasemmistoliiton tavoiteohjelmaa ja pohtivat ehdotuksia tulevaan. (Kuva: Tuula Leskinen)

Ainakin lyhyempi kuin nykyinen ja pois puolueen sisällä riitaa aiheuttavat aiheet. Siinä pohjoispohjalaisen vasemmistoväen ensimmäisiä evästyksiä vasemmistoliiton tavoiteohjelman valmistelutyölle.

Vasemmistoliiton Oulussa ensi kesäkuussa pidettävää puoluekokousta valmistellaan täyttä päätä. Aikataulutus esimerkiksi puoluekokousedustajien valinnalle ja aloitteiden tekemiselle on valmiina. Kokouksessa käsiteltävistä asiakirjoista tärkein, puolueen tavoiteohjelma seuraavalle viisivuotiskaudelle, on jo maakunnallisten tilaisuuksien keskustelunaiheena. Lue lisää

Kehitysavun leikkaaminen ajaa pakolaisia liikkeelle

Pakolaiskriisi on kärjistynyt osaltaan siksi, että kautta linjan Euroopan maat ovat leikanneet järjestöjen kehitysapua, myös pakolaisleirejä ylläpitäviltä YK-järjestöiltä. Leireillä elämä on ollut vaikeaa muutenkin, koska työnteko on mahdotonta eivätkä lapset pääse kouluun. Pakolaisleirin rahoituksen loppuessa sen asukkailta loppuu ruoka. Toisekseen pakolaisleirien ihmisiltä alkaa usko loppua. Esimerkiksi Syyrian konflikti on pitkittynyt ja menossa on jo neljäs vuosi.

– Syyrian konflikti ei ole vain Syyrian sisäinen, sillä siihen vaikuttaa USA:n, EU:n ja Venäjän valtapolitiikka, jota käydään YK:ssa, ajankohtaista pakolaiskysymystä Rokualla Työväen syyspäivillä käsitellyt kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) sanoi. Lue lisää