Valtakunnansovittelijan paikka täyttyy marraskuussa

Neljän ehdokkaan kärki on erottumassa valtakunnansovittelijaksi.

Valtioneuvosto nimittää marraskuussa työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) esityksestä seuraavan valtakunnansovittelijan.

Vahvimmilla ehdokkailla on jo näyttöä neuvottelutaidoista, kuten työ- ja elinkeinoministeriön yhteistoiminta-asiamies Harri Hietalalla ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtajistoon kuuluneella, mutta nykyisin yksityisenä konsulttina toimivalla Jukka Ahtelalla. Lue lisää

Pitkä asialista sopimusjärjestelmän kehittämisneuvotteluissa

Lakkosakot ja alipalkkaus ovat listalla, kun työmarkkinajärjestöt neuvottelevat sopimus- ja neuvottelujärjestelmän uudistamisesta. SAK:n vastaava työehtoasiatuntija Katarina Murto kertoo, että neuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä.

Alkuun ennakoitiin, että Akavan poisjäänti eläkeratkaisusta haittaisi syksyn toista mittavaa neuvottelu-urakkaa. Murron mukaan näin ei ole. Lue lisää

PAU vaatii muutosturvasopimukselle jatkoa

 PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan liitto ei hae meneillään olevissa neuvotteluissa ensisijaisesti rahaa. Tärkeintä on saada jatkoa muutosturvasopimukselle. (Kuva: Mika Peltonen)

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan liitto ei hae meneillään olevissa neuvotteluissa ensisijaisesti rahaa. Tärkeintä on saada jatkoa muutosturvasopimukselle. (Kuva: Mika Peltonen)

Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) oli puheenjohtajansa Heidi Niemisen mukaan viime hetkiin asti tulossa mukaan syksyllä 2013 solmittuun kasvu- ja työllisyyssopimukseen.

– Jäimme pois, kun Itella kertoi samaan aikaan tulossa olleista isoista yt-neuvotteluista postin jakeluun ja käsittelyyn. Lue lisää

Arhinmäki: Leikkauspolitiikasta vain pahan kierre

Paavo Arhinmäki osallistui lauantaina  Lapin Vasemmiston syyspäiville Levillä. (Kuva: Tuula Leskinen)

Paavo Arhinmäki osallistui lauantaina Lapin Vasemmiston syyspäiville Levillä. (Kuva: Tuula Leskinen)

‒ Suomi ei lähde nousuun leikkaamalla, vaan työhön ja kestävään kasvuun panostamalla, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi lauantaina Levillä Lapin vasemmiston syyspäivillä.

Päääministeri Stubbin ensireaktio Suomen luottoluokituksen laskuun oli esittää lisää leikkauksia, vaikka Euroopasta on useita esimerkkejä siitä, ettei kurjistamalla saada taloutta nousuun.

‒ Jos leikkaamalla saadaan talous kuntoon, pitäisi Kreikalla mennä nyt hyvin. Ei mene, vaan työttömyys on siellä kasvanut ja maan velkasuhde on edelleen heikentynyt. Kun maa lyödään leikkauspolitiikalla syvälle, ei sieltä helpolla nousta, vaan joudutaan pahan kierteeseen, Arhinmäki muistutti. Lue lisää

Vaatealan vastuullisuus vaatimatonta

Ihmisoikeuksia poljetaan useassa Aasian tehtaasssa

Suomalaiset tekstiiliyritykset eivät ole sitoutuneet tehdastyöntekijöiden elämiseen riittävään toimeentuloon. Tämä tehdas sijaitsee Bangladeshissa. (Kuva: Eetti ry/Clean Clothes –hanke)

Ihmisoikeuksien polkemista ei estetä tarpeeksi tehokkaasti suomalaisten vaateyritysten alihankintatehtaissa Aasiassa, kertoo tuore Eettisen kaupan puolesta Eetti ry:n julkaisema raportti.

Eetin raporttia varten oli haastateltu yhdeksää kotimaista vaateyritystä sosiaalisesta vastuusta.

- Kaikki yritykset vastasivat, mutta joidenkin vastaukset jäivät kapeiksi, toinen raportin kirjoittajista, Anna Härri kertoo. Lue lisää

”Polkupyörän dynamosta enemmän sähköä kuin Olkiluodon ydinvoimalasta”

Eduskunta kävi tiistaina pitkän keskustelun ydinvoimasta. Vasemmistoliiton Anna Kontula totesi ydinvoiman työllisyys- ja talousvaikutuksia ylistäneille puhujille, että hänen polkypyöränsä dynamo tuottaa enemmän sähköä kuin Olkiluoto 3-ydinvoimala, jonka piti valmistua viisi vuotta sitten.

Pohjois-Suomen porvarikansanedustajat parjasivat ydinvoimakeskustelussa etenkin Vasemmistoliittoa ja puheenjohtaja Paavo Arhinmäkeä ja lupasivat käydä kantelemassa Tornion ja Raahen terästehtaiden työmiehille, että ”Vasemmistolitto on duunareita vastaan”.
Lue lisää

Ylempien toimihenkilöiden sopimusoikeudet takkuavat

Metsäteollisuuden ja kaupan työnantaja haluttomia neuvottelupöytään

Ensimmäiset työehtosopimukset ylemmille toimihenkilöille solmittiin parikymmentä vuotta sitten teknologiateollisuudessa. Silti vielä monilla aloilla työnantajat eivät pidä ylempiä toimihenkiöitä työehtosopimuksen arvoisina palkollisina vaan yritysjohdon jäseninä.

– Esimerkiksi Metsäteollisuuden työnantajat ilmoittivat neuvottelujen päätteeksi, että ylempien toimihenkilöiden työehdot ovat yksilökohtaisia ja että palkka on hyvä ja kannustava, kertoo Insinööriliiton ja Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n puheenjohtajan Pertti Porokari. Lue lisää

”Pakotteita hankala purkaa”

Presidentti Halosen mielestä Suomen pitäisi tunnustaa Palestiina. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Presidentti Halosen mielestä Suomen pitäisi tunnustaa Palestiina. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Presidentti Tarja Halonen on  tyytyväinen Suomen pakotelinjauksiin.

Euroopan unionin määräämistä pakotteista ja Venäjän asettamista vastapakotteista eroon pääseminen vaatii vähintään yhtä kovan työn, kuin niiden käyttöönottokin, presidentti Tarja Halonen totesi tiistaina Politiikan toimittajille Helsingissä.
- Pakotteet ovat kuin pingispeli, Halonen luonnehtii.

Hän on tyytyväinen nykyisen valtiojohdon päättäväisyyteen ja linjauksiin suhteessa Venäjään. Halosen mukaan ”turvallisuusarkkitehtuuri on tärissyt” Euroopassa. Ukrainan tilanne ei tullut presidentille yllätyksenä. Lue lisää

Ojalehdon häiriköinti siunattiin äänin 9-8 kaupunginhallituksessa

Oulun kaupunginhallitus ei palauta Sanginjoen ulkometsän suojelua valtuuston käsittelyyn. Luontojärjestöt ovat vaatineet tätä, koska kesäkuun valtuustossa keskustan Matias Ojalehto painosti ryhmänsä naisjäsenen äänestämään suojelua vastaan, ja suojelu hävisi yhdellä äänellä. Maanantaina 13.10. kaupunginhallitus torjui uuden käsittelyn äänin 9-8.
Lue lisää