Kansan Arkisto aineistonhakumatkalla Rovaniemellä

Eero Juutinen teippasi kesäkuussa 2011 Kajaanin Kansanpirtillä Kansan Arkistoon lähteviä kasseja ja laatikoita Kari Määttäsen seuratessa (Kuva: Aki Räisänen).

Eero Juutinen teippasi kesäkuussa 2011 Kajaanin Kansanpirtillä Kansan Arkistoon lähteviä kasseja ja laatikoita Kari Määttäsen seuratessa (Kuva: Aki Räisänen).

Kansan Arkisto on ensi viikolla aineistonhakureissulla Rovaniemellä. Purettavalta Rovaniemen työväentalolta viedään mm. SKDL:n paikallisia arkistoja talteen Kansan Arkistoon.

Kari Määttänen Kansan Arkistosta on paikalla työväentalolla pakkaamassa arkistoja maanantaista 31.8. lähtien.

Jos sinulla on Rovaniemen seudulla jotain Kansan Arkistoon toimitettavaa, niin torstaihin 3.9. mennessä Rovaniemen työväentalolle toimitettu materiaali ehtii mukaan perjantaina 4.9. lähtevään kuljetukseen. Kari Määttäsen tavoittaa numerosta 044 7210 308. Lue lisää

Katja Hänninen: Työntekijät unohdettu liikeaikalain kumoamisessa

Hallitus aikoo kumota kauppojen aukioloa säätelevän liikeaikalain. Kaupat sekä parturit ja kampaamot saisivat hallituksen esityksen mukaan olla jatkossa auki milloin vain. On mahdollista, että aukioloaikojen sääntely loppuu jo ensi vuoden alusta. Hallitus perustelee esitystään kilpailukyvyn parantamisella ja uskoo aukioloaikojen pidentämisen tuovan lisää työpaikkoja sekä lisätunteja alalle.

– Kun aukioloaikoja viimeksi vapautettiin, työpaikat keskittyivät suurempiin yksiköihin ja suuriin kaupunkeihin ja niiden reunuskuntiin. Nytkin on arvioitu, että liikeaikalain kumoaminen hävittäisi kauppakeskuksista pikkuliikkeet, joilla luultavasti olisi vaikeuksia vastata isojen kauppojen laajentuviin aukioloaikoihin. Tehtyjen työtuntien määrä on laskenut vähittäiskaupassa palkansaajaa kohden vuodesta 2010. Mihin hallituksen käsitys työtuntien lisääntymisestä perustuu, vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen ihmettelee. Lue lisää

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto: Hallituksen viivyttely pahentaa työttömyyttä

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto arvostelee voimakkaasti oikeistohallituksen työllisyyspolitiikkaa. Oulussa kokoontuneen piirihallituksen mielestä Sipilän hallitus on ollut täysin kyvytön työttömyyden räjähdysmäisen kasvun pysäyttämisessä.

– Yhteiskuntasopimus-nimisen kesäteatterin näytöksiin on kyllä aikaa tuhrattu, mutta työllisyysmäärärahat palkkatuettuun työhön, starttirahoihin ja muihin toimiin loppuivat jo ennen kesää, piirihallituksesta muistutetaan. Lue lisää

Ay-järjestöissä toivotaan hallitukselta malttia

Järeät ratkaisut tärvelisivät neuvottelukuviot

Yritys yhteiskuntasopimusneuvottelujen aloittamiseksi ei palkansaajajärjestöjen mukaan mennyt hukkaan. Tällä kertaa neuvotteluihin lähdettiin väärä puoli eli tulos edellä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toivoo, että hallitus malttaisi olla tekemättä ratkaisuja, jotka vaikeuttaisivat seuraavaa tulokierrosta. Sen on määrä käynnistyä viimeistään ensi vuoden syksyllä.

Lylyn mukaan jokainen tiukennus ja jokainen leikkaus vaikeuttaa tulevia neuvotteluja. Lue lisää

Joukkovoima-mielenosoitukseen väkeä ympäri maata

Puolueet saavat tulla vain kuulolle

Hallituksen leikkauksia vastaan suunnattuun mielenosoitukseen Helsinkiin odotetaan lauantaina reilua 10 000 osallistujaa. Mielenosoituksen järjestäjät arvioivat, että osallistujamäärä saattaa tällä kertaa olla suurempi kuin ennakkoilmoittautuneiden, joita on noin 11 000.

– Kaikki eivät ole facebookissa, muistuttaa Joukkovoima-kansanliikkeen mediaryhmän jäsen Suvi Auvinen.

Mielenosoitukseen tulee väkeä ympäri Suomen. Järjestäjien mukaan pelkästään Turusta on tulossa yhdeksän bussillista, joihin ihmiset pääsevät mukaan pientä maksua vastaan. Busseja tulee myös Pirkanmaalta, Keski-Suomesta, Savosta ja Karjalasta.

– Väkeä on tulossa Oulua, Joensuuta ja Kolaria myöten. Lue lisää

Katja Hänninen: Toisen asteen oppimateriaalien maksuttomuus selvitettävä

Vain osa oppikirjoista voidaan kierrättää. (Arkistokuva)

Vain osa oppikirjoista voidaan kierrättää. (Arkistokuva)

Raahelainen vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen on huolissaan toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien hinnoista. Hän jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Vaikka opetus on toisen asteen opiskelijoille maksutonta, laki ei ulota maksuttomuutta oppikirjoihin tai muihin oppimateriaaleihin. Erilaisten arvioiden mukaan lukio-opiskelijat maksavat oppikirjoistaan 1500–1900 euroa, jos kaikki oppimateriaalit hankitaan uusina, ja vain osa kirjoista voidaan kierrättää. Lue lisää

Eläkeläiset ry: Hallitus ajaa eläkeläiset toimeentulotuen varaan

Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii maan hallitusta perumaan kaavaillun eläkeläisten asumistuen leikkauksen.

– Hallitusohjelmaan ja ensi vuoden budjettiesitykseen sisältyvä eläkkeensaajan asumistuen poistaminen ja sen muuttaminen yleiseksi asumistueksi heikentäisi kohtuuttomasti pientä eläkettä saavien asemaa. Se lisää merkittävästi eläkeläisköyhyyttä, Korhonen toteaa. Lue lisää

Vasemmisto: Koulutusleikkaukset vievät Suomen ojasta allikkoon

asemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksen ohjelmaan Helsingissä kuului muun muassa pyöräretki puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäen (vas. ) johdolla. (Kuva: Tuula Leskinen)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksen ohjelmaan Helsingissä kuului muun muassa pyöräretki puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäen (vas. ) johdolla. (Kuva: Tuula Leskinen)

Ennen vaaleja kaikki puolueet lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta. Hallitusohjelman mukaan kymmenen vuoden tavoitteena on nostaa suomalaisten osaamis- ja koulutustasoa.

– Hallitusohjelman konkreettiset linjaukset ja hallituksen budjettiesitys ovat kuitenkin täysin ristiriidassa lupausten ja tavoitteiden kanssa, vasemmistoliiton eduskuntaryhmä moittii.

Pelkästään ensi vuodelle budjettiesityksessä koulutussektorin leikkaukset ovat 210 miljoonaa. Hallitusohjelmassa koulutuksesta ja tieteestä leikataan yli 500 miljoonaa euroa. Lue lisää

Vasemmiston raahelaisjärjestöt: Pohjois-Suomi tarvitsee puoluelehden

Raahen vasemmistojärjestöt vaativat Vasemmistoliiton puolueyhteisöä turvaamaan puoluelehdistön toiminnan Pohjois-Suomessa. Järjestöjen mukaan Kansan Tahdon
lakkauttaminen viestintätuen lopettamisen vuoksi jättää vasemmistolaisen liikkeen viestintään yli puolen Suomen kokoisen aukon.

– Vasemmistoliiton ja lehtiyhtiöiden on tehtävä yhteistyötä aidosti valtakunnallisen puoluelehden luomiseksi. Nykyisten puoluelehtien toimittaja- ja avustajaverkostoja tulee hyödyntää valtakunnallisen lehden luomisessa. Kaikkia alueita palveleva lehti on tarpeen myös, jotta ammattiliittojen lehtiedut eivät jää Vasemmistoliiton kannattajilta hyödyntämättä, toteavat Raahen Demokraattinen Kunnallisjärjestö, Raahen Demokraattinen Yhdistys ja Vihannin Työväenyhdistys yhteisessä kannanotossaan.

Sote-uudistukselta odotetaan miljardisäästöjä

Tutkijat kehottavat kopioimaan onnistuneiden kuntien malleja

Sote-uudistus tuo kansantalouteen parhaimmillaan jopa 2-3 miljardin euron säästöt, jos käyttöön otetaan tehokkaimpien kuntien ja alueiden mallit, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisema Aalto–yliopiston tuore tutkimus.

Tutkijoiden laskelmat ja ehdotukset perustuvat tehokkaimpien kuntien kustannustasoon. Ottamalla käyttöön näiden kuntien ja alueiden toimintamallit voidaan päästä merkittäviin säästöihin, tutkimuksessa todetaan. Lue lisää