Raahen Vasemmistolta aloite koululaisten aamutoiminnan säilyttämiseksi

Parin tunnin ohjattu toiminta ennen koulupäivän alkua on auttanut erityisesti yksinhuoltajien työssäkäymisen ja perhe-elämän yhteensovittelua Raahessa. (Arkistokuva: Maija Aalto)

Parin tunnin ohjattu toiminta ennen koulupäivän alkua on auttanut erityisesti yksinhuoltajien työssäkäymisen ja perhe-elämän yhteensovittelua Raahessa. (Arkistokuva: Maija Aalto)

Raahessa vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki maanantaina aloitteen ykkös- ja kakkosluokkalaisten aamupäivätoiminnan jatkamisesta myös ensi syksynä. Opetuslautakunta päätti alkukeväästä lakkauttaa aamutoiminnan säästösyihin vedoten.

Parin tunnin ohjattu toiminta ennen koulupäivän alkua on auttanut erityisesti yksinhuoltajien työssäkäymisen ja perhe-elämän yhteensovittelua. Lue lisää

Terrafamelle puoli vuotta armonaikaa

Sotkamon kaivos valmistaudutaan ajamaan hallitusti alas

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 25.5. antaa Terrafamelle vuoden loppuun aikaa yksityisen rahan etsimiseen. Alasajovalmistelut käynnistyvät silti. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Entisen Talvivaaran, nykyisen valtio-omisteisen Terrafamen Sotkamon nikkelikaivoksen jatko on erittäin epävarmaa vuodenvaihteen jälkeen. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti tiedotustilaisuudessa tänään, että valtio antaa kaivokselle armonaikaa vuoden loppuun saakka. Siihen mennessä kaivoksen tulisi saada merkittävä määrä yksityistä rahaa ja rahoittajia, jotta sen toiminta jatkuisi. Ellei rahoittajia ilmaannu, kaivos suljetaan. Lue lisää

Laulun ja rauhan mies

Kuollut: Matti Hiekkalinna 19422016

Matti Hiekkalinna 1942–2016. (Kuva: Tarmo Immonen)

Matti Hiekkalinna 1942–2016. (Kuva: Tarmo Immonen)

Satoja jäseniä yhä käsittävän Paperiliiton Kajaanin osasto 51:n entinen puheenjohtaja, monipuolinen kulttuuri- ja järjestöaktiivi Matti Juhani Hiekkalinna menehtyi vääjäämättä edenneen sairauden uuvuttamana 28. huhtikuuta Kajaanissa.

Matti Hiekkalinna oli 73-vuotias, syntynyt Kajaanissa 23.7.1942. Vaatimattomista oloista ponnistaneen pojan oli opintojen sijaan mentävä töihin heti kun mahdollista ja hän aloitti silloisen Kajaani Oy:n leivissä vain 16-vuotiaana 1958. Lue lisää

Vielä ehtii

Jäsenäänestysmateriaali on tullut vasemmistoliiton jäsenille postitse. (Kuva: Tero Kaikko)

Jäsenäänestysmateriaali on tullut vasemmistoliiton jäsenille postitse. (Kuva: Tero Kaikko)

Jäsenäänestys vasemmistoliiton tulevasta puheenjohtajasta on käynnissä

Vasemmistoliiton järjestämä neuvoa-antava jäsenäänestys puolueen puheenjohtajasta on käynnissä. Äänestys alkoi 16.5. ja päättyy 3.6. Äänestää voivat vasemmistoliiton jäsenet.

Jäsenäänestyksen tuloksella evästetään puoluekokousedustajia Oulussa 10.–12.6. pidettävään puoluekokoukseen. Tulos ei silti sido puoluekokousedustajia. Puoluejohto valitaan toisena kokouspäivänä. Lue lisää

Niko Peltokangas Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajaksi

Niko Peltokangas valittiin Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajaksi. (Kuva: Tero Kaikko)

Niko Peltokangas valittiin Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajaksi. (Kuva: Tero Kaikko)

Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajaksi valittiin liiton liittokokouksessa Helsingissä viime lauantaina Vasemmistonuorten tiedottaja ja Liberon päätoimittaja Niko Peltokangas. Hän seuraa puheenjohtajana Juha Saarista, joka on johtanut puhetta liitossa vuodesta 2008.

Uusina hallituksen varsinaisina jäseninä aloittavat Kansan Tahdon päätoimittaja Tero Kaikko (Oulu) ja Ylen entinen alueradiopäällikkö Helvi Kolehmainen (Helsinki) ja varajäseninä yrittäjätoimittaja Erkki Hirvonen (Helsinki) ja vapaa toimittaja Tiina Ruulio (Helsinki). Lue lisää

Kainuun Vasemmisto: Terrafamen jatkorahoitus tarvitaan tai Kainuun aluetalous romahtaa

Kainuun Vasemmiston mukaan entisen Talvivaaran, nykyisen Terrafamen Sotkamon kaivoksen alasajon työllisyysseuraukset eivät ole millään tukipaketeilla ratkaistavissa, koska korvaavia teollisia työpaikkoja ei ole osoittaa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Kainuun Vasemmiston mukaan entisen Talvivaaran, nykyisen Terrafamen Sotkamon kaivoksen alasajon työllisyysseuraukset eivät ole millään tukipaketeilla ratkaistavissa, koska korvaavia teollisia työpaikkoja ei ole osoittaa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Kainuun Vasemmisto on huolissaan Terrafamen, entisen Talvivaaran kaivoksen kohtalosta. Se vaatii kaivokselle jatkorahoitusta.

Piirijärjestö muistuttaa, että koko Kainuun, Suomen vaikeimman työttömyysalueen, aluetalous oli romahdusvaarassa, kun maakunnan suurin yksityinen työnantaja UPM Kymmene sulki yli sata vuotta toimineen Tihisenniemen tehtaan vuonna 2008.

Tuolloin Kainuun aluetalouden ja työttömyystilanteen edes kohtalaiseksi pelasti Talvivaaran kaivoksen rakentaminen, joka työllisti suoraan useita kymmeniä irtisanottuja paperitehtaan työntekijöitä.

– Mikäli Terrafamen alasajoon päädytään, niin tilanne on huomattavasti UPM:n tehtaan lopetusta huonompi, Kainuun Vasemmisto toteaa kannanotossaan. Sen mukaan esimerkiksi Kajaanissa ei ole tällä hetkellä osoittaa teollisia tai muutoin soveltuvia työpaikkoja irtisanotuille. Ainoa esillä oleva hanke, bioetanolitehtaan mahdollinen laajennus, toisi toteutuessaan prosessi- ja kunnossapitotyöpaikkoja enintään joitakin kymmeniä. Lue lisää

Musiikillista novellistiikkaa piikeillä ja ilman

Jukka Takalo: Suomen kuningas (2016)

TAKALO_SUOMEN KUNINGASJukka Takalon soolouran viides albumi, Suomen kuningas sekoittelee miehen aiemmasta tuotannosta tuttuja aineksia kymmenen kappaleen verran niin, että keitos maistuu. Suomen kuningas on Vastarannan lauluista tuttua kantaaottavuutta ja Kahden hengen diskon ihmissuhdekoukeroita yhdistelevä paketti, eräänlainen symbioosi tähänastisesta Takalon tuotannosta. Levy on nimestään huolimatta kokoelma pienen ihmisen tarinoita. Lue lisää

Kivenä kengässä

Arhinmäki on ollut Suomen poliittisissa piireissä tuttu naama jo suhteellisen pitkään. Vasemmistoliiton toimintaan hän lähti matkaan heti lukion jälkeen, vuonna 1996. (Kuva: Henri Salonen)

– Järjestin ensimmäiset lakot ja ulosmarssit ala-asteella. Ruoka loppui kesken, joten me ei suostuttu poistumaan ennen kuin ruokaa tuli lisää. Jos meitä kohdeltiin väärin, niin olin ensimmäisenä eturintamassa vaatimassa oikeutta. En kuitenkaan ajatellut sitä poliittisena tekona. Suomessa politiikka-sana ajatellaan puoluepolitiikkana, asiana, mikä tapahtuu aina eduskunnassa tai valtuustoissa, mutta kyllähän kaikki yhteiskunnallinen osallistuminen on poliittista. Olen ollut ”erilainen” lapsi ja nuori. Seurasin poliittista keskustelua televisiosta ja luin poliittista ja sosiologista kirjallisuutta vaikka en missään puoluepoliittisessa toiminnassa ollut mukana, Paavo Arhinmäki kertoo lähtökohdistaan politiikkaan.

Arhinmäki istuu Café Pikkuparlamentin pöydässä tummassa puvussa, sinistä paitaa vasten valkopilkullinen solmio. Solmiot tuntuvat olevan eduskunnassa kuin kissan häntä: joskus ne kertovat kapinasta, toisinaan alistumisesta. Ja joskus solmio on vain solmio. Lue lisää

Spartak Kajaanissa tuikkivat uudet tähdet

Spartak Kajaanin uusi johtonelikko. Puheenjohtaja Harri Leinonen (vasemmalla), sihteeri Annemari Leinonen, taloudenhoitaja Riina Saarenpää ja varapuheenjohtaja Mikko Leskinen. (Kuva: Aki Räisänen)

Vuonna 2004 aloittanut Spartak Kajaani on usean sadan liikuttaja kolmosdivarin jalkapallojoukkueineen, harrastemielessä pelaavine Hillittyine Takatukkineen ja Lady Spartakeineen sekä frisbeegolfjaostoineen, mutta myös aivan erilainen liikuntaseura.

Lasten iltapäiväkerhoja on muillakin, Spartakilla kaksi, mutta harvan seuran keskeinen toimintamuoto on vaativa erityisnuorisotyö syrjäytymisvaarassa olevien, huume- ja muiden päihdeongelmien, vankilakierteenkin uhkaamien nuorten auttamiseksi. Lue lisää

Euroeroa ei tule pantata äärioikeiston pelossa

Talous: Antti Ronkainen

Antti Ronkainen. (Kuva: Joel Karppanen)

Antti Ronkainen. (Kuva: Joel Karppanen)

Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis on perustanut liikkeen Euroopan demokratisoimiseksi (DiEM25).

Vaikka Varoufakis on julistanut Kreikan kokemusten jälkeen kansallisten puolueiden ajan olevan ohi, hänen ajattelunsa ei poikkea merkittävästi perinteisten vasemmistopuolueiden Eurooppa-politiikasta.

Kuten perinteisen vasemmiston, myös Varoufakisin mukaan Iso-Britannian tulee säilyä Euroopan unionissa, eikä Välimeren kriisimaiden tule erota yhteisvaluutta eurosta. Varoufakisin mukaan Euroopan hajoaminen johtaisi taloudelliseen myllerrykseen, mistä kärsisivät työläiset ja köyhät. Lisääntyvästä kurjuudesta hyötyisi entisestään äärioikeisto. Lue lisää

Kirjallisuus avaa rajat

Eurooppalainen kirjailijakiertue istui aurinkoiseen maalaispihaan Hailuodossa. Sama joukkio vieraili myös Oulussa ja Rovaniemellä. (Kuva: Maija Aalto)

Eurooppalainen kirjailijakiertue istui aurinkoiseen maalaispihaan Hailuodossa. Sama joukkio vieraili myös Oulussa ja Rovaniemellä. (Kuva: Maija Aalto)

Eurooppalainen kirjailijakiertue kävi Pohjois-Suomessa

Taiteilijat uivat usein vastavirtaan. Euroopan maat sulkevat rajojaan ja käpertyvät sisäänpäin, mutta taide elää ja kasvaa kontaktissa ulkomaailmaan. Kirjallisuus varsinkin, sillä ilman käännöksiä hienoimmatkin teokset jäävät oman suppean kielipiirin sisälle.

Eurooppalainen kirjallisuuden Crowd-verkosto hakee uusia yhteyksiä rajat ylittävien kirjailijakiertueiden avulla. EU-rahoitteinen kiertue vieraili äsken Suomessa kahdeksan kirjailijan voimin, ja 12 suomalaista kirjailijaa kiertää muualla Euroopassa. Yhteensä Crowd-kiertueilla on mukana sata kirjailijaa 37 maasta. He tapaavat lukevaa yleisöä tapahtumissa ja kouluissa ja tutustuvat pienkustantajiin ja kääntäjiin. Lue lisää