Fennovoima pelaa jatkoajalla

Fennovoiman ydinvoimalahanke on ollut vastatuulessa, mutta sitä runnotaan väkisin läpi. Oulun kaupungintalon edustalla 22.7. pidetyssä mielenilmauksessa vaadittiin mm. Olli Rehniä hylkäämään Fennovoiman luvan ja panostusta uusiutuvaan energiaan. (Kuva: Tero Kaikko)

Fennovoiman ydinvoimalahanke on ollut vastatuulessa, mutta sitä runnotaan väkisin läpi. Oulun kaupungintalon edustalla 22.7. pidetyssä mielenilmauksessa vaadittiin mm. Olli Rehniä hylkäämään Fennovoiman luvan ja panostusta uusiutuvaan energiaan. (Kuva: Tero Kaikko)

Pyhäjoella ei ole varasuunnitelmaa

Fennovoiman ydinvoimahanke on muuttunut farssiksi. Näin kuvaili tilannetta vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen STT:n haastattelussa 18.7. sen jälkeen, kun Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti, ettei Pyhäjoelle puuhattavan ydinvoimalan yhdeksi rahoittajaksi ilmoittautunut kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energija täytä ”kotimaisuusvaatimuksia” eli sen määräysvalta ei ole EU- tai ETA-maassa. Neljä oppositiopuoluetta, vasemmistoliitto, vihreät, rkp ja kristillisdemokraatit, vaativat yhteistuumin Fennovoiman hylkäämistä.

Siitä huolimatta, että yhtiön omistusten olisi pitänyt olla selvillä jo eduskunnan asettamaan viimeiseen takarajaan 30.6. mennessä, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) onnistui keplottelemaan lisäselvityksille lisäaikaa 6.8. saakka vetoamalla siihen, että silloin pidetään hallituksen seuraava istunto. Lue lisää

Immosen kirjoitus on propagandaa ja taktiikkaa

Tutkija Tepora: Konfliktia haetaan tarkoituksella

Kansanedustaja Olli Immosen (ps.) nettikirjoitus monikulttuurisuuden kuplan räjäyttämisestä on tutkijan mukaan hyvin perinteistä propagandaa ja taktiikkaa.

Sodan ja tunteiden kulttuurihistorian tutkija, filosofian tohtori Tuomas Tepora muistuttaa, että Immonen kerää kirjoituksellaan kannatusta omiltaan.

– Hän nostattaa me-henkeä. Samalla hän saa muiden ryöpyn niskaansa. Sillä tavoin hän uhriutuu, ”meitä vastaan hyökätään nyt”. Ja sitä hän periaatteessa hakeekin.

Kansalaisten ja kansanedustajien tuohtumuksen jälkeen Immonen on väittänyt joutuneensa valtamedian uhriksi. Lue lisää

Martti Korhonen Kajaanissa: Hallitusohjelma armoton eläkeläisille

Arpajaistiskillä oli kova kuhina jo ennen varsinaisen juhlan alkua. (Kuva: Aki Räisänen)

Arpajaistiskillä oli kova kuhina jo ennen varsinaisen juhlan alkua. (Kuva: Aki Räisänen)

– Jos yhdellä sanalla pitää sanoa, mitä hallitusohjelma on eläkeläisille niin se sana on ”armoton”, luonnehti Kajaanin Eläkeläisten 55-vuotisjuhlissa Jormuan lavalla liki 400 hengen yleisölle puhunut valtakunnallisen Eläkeläiset ry:n uusi puheenjohtaja Martti Korhonen.

Hän huomautti, että muutenkin eläkeläiset unohdetaan.

– Kun nyt hierotaan kokoon yhteiskuntasopimusta, niin montako eläkeläisten edustajaa siellä neuvotteluissa on etuja valvomassa. Ei yhtään. Se ei ole neuvottelua. Se on sanelua, entinen ministeri ja kansanedustaja heitti. Lue lisää

”Ei se matka tapa vaan vauhti”

Siiri Määttä (oikealla) käppäili torille heti aamukahdeksalta. Hänellä oli paljon asiaa ja myös hauskoja juttuja Hanna Sarkkiselle ja Sari Kyllöselle. (Kuva: Aki Räisänen)

Siiri Määttä (oikealla) käppäili torille heti aamukahdeksalta. Hänellä oli paljon asiaa ja myös hauskoja juttuja Hanna Sarkkiselle ja Sari Kyllöselle. (Kuva: Aki Räisänen)

– Pari kertaa on repun pohjalta korjausvälineitä pitänyt kaivaa, mutta muuten kaikki on mennyt hyvin. Vähän istuin hiertää, vaikka paksut ajohousut onkin jalassa. Ei se matka tapa vaan vauhti, naureskeli Hanna Sarkkinen tiistaiaamuna Kajaanin Raatihuoneentorilla.

Hanna pyöräilee ympäri Kainuuta puolitoista viikkoa ja vaikka turneella onkin komea nimi ”Senaattori satulassa”, niin uudella kansanedustajalla ei ole mitään huoltoautoja perässään. Lue lisää

Jotain mätää ikäjohtamisessa

Luonnollinen poistuma kohdistuu harvoin ”oikein”, tehtäviin, joiden tarve vähenee, arvioi Kevan Pauli Forma. (Kuva: Jarno Mela)

Työn ilo hiipuu työuran loppua kohti

Työurasuunnittelu ja ikäjohtaminen nousevat merkittävään rooliin meneillään olevassa työelämän murroksessa, arvioi Kuntien eläkkeistä huolehtivan Kevan työelämäpalvelujen johtaja Pauli Forma.

Kevan ja työeläkevakuuttajat Telan viime viikolla julkistaman tutkimuksen mukaan työn iloa ja tyytyväisyyttä koetaan vähemmän vanhemmissa ikäluokissa. Lue lisää

”Metsähallituksen vaalittava luontoarvoja”

Suomen Luonnonsuojeluliitto arvioi, että riski luontoarvojen ohittamiseen kasvaa, kun metsänhoito yhtiöitetään Metsähallituksessa. Kuvituskuva. Kuva: UP/Tapio Tuuri

Suomen Luonnonsuojeluliitto arvioi, että riski luontoarvojen ohittamiseen kasvaa, kun metsänhoito yhtiöitetään Metsähallituksessa. Kuvituskuva. (Kuva: UP/Tapio Tuuri)

Metsänhoidon yhtiöittämishanke herättää huolta

Metsähallituksen yhtiöittäminen metsänhoidon osalta näyttää väistämättömältä. Toistaiseksi ei ole keksitty parempaa mallia, kuinka valtio voisi toimia markkinaehtoisella sektorilla.

Valtion liikelaitoksia ei voi olla enää ensi vuoden huhtikuussa. Näin vaativat Euroopan unionin kilpailusäännökset. Lue lisää

Toimittajasta kyläkauppiaaksi

Vaattojärven kyläkauppa

Vaattojärven kyläkauppa. (Kuva: Matias Partanen)

Kyläkauppiaaksi pieneen kylään ryhtyminen ei ollut ensimmäisenä itävaltalaislähtöisen Thomas Brunnsteinerin suunnitelmissa. Freelance-toimittajana, kirjailijana ja kääntäjänä toiminut Brunnsteiner avasi erinäisten vaiheiden jälkeen sopivasti aprillipäivänä kyläkaupan Kolarin Vaattojärven kylään. Ennen kyläkauppiaan tointa Brunnsteiner oli ehtinyt luoda toimittajan uraa, joka oli vienyt hänet muun muassa Moskovaan, Roomaan ja Huippuvuorille. Brunnsteiner kävi koulut Itävallan Grazissa, joka on väkimäärältään hieman Tamperetta suurempi kaupunki. Brunnsteinerin mukaan ihminen yleensä pyrkii elämässään kohti suurempaa. Hänen kohdallaan kävi ehkä hieman toisin päin. Lue lisää

Sarkkinen: Julkisen sektorin tietojärjestelmät valtionyhtiön vastuulle

Microsoft ilmoitti viime viikolla vähentävänsä kaksi kolmasosaa Suomen puhelinliiketoiminnan työntekijöistään. Noin 2300 menettää työpaikkansa.

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) uskoo, että irtisanomisista kärsineiltä paikkakunnilta voisi löytyä julkisen sektorin tarvitsemaa osaamista.

– Suomessa on nyt paljon vapaata ohjelmisto- ja ict-alan osaamista. Uudelleenkouluttamalla osaajille saataisiin töitä, Sarkkinen sanoo. Lue lisää

Eläkeläisiltä eniten ymmärrystä leikkauksille

Hallituksen suunnittelemista leikkauksista siedettävimpinä pidetään subjektiivisen päivähoidon rajoituksia, päivä- ja rikesakkojen korotuksia sekä leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Ikäluokista vahvin tuki leikkauksille tulee yli 59-vuotiailta.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän selvityksen mukaan seuraavaksi eniten siedetään elinkeinoelämän tukien leikkauksia ja päivähoitomaksujen korotuksia. Lue lisää