Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Arhinmäki eduskunnassa: On pidettävä huolta yhtenäisyydestä ja autettava toinen toisiamme

– Terveydenhuollon toimivuus on nyt turvattava, epidemiahuippua tasattava ja tarvittava hoito varmistettava, perusteli Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki koronapandemian aiheuttamia poikkeustoimia eduskunnassa.

– Laki ja rajoitukset ovat kuitenkin vain välineitä yhteiskunnan suojaamisessa, mutta lopulta jokainen meistä on vastuussa, että koronaepidemiaa hidastetaan ja riskiryhmiä pystytään suojaamaan.

Arhinmäki puhui tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa, joka koski valmiuslain käyttöönottoa maailmanlaajuisen koronavirusepidemian vuoksi. Laki tarkoittaa ennennäkemättömiä rajoituksia kansalaisten oikeuksiin ja vapauksiin, hän totesi, mutta jatkoi, että asiantuntijoiden suosittelemat toimet on tehtävä.

Kansanedustaja kiinnitti huomiota terveydenhuoltoa koskeviin poikkeustoimiin kuten henkilöstön työajoista poikkeamiseen ja lisätyövoiman kutsumiseen. Myös koulujen sulkeminen on historiallisesti poikkeuksellinen toimi, hän totesi.

– Riippumatta tilanteesta kodeissa, lasten hyvinvointi ja mahdollisuus oppia on turvattava. Liian moni lapsi on saanut päivän ainoan lämpimän ruokansa koulussa.

Valtiolta vaaditaan taloudellista tukea

Arhinmäen mielestä on myönnettävä, ettei vastauksia kaikkiin kansalaisten kysymyksiin ole. Niitä kuitenkin etsitään.

Vaikka työikäisten ja terveidenkin on vältettävä kontakteja, hyvinvoinnista ja jaksamisesta voi huolehtia ulkoilmasta nauttien. Arhinmäki toivoo myös, ettei kotikaranteeniin suositeltuja vanhuksia jätetä yksin, vaan yhteyttä pidetään puhelimitse ja sähköisillä välineillä.

– Lapset ja lapsenlapset voivat mennä vaikkapa parvekkeen alle juttelemaan, kansanedustaja ehdotti.

Kaikille etätyökään ei ole mahdollisuus, Arhinmäki muistutti. Jokaisen on otettava huomioon niin hoitohenkilöstön kuin muun muassa puhtaudesta ja ruoantuotannosta huolehtivien, kauppojen ja apteekkien työntekijöiden sekä päivähoidon henkilökunnan terveyden suojaaminen.

Kansalaiset voivat myös tukea mahdollisuuksien mukaan pulaan joutuvia pienyrittäjiä, työntekijöitä ja itsensätyöllistäjiä, mutta valtiovallalta tarvitaan mittavaa taloudellista tukea, Arhinmäki totesi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja vetosi yhtenäisyyden ja toisten auttamisen puolesta.

– Edessä on vaikeita ja erikoisia aikoja, ja monia meistä pelottaa, mutta kyllä me yhdessä tästäkin selviämme.