Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

On monta tapaa olla vasemmistolainen

Nälkämaan Kesämies

Kävipä eräs kylän mies minua muuan viikko sitten neuvomassa pottujen idätyksen suhteen, kun arveli etten omilla opeillani hommaa saa hoidettua. Oli vakaasti sitä mieltä, että yöksi kun lykkäisin muutaman potun perskannikoitten väliin, niin pian olisi potuissa pitkä itu. En neuvosta vaariin ottanut, sillä ajattelin luonnon hoitavan homman omine konsteineen kuitenkin, ilman minun perskannikoitani, joille löytynee jotain muutakin käyttöä kuin perunoitten idättäminen.

Ja niinhän se luonto ja auringon lämpö asian hoitivat. Puoluekokouksen jälkimainingeissa sunnuntaina kylvin hartaudella idättelemäni potut maanpoveen kasvamaan ensi talven varalle. Istumismaratoonin päälle teki hyvää kekkulehtia vähän pellolla lehmänlannan tuoksussa. Moni toverini on jo ehättänyt ihmettelemään myöhäistä potun istutustani, mutta mitäpä tuota suotta hätäilemään, hyvinhän nuo potut vielä talveksi ehtivät.

Viime viikonlopun puoluekokouksessa käytiin hyvää ajankohtaista ja kauemmaskin tulevaisuuteen luotaavaa keskustelua sekä puolueen että yhteiskunnan tilanteesta ja tulevaisuudesta. Kokouksessa käytettyjen ja käytävillä käytyjen keskustelujen pohjalta uskallan väittää, että meitä oli koolla melkoinen sakki erilaisia vasemmistolaisia ihmisiä. Erilaisista lähtökohdasta ponnistavia, erilaisilta alueilta tulevia, eri tavalla toimeentuloaan hankkivia ja eri  tavoin itsensä yhteiskuntaan asemoivia.

Voisi olla kliseistä sanoa, että erilaisuus on rikkautta, mutta teen sen, koska sorrun ajoittain kliseisiin. On monta tapaa olla vasemmistolainen, julisti puoluekokouksessa vasta valittu puoluesihteeri Joonas Leppänen. Tästä asiasta olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Minusta on äärimmäisen hienoa, että tällainen korpikommunistiksi haukuttu syrjäseutusosialisti voi olla samassa porukassa vasemmistolainen siinä, missä vaikkapa etelän kasvukeskuksessa elelevä ja Timo Soinin painajaisunissa öisin revittelevä fillarikommunisti.

Vasemmistolaisuuden tuleekin olla hieman erilaista arkipäivän politiikassa eri puolilla Suomea. Perimmäinen pyrkimys, tasa-arvoinen yhteiskunta, on kuitenkin meitä kaikkia vasemmistolaisia yhdistävä tekijä. Se pyrkimys ei muutu miksikään, oltiin sitten Suomussalmen selkosilla tai Pohjanmaan lakeuksilla. Kaikkia ei voi millään lyödä samaan muottiin, vaikka se ehkä välillä olisikin kaikista helpointa. Tasa-arvo kun ei ole tasapäistämistä.

Minä lähden nyt kuitenkin pellon reunalle ihmettelemään pottujeni kasvua. Kun huomaan, ettei mitään ole vielä tapahtunut pellolla, saatan katua, etten pottuja perskannikoitteni välissä idätellyt. Siksipä sinä, joka satut tätä palstaa lukemaan, voisit laittaa korvan taa jo nyt näin hyvissä ajoin itämään ajatuksen kuntavaaliehdokkuudesta ensi vuoden kuntavaaleissa. Etpä voi ainakaan sanoa, ettei asiaa olisi ollut tarpeeksi aikaa idätellä. Me tarvitsemme nimittäin juuri sinua, oman elämäsi ja arkesi asiantuntijaa, mukaan tekemään vasemmistolaista kuntapolitiikka. Vain siten kuljemme kohti loputonta voittoa ja olemme jatkossakin Timo Soinin plokin kuumin kirjoittelun aihe!

 

Nälkämaan Kesämies on Kansan Tahdon nettisivuilla kesän ajan julkaistava sarja Miikka Kortelaisen kirjoituksia kainuulaisesta suvesta ja sen ilmiöistä – elämänmenosta Nälkämaan sopukoissa ja jormualaisen poikamiehen elämästä suuressa maailmassa.