Fennovoima-päätös ohensi hallituksen kaatumapisteeseen

Vihreät jättivät hallituksen torstaina Fennovoiman ydinvoimalalupaa puoltavan 10-7 äänin syntyneen päätöksen jälkeen. Vihreiden oppositioon siirtymisen jälkeen hallituspuolueiden enemmistö supistuu eduskunnassa äärimmäisen pieneksi, ja muutama poissaolo luottamuslauseäänestyksistä voi kaataa Stubbin hallituksen.

Fennvoiman ydinvoimalalupaa hallituksessa vastustivat vihreiden Ville Niinistön ja Pekka Haaviston lisäksi RKP:n Anna-Maja Henriksson ja SDP:n ministeriryhmän enemmistö: Erkki Tuomioja, Krista Kiuru, Susanna Huovinen ja Pia Viitanen. Lue lisää

Tämä on kestävyyslaji

Katja Hänninen:

Nyt vaaditaan kestävyyttä! Valtion tuhatsivuinen talousarvio odotti perjantai-aamuna työpöydällä. Ensimmäiset 20 sivua luettuani aloin jo ihmetellä, miten voi olla hallituksen tavoitteet ja esitykset niin pahasti ristiriidassa keskenään.
Stubbin hallituksen tavoitteena on ”köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen, julkisen talouden vakauttaminen ja kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen”. Kannatettavia tavoitteita, mutta lääkkeeksi esitetyt välillisten verojen korotukset, indeksien jäädytykset sekä koulutusmäärärahojen, lapsilisien ja kuntien valtionosuuksien leikkaukset eivät edistä työllisyyttä tai vähennä köyhyyttä. Lista osoittaa pienituloisten kärsivän leikkaustalkoista eniten. Lue lisää

Koikkalainen vasemmistoliiton järjestö- ja kunnallissihteeriksi

Mikko Koikkalainen.

Mikko Koikkalainen.

Vasemmistoliiton järjestö- ja kunnallissihteeriksi on valittu 38-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri Mikko Koikkalainen.
Koikkalainen työskentelee Vantaan kaupungilla aluekoordinaattorina kuntalaisdemokratian parissa. Hän on toiminut vasemmistoliitossa vuodesta 1996 lähtien mm. puoluevaltuuston jäsenenä, Etelä-Savon piiritoimikunnassa, Savonlinnan Vasemmistoliiton puheenjohtajana sekä Joensuun Vasemmistoliiton hallituksessa. Lue lisää

Oulussa paheksutaan Itellan töiden siirtoa Helsinkiin

Oulun postikeskuksen hinnoittelupalveluyksikön siirto Helsinkiin olisi Itellan työntekijöiden mielestä alue- ja työllissyyspolitiikan kannalta surkea ratkaisu. Jos työ aletaan tehdä Helsingissä, kasvaa myös postin kuljetustarve ja Itellan hiilijalanjälki.

Postiksi pian muuttuvan Itellan työntekijöitä edustava PAU:n Oulun osasto vaatii hinnoittelupalvelujen säilyttämistä Oulussa, ettei alueen ankara työttömyys pahenisi. Siirto olisi vahingollinen niin Itellan asiakkaiden kuin työntekijöiden kannalta. Lue lisää

Työllistävää kotimaista ydinvoiman sijaan

Vasemmistoliiton puoluehallitus pitää maan hallituksen uutta ydinvoimalinjaa vastuuttomana.

– Hallitus on sitomassa suomalaista energiapolitiikkaa vuosisadan lopulle asti huonosti työllistävään, ympäristöongelmia aina uraanin louhinnasta loppusijoitukseen aiheuttavaan ja hintakilpailukykynsä menettäneeseen ydinvoimaan, puoluehallitus toteaa kannanotossaan.
Lue lisää

Kontula: ilman elvytystä talous vajoaa horrokseen

Vasemmiston kansanedustaja Anna Kontula varoitti Suomen taloutta uhkaavasta horrostilasta. Investointeja vähennetään samaan aikaan kun perusturvaa ja palveluita leikataan.

– Linja on epäreilu ja talouspoliittisesti järjetön, eikä se siitä selittelemällä parane, Kontula sanoi eduskunnan talousarviokeskustelun ryhmäpuheessa.

Lue lisää

STTK:n Palola odottaa eläkeratkaisua lähipäivinä

UP/Mika Peltonen

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kertoi maanantaina eläkeneuvottelujen tauon aikana UP-uutispalvelulle, että työnantajat olivat antaneet palkansaajille paperin.

– Ei paperia vielä voi miksikään tarjoukseksi sanoa. Palkansaajat kuitenkin pohtivat sitä tahoillaan ja antavat siihen oman vastapaperinsa. Lue lisää

Köyhyysriski suurin pienten lasten perheissä

UP/ Tiina Tenkanen

Lapsen köyhyysriski riippuu ikävaiheesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreessa Lapsiperheiden hyvinvointi 2014 -selvityksestä käy ilmi, että alle kolmevuotiaiden lasten perheissä köyhyysriski on koko 2000-luvun ollut selvästi suurempi kuin perheissä, joissa on jo vanhempia lapsia.

–Lapsiköyhyyden riski on suurin yksinhuoltajaperheissä, jos lapsi on alle 3-vuotias tai jos perheessä on kolme tai useampi lapsi, tutkimuspäällikkö Minna Salmi THL:sta toteaa. Lue lisää