Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Ensi vuoden budjetti purkaa ihmisten ja alueiden välistä eriarvoisuutta

Kansanedustaja Merja Kyllösen mukaan hallituksen budjetti lisää hyvinvointia ja rakentaa tasa-arvoista ja yhdenvertaista Suomea. Kyllönen piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen eduskunnassa tiistaina keskustelussa hallituksen budjettiesityksestä ensi vuodelle.

Kyllönen muistutti, että vuoden ja vuosikymmenen vaihtuessa 1.1.2020 muuttuu Suomessa moni asia. Lapsilisät, yksinhuoltajakorotus, peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintotuen huoltajakorotus nousevat kaikki heti vuodenvaihteen jälkeen. Myös pientä eläkettä saavien eläkkeitä korotetaan. Yhteensä yli 600 000 eläkeläistä saa enemmän eläkettä joka kuukausi.

– Tämä turvaa eläkkeensaajien toimeentuloa, vähentää köyhyyttä ja osattomuutta. Meidän on yhdessä, askel kerrallaan kyettävä purkamaan ihmisten ja alueiden välistä eriarvoisuutta, rakennettava tasa-arvoista ja yhdenvertaista maata, jossa jokainen ihminen voi kokea olevansa arvokas ja merkityksellinen, Kyllönen sanoi.

Kyllönen totesi hallituksen rakentavan luottamusta ja tulevaisuudenuskoa myös työllisyyspolitiikallaan.

Jotta Korvatunturilla olisi myös jatkossa lunta talvisin, jatkamme ensi vuonna toimiamme hiilineutraalin Suomen edistämiseksi.

– Ihmisiä kyykyttänyt aktiivimalli jää 1. tammikuuta vihdoin historiaan. Pitkäaikaistyöttömyyttä ei vähennetä leikkaamalla pitkäaikaistyöttömiltä, vaan suuntaamalla voimavaroja palveluihin ja koulutukseen.

– Erityisesti nuorten ja yli 50-vuotiaiden työttömien työllistymisen varmistaminen vaatii palveluiden kehittämistä ja asenneilmaston muutosta. Niin nuorille kuin vanhemmillekin työttömille on kyettävä rakentamaan toimivat polut työelämään ja inhimillisen toimeentuloon.

Kyllönen on iloinen ja ylpeä hallituksen panostuksista lapsiin ja nuoriin. Panostukset kasvatukseen ja oppimiseen ovat investointeja tulevaisuuteen.

– Panostukset varhaiskasvatukseen ja koulutukseen ovat aivan keskeisiä, jotta voidaan katkaista periytyvän köyhyyden kierre ja taata kaikille suomalaislapsille yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämään.

Kyllönen nosti esiin myös ilmastoasiat ja oikeudenmukaisen siirtymän kohti hiilineutraalia hyvinvointivaltiota.

– Jotta Korvatunturilla olisi myös jatkossa lunta talvisin, jatkamme ensi vuonna toimiamme hiilineutraalin Suomen edistämiseksi. Ilmastopolitiikassa tulee rakentaa yhdessä kestävät ja oikeudenmukaiset ratkaisut, jotka antavat mahdollisuuden jokaiselle selvitä suurimmasta haasteestamme, tämän planeetan säilymisestä myös tuleville sukupolville, Kyllönen sanoi.