Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Haistakaa ite!

Opetusministeriö suunnittelee lakiuudistusta, joka veisi kunnilta oikeuden järjestää toisen asteen opetusta. Uudistuksen jälkeen koulutusta saisi järjestää vain yli 500 opiskelijan yksiköissä. Lapissa tämä tarkoittaisi sitä, että meillä olisi vain yksi lukio, Rovaniemellä. Oletan, että uudistuksella pyritään johonkin hyvään, mutta minun on vaikea nähdä, mitä hyvää se toisi syrjäseuduille.

Jos etäisyys lähimpään toisen asteen oppilaitokseen mitataan kymmenien sijaan sadoissa kilometreissä ja kotiin pääsee kerran vikossa tai harvemmin, pakotetaan peruskoulunsa päättäneet nuoret itsenäistymään – tai syrjäytymään – turhan nopeasti.

Kunnat, joilla ei ole tarjota nuorilleen peruskoulun jälkeen muuta kuin menolippu kasvukeskuksiin, eivät ole houkuttelevia paikkoja perheellisille. Utsjoen kunnassa on pitkään kamppailtu pienen lukiomme puolesta, sillä lukion lakkauttaminen näivettäisi kunnan nopeasti muutenkin.

Aina ei suuri ole myöskään kaunista. Toki isoissa yksiköissä voi olla paremmin tarjolla valinnaisia kursseja ja aineita, mutta toisaalta voi olla vaikeaa saada yksilöllistä opetusta ja ohjausta opintielle.

Jos on vaikeaa tarjota saamenkielisille nuorille saamenkielinen opiskeluympäristö Utsjoella, on se lähestulkoon mahdotonta Rovaniemellä. Kieltä kuitenkin opitaan ja ylläpidetään muuallakin kuin luokkahuoneissa.

On myös kohtuutonta vaatia nuoria lähtemään kauas kotoaan oppilaitoksiin, joiden opiskelijamäärä on suurempi kuin heidän kotikylänsä asukasluku.

Hei te päättäjät siellä etelässä! Ministerit ja sankka virkailijajoukko taustallanne, haistakaa ite! Sen sijaan, että viette meiltä mahdollisuuden kouluttautua ja tuotte meille likaiset kaivoksenne (jotka taas vievät meidän luontomme ja elinkeinomme), kuunnelkaa kerrankin, mitä me haluamme tänne – minkä me itse uskomme olevan parhaaksi sekä tälle alueelle että meille täällä asuville.

Kuunnelkaa, älkääkä kuvitelko tietävänne paremmin.

Kirjoittaja on Utsjoella asuva Vasemmistonuorten toinen varapuheenjohtaja.