Markus Mustajärvi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi

Markus Mustajärvi on nyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja. (Arkistokuva)

Markus Mustajärvi on nyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja. (Arkistokuva)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä valitsi kesäkokouksessaan Jyväskylässä keskiviikkona savukoskelaisen kansanedustaja Markus Mustajärven ryhmän toiseksi varapuheenjohtajaksi.

– Eriarvoistavalle oikeistopolitiikalle tarvitaan vastavoima. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tehtävä on olla rakentamassa sitä, Mustajärvi sanoo. Lue lisää

Sote puhuttaa Työmiehen lauantaina Torniossa

Työmiehen lauantain osanottajiin kuuluivat viime vuonna muun muassa Li Andersson, Eetu Ahola ja Jan-Mikael Hakomäki. (Arkistokuva)

Työmiehen lauantain osanottajiin kuuluivat viime vuonna muun muassa Li Andersson, Eetu Ahola ja Jan-Mikael Hakomäki. (Arkistokuva)

Vasemmistoväki järjestää Torniossa perinteisen Työmiehen lauantain yhdennentoista kerran tulevana lauantaina 27.8. Tornion Järjestötalossa ja sen pihapiirissä.

Päivän pääseminaarin otsikkona on ”Sote tulee – miten käy palveluiden?” Keskustelua virittelemässä ovat vasemmistoliiton kansanedustajat Katja Hänninen ja Markus Mustajärvi, sosiaalityön professori Jari Heinonen ja Ruotsin valtiopäivämies Birger Lahti. Keskustelua vetää kaupunginvaltuutettu Ilkka Kapraali (vas). Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja vastata yleisökyselyyn, jossa kartoitetaan torniolaisten mielipiteitä tärkeimmistä lähipalveluista. Lue lisää

Raahen Vasemmisto asetti ensimmäiset ehdokkaat kuntavaaleihin

Raahen Vasemmisto asetti sunnuntaina ensimmäiset seitsemän ehdokasta ensi kevään kuntavaaleihin. Nykyisistä kaupunginvaltuutetuista ehdolle ehtivät asettumaan valtuuston varapuheenjohtaja Katja Hänninen, kaupunginhallituksen jäsenet Joni Lackström ja Niko Peltokangas sekä valtuutetut Viljo Lehmusketo ja Jouko Vasankari. Lisäksi ehdokkaana ovat Mika Huhtamäki ja Oili Laulumaa. Lue lisää

Jaksaminen huolestuttaa opiskelijoita

Opintotuki ei riitä elämiseen

Korkeakoulut joutuvat koulutusleikkausten myötä säästökuurille. Myös opiskelijoiden toimeentulo on tiukilla, mutta he uskovat silti tulevaisuuteen. (Arkistokuva)

Korkeakoulut joutuvat koulutusleikkausten myötä säästökuurille. Myös opiskelijoiden toimeentulo on tiukilla, mutta he uskovat silti tulevaisuuteen. (Arkistokuva)

Korkeakouluverkko on käymistilassa. Yliopistot joutuvat karsimaan ja profiloitumaan eikä ole kiveen kirjoitettu, että periferiassa laaja-alainen opiskeleminen olisi jatkossa edes mahdollista. Leikkurin käydessä Lapin yliopisto haluaa ostaa Lapin ammattikorkeakoulun ja säästöpaineiden alla Oulun ammattikorkeakoulu päätti vähentää suuntautumisvaihtoehtoja ja suurentaa ryhmäkokoja. Säästöt uhkasivat viedä mukanaan Oulun seudun ammattikorkeakoululta Suomessa harvinaisen kansantanssinopettajan suuntautumisvaihtoehdon, mutta aikeesta noussut häly sai päättäjät pyörtämään päätöksensä.

Leikkuri viuhuu jo uhkaavan lähellä opiskelijan päätä. Oulun seudun ammattikorkeakoulussa toimintaterapeutiksi opiskeleva Riitta Salokangas ja Lapin yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Kaisa-Maria Poikela näkevät tulevaisuuden haasteellisena, mutta luottavat itseensä synkkinäkin aikoina. Lue lisää

Kansan Tahdon seinään pala Lappia

Anders Sunna toivoo Kansan Tahto -seinämaalauksensa aiheuttavan laajasti keskustelua. (Kuva: Tero Kaikko)

Anders Sunna: lopputulos on värikäs ja poliittinen

Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingo toteuttaa Kansan Tahdon talon päätyseinään seinämaalauksen. Sen tekee ruotsinsaamelainen kuvataiteilija Anders Sunna (s. 1985).

Sunna asuu ja työskentelee Ruotsin Jokkmokissa. Hän on tullut tunnetuksi kantaaottavista teoksistaan, jotka nostavat esille epäkohtia liittyen saamelaisten asemaan. Sunnan teokset ovat saaneet viime vuosina laajaa huomiota Pohjoismaissa. Lue lisää

Varajärvi loikkaa demareihin

Marko Varajärvi toimi vasemmistoliiton puoluesihteerinä vuodet 2013–2016. (Kuva: Henri Salonen)

Marko Varajärvi toimi vasemmistoliiton puoluesihteerinä vuodet 2013–2016. (Kuva: Henri Salonen)

Vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri Marko Varajärvi ilmoitti Lapin Kansassa siirtyvänsä SDP:n jäseneksi. Hän perustelee eroaan vasemmistoliitosta poliittisilla linjaeroilla ja riitautumisella entisen puoluejohdon kanssa. Hän ei usko, että kesäkuun puoluekokouksessa valittu uusi johto muuttaisi tilannetta hänelle mieluisaan suuntaan.

– En näe, että vasemmistoliiton linja tulisi uuden puoluejohdon myötä muuttumaan niin paljon, että työehtosopimuksesta ja isyyslomasta kiinni pitävä, lihaa syövä, ydin- ja vesivoimaa sekä turkistarhausta kannattava raskaan teollisuuden ystävä mahtuisi punavihreään hiekkalaatikkoon, vuosina 2013–16 puoluesihteerinä toiminut Varajärvi perusteli Lapin Kansan haastattelussa. Lue lisää

Kalajoen Rantaillassa keskustelu virisi vuolaana

Rantaillassa alusti raahelainen vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen. (Kuva: Eero Kinare)

Rantaillassa alusti raahelainen vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen. (Kuva: Eero Kinare)

Vasemmistoliiton Kalajoen ja Himangan osastot järjestivät pitkät perinteet omaavan kesätapahtumansa, Rantaillan, viime lauantaina Kalajoen Rahjassa kaupungin huvilalla.

Sen järjestäminen on aloitettu jo 1980-luvulla ja se on järjestetty siitä lähtien joka kesä. Tapahtuman periaatteena on tarjota asiaa, viihdettä ja yhdessäoloa.

Tänä vuonna vieraana ja asiapuolen alustajana oli kansanedustaja Katja Hänninen Raahesta. Hänen asiantunteva taustoituksensa poikikin vilkkaan keskustelun ajankohtaisista asioista. Lue lisää

Li Andersson: Brexit epäluottamuslause unionissa harjoitetulle politiikalle

Britannian EU-kansanäänestys on päättynyt eroa kannattavien niukkaan voittoon. Tulos selvisi tänään klo 9 Suomen aikaa. Eroa eli Brexitiä kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden jatkamisen kannalla oli 48,9 prosenttia uurnilla käyneistä.

Konservatiivipuoleen sisältä tullut voimakas EU-kritiikki sekä maahanmuuttokriittisen Ukip-puolueen paine ajoi pääministeri David Cameronin lupaamaan kolme vuotta sitten kansanäänestyksen jäsenyydestä. Cameron jätti tehtävänsä välittömästi äänestystuloksen varmistuttua.

Lue lisää

Mieli korkealla

Tunnelmia puoluekokouksen jälkimainingeista

Kokouksen lopuksi laulettu Kansainvälinen nosti tunnelman ja yhteishengen katosta läpi. (Kuva: Tero Kaikko)

Kokouksen lopuksi laulettu Kansainvälinen nosti tunnelman ja yhteishengen katosta läpi. (Kuva: Tero Kaikko)

Talkoolaisena toimineen Aleksi Blomsterin mieli oli puoluekokouksen jälkeen hyvä.

– Talkoolaisen näkökulmasta kaikki toimi loistavasti. Lappi jäi nyt aliedustetuksi, mutta muuten henkilövalinnat ja päätökset olivat tosi hyviä.

Eila Nurmenkin mielestä ”kupliva tunnelma” on osuvasti sanottu.

– Kokouksessa oli innostava tunnelma. Kaiken kaikkiaan luo uskoa tulevaan. Lue lisää

”Kohti loputonta voittoa!”

Li Andersson: moninaisuus on puolueen vahvuus

Li Andersson iloitsi siitä, että vasemmistoliiton puoluekokous pidettiin Pohjois-Suomessa, vahvimmalla kannatusalueella. (Kuva: Tero Kaikko)

– Tämän viikonlopun aikana olemme puhuneet paljon siitä, mitä me ja vasemmistoliitto olemme. Mielestäni vastavalittu puoluesihteeri Joonas Leppänen kiteytti sen erittäin hyvin: on monta tapaa olla vasemmistolainen. Hyväksytään se, ja muutetaan maailmaa, aloitti puheenjohtaja Li Andersson linjapuheensa vasemmistoliiton puoluekokouksen päätteeksi sunnuntaina. Lue lisää

Tavoiteohjelman tavoitteena tasa-arvo

Sähköinen äänestys toimi sunnuntain tavoiteohjelmakäsittelyssä hyvin. (Kuva: Tero Kaikko)

Sähköinen äänestys toimi sunnuntain tavoiteohjelmakäsittelyssä hyvin. (Kuva: Tero Kaikko)

Viikonloppuna viilattiin myös vasemmistoliiton tavoiteohjelma valmiiksi. Vasemmiston tavoitteet pitkällä tähtäimellä ovat ihmiskunnan vapauttaminen sodasta, sorrosta, puutteesta ja eriarvoisuudesta ja yhteiskunta, joka takaa edellytykset tasavertaiseen osallistumiseen ja joka antaa mahdollisuuden itsensä kehittämiseen.

Ohjelma tähtää näihin tavoitteisiin sillä ajatuksella, että päätökset voitaisiin tehdä enemmistöpäätöksellä eduskunnassa. Vaikka näin ei olisi, tavoiteohjelma toimii selväsanaisena arvoluettelona uusille jäsenille tai vaikka toimittajille. Lue lisää

Lohikoski valittiin puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

Puoluevaltuuston uusi puheenjohtaja Pia Lohikoski. (Kuva: Pekka Ohtokangas)

Puoluekokous valitsi sunnuntai-aamuna puoluevaltuuston puheenjohtajaksi keravalaisen Pia Lohikosken äänin 154 – 102. Varapuheenjohtajaksi valittiin Suldaan Said Ahmed, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Kati Tervo Kemistä. Lohikoski on toiminut puoluevaltuuston varapuheenjohtajana kuusi vuotta, Ahmed ja Tervo ovat ensikertalaisia. Lue lisää