Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Helvi Niskanen on poissa

Entinen SKDL:n kansanedustaja Helvi Niskanen kuoli Oulussa 21. tammikuuta 78-vuotiaana. Hän oli omaa sukua Mansikka, syntynyt Karjalan Suojärvellä 1938.

Poliittiseen toimintaan Helvi Niskanen tuli mukaan nuorena Rovaniemellä. Hän meni Sirola-opistoon ja opiskeli vuoden yhteiskuntatieteitä myös Moskovassa. Ouluun hän muutti 1960-luvun alkupuolella ja työskenteli sekä pioneerien että naisliiton piirisihteerinä ennen valintaansa eduskuntaan.

Kansanedustajana Helvi Niskanen toimi vuodet 1970–1983. Tuona aikana SKDL oli Oulun suurin puolue. Kotikaupungissaan hän vaikutti sekä kaupunginvaltuustossa että -hallituksessa. SKDL:n eduskuntaryhmässä Helvi Niskanen toimi varapuheenjohtajana 1975–82. Hänet valittiin kahdesti myös presidentin valitsijamieheksi. Järjestöpuolella tärkeimmät valtakunnalliset tehtävät olivat Suomen naisten demokraattisen liiton monivuotinen puheenjohtajuus ja jäsenyys SKDL:n liittohallituksessa. Kansan Tahto-lehden johtokuntaan Helvi Niskanen kuului 1979–85.

Eduskuntatyössä Helvi Niskanen keskittyi etenkin sosiaali- ja terveyspolitiikkaan. Lasten päivähoito ja koulutuksen tasa-arvo olivat hänelle merkittäviä asioita hyvinvointivaltion rakentamisessa.

Eduskuntavuosien jälkeen Helvi Niskanen osallistui kansalaisjärjestötoimintaan. Hän muun muassa oli puheenjohtajana Oulu–Matagalpa-ystävyysseurassa ja vierailikin Nicaraguassa yhteistyötä edistämässä. Loppuun saakka hän tuki myös ystävyysseuran kummilapsitoimintaa.

Helvi Niskanen on oman toivomuksensa mukaisesti saateltu viimeiseen lepoon hiljaisesti, ja hänen tuhkansa on laskettu Iijoen rannalle perheen kesämökin läheisyyteen. Häntä jäivät lähimpinä kaipaamaan puoliso ja kolme lasta perheineen.