Li Andersson: Brexit epäluottamuslause unionissa harjoitetulle politiikalle

Britannian EU-kansanäänestys on päättynyt eroa kannattavien niukkaan voittoon. Tulos selvisi tänään klo 9 Suomen aikaa. Eroa eli Brexitiä kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden jatkamisen kannalla oli 48,9 prosenttia uurnilla käyneistä.

Konservatiivipuoleen sisältä tullut voimakas EU-kritiikki sekä maahanmuuttokriittisen Ukip-puolueen paine ajoi pääministeri David Cameronin lupaamaan kolme vuotta sitten kansanäänestyksen jäsenyydestä. Cameron jätti tehtävänsä välittömästi äänestystuloksen varmistuttua.

Lue lisää

Mieli korkealla

Tunnelmia puoluekokouksen jälkimainingeista

Kokouksen lopuksi laulettu Kansainvälinen nosti tunnelman ja yhteishengen katosta läpi. (Kuva: Tero Kaikko)

Kokouksen lopuksi laulettu Kansainvälinen nosti tunnelman ja yhteishengen katosta läpi. (Kuva: Tero Kaikko)

Talkoolaisena toimineen Aleksi Blomsterin mieli oli puoluekokouksen jälkeen hyvä.

– Talkoolaisen näkökulmasta kaikki toimi loistavasti. Lappi jäi nyt aliedustetuksi, mutta muuten henkilövalinnat ja päätökset olivat tosi hyviä.

Eila Nurmenkin mielestä ”kupliva tunnelma” on osuvasti sanottu.

– Kokouksessa oli innostava tunnelma. Kaiken kaikkiaan luo uskoa tulevaan. Lue lisää

”Kohti loputonta voittoa!”

Li Andersson: moninaisuus on puolueen vahvuus

Li Andersson iloitsi siitä, että vasemmistoliiton puoluekokous pidettiin Pohjois-Suomessa, vahvimmalla kannatusalueella. (Kuva: Tero Kaikko)

– Tämän viikonlopun aikana olemme puhuneet paljon siitä, mitä me ja vasemmistoliitto olemme. Mielestäni vastavalittu puoluesihteeri Joonas Leppänen kiteytti sen erittäin hyvin: on monta tapaa olla vasemmistolainen. Hyväksytään se, ja muutetaan maailmaa, aloitti puheenjohtaja Li Andersson linjapuheensa vasemmistoliiton puoluekokouksen päätteeksi sunnuntaina. Lue lisää

Tavoiteohjelman tavoitteena tasa-arvo

Sähköinen äänestys toimi sunnuntain tavoiteohjelmakäsittelyssä hyvin. (Kuva: Tero Kaikko)

Sähköinen äänestys toimi sunnuntain tavoiteohjelmakäsittelyssä hyvin. (Kuva: Tero Kaikko)

Viikonloppuna viilattiin myös vasemmistoliiton tavoiteohjelma valmiiksi. Vasemmiston tavoitteet pitkällä tähtäimellä ovat ihmiskunnan vapauttaminen sodasta, sorrosta, puutteesta ja eriarvoisuudesta ja yhteiskunta, joka takaa edellytykset tasavertaiseen osallistumiseen ja joka antaa mahdollisuuden itsensä kehittämiseen.

Ohjelma tähtää näihin tavoitteisiin sillä ajatuksella, että päätökset voitaisiin tehdä enemmistöpäätöksellä eduskunnassa. Vaikka näin ei olisi, tavoiteohjelma toimii selväsanaisena arvoluettelona uusille jäsenille tai vaikka toimittajille. Lue lisää

Lohikoski valittiin puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

Puoluevaltuuston uusi puheenjohtaja Pia Lohikoski. (Kuva: Pekka Ohtokangas)

Puoluekokous valitsi sunnuntai-aamuna puoluevaltuuston puheenjohtajaksi keravalaisen Pia Lohikosken äänin 154 – 102. Varapuheenjohtajaksi valittiin Suldaan Said Ahmed, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Kati Tervo Kemistä. Lohikoski on toiminut puoluevaltuuston varapuheenjohtajana kuusi vuotta, Ahmed ja Tervo ovat ensikertalaisia. Lue lisää

Joonas Leppäsestä tuli puoluesihteeri

Joonas Leppänen on tuore puoluesihteeri. (Kuva: Joel Karppanen)

Ennakkoon vahvasti spekuloidun ja kokousehdokkaiden jännittämän puoluesihteerikisan lopputulos on selvinnyt: vasemmistoliiton uusi puoluesihteeri on helsinkiläinen Joonas Leppänen.

Hän meni toiselle äänestyskierrokselle oululaisen Risto Kalliorinteen kanssa.

Äänestys ratkesi luvuin 139 – 155. Lue lisää

Varapuheenjohtajiksi Sarkkinen, Kautto ja Honkasalo

Hanna Sarkkinen on vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja. (Kuva: Joel Karppanen)

Hanna Sarkkinen on vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja. (Kuva: Joel Karppanen)

Vasemmistoliitolle on valittu uusi puheenjohtajisto. Li Anderssonin rinnalle, ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi tuli valituksi oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Ehdolla oli hänen lisäkseen kansanedustaja Matti Semi. Valinnan ratkaisi äänestystulos 200 – 95 Sarkkisen hyväksi.

Sarkkinen lupasi vastavalitulle puheenjohtaja Anderssonille täyden tukensa.

– Olen askeleen ja sydämenlyönnin päästä susta ja tuen sua kaikessa missä sä ikinä tarvit, Sarkkinen totesi.

– Kukaan ei yksin ole mitään. Tehdään yhdessä töitä puolueen paremman ja valoisamman tulevaisuuden eteen. Eteenpäin, toverit! Lue lisää

Puhetta, puheita ja ulkomaanvieraita

Yleiskeskustelu virisi värikkäänä

Arvo Aalto piti tässä hetkessä olevan puheen. (Kuva: Tero Kaikko)

Arvo Aalto piti tässä hetkessä olevan puheen. (Kuva: Tero Kaikko)

Puoluekokouksen yleiskeskustelua dominoi puhe jäsendemokratiasta. Kolmen neljänneksen enemmistön saaminen sääntömuutosten taakse osoittautui vaikeaksi tehtäväksi, joten esitetyistä muutoksista ei yrityksistä huolimatta livetty. Puolue kokoontuu siis puoluekokoukseen yhä kolmen vuoden välein. Kiistakapuloiksi nousi äänestyskapula ja sukupuolien lukumäärä.

Perjantaina yleiskeskustelun yhteydessä kuultiin ulkomaisten vieraiden tervehdyksiä.

Islannin vasemmistopuolue Vihreän vasemmiston puheenjohtaja Katrín Jakobsdóttir lausui terveisensä puoluekokousväelle suhteellisen sujuvasti suomeksi. Jakobsdóttirista povataan Islannin seuraavaa pääministeriä. Panama-papereiden julkaisun takia Islannin pääministeri erosi virastaan. Lue lisää

Kuumaa kiveä Soinille, huussi kumoon ja virsi päälle

Merja Kyllönen sivalteli kolme ässää suohon

Soinismit, stubbismit ja kepun mummomyynti on jo nähty, totesi Merja Kyllönen. (Kuva: Joel Karppanen)

Soinismit, stubbismit ja kepun mummomyynti on jo nähty, totesi Merja Kyllönen. (Kuva: Joel Karppanen)

– Puolangan Pessimismipäivistä on tullut suomalaisten arkea. Surkeat ovat suot ja ankeat ovat ajat ja kriisitietoisuutta pukkaa ovista ja ikkunoista. Meillä on kriisi ja meillä on vaikeaa ja meillä ei ole mitään. Vai onkohan sittenkään ihan noin, kysyi vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen puheessaan puoluekokouksessa lauantaina.

Vauhdikkaassa puheenvuorossaan hän sanoi, että vasemmistolla on käsissään tilaisuus johon on tartuttava.

– Soinismeja on nyt viljelty riittävästi, stubbismin fantastinen on nähty ja keskusta on myynyt mummonsakin markkinavoimille, Kyllönen sivalteli. Lue lisää

Li Andersson on nyt virallisesti vasemmistoliiton puheenjohtaja

”Viisaus ei asu johtajissa vaan joukoissa ja yhteisöissä”

Li Andersson sai vahvan mandaatin jäsenistöltä ja yksimielisen kannatuksen puoluekokoukselta. (Kuva: Joel Karppanen)

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Li Andersson.

Puoluekokouksessa ei tehty muita esityksiä puheenjohtajaksi, joten Anderssonin valinta oli yksimielinen ja jäsenistön tahto toteutui mutkitta.

– Kylläpäs tuntuu hyvältä. Ja kylläpäs tuntuu hyvältä päästä puhujapönttöön ensimmäistä kertaa tänä viikonloppuna, Andersson hymyili.

– Kiitän jokaista luottamuksesta. Ei ole sanoja kuvailemaan kuinka hyvältä tuntuu. Tunne on iloinen, onnellinen, jännittynyt ja hyvin nöyrä.

Hän toisti Paavo Arhinmäen sanoja todetessaan, että palo tehdä politiikkaa on nyt vahvempi kuin koskaan, ja arveli, että edeltäjänsä puhui samalla myös koko salin puolesta. Lue lisää