Kansan Tahto

70 € / vuosi
Kategoriat
Lukijoilta

Hietasaaren kaavat jatkavat tuhoavaa kaavoitusta

Oulun päättäjät eivät arvosta Oulun menneisyyttä, siitä kertovat monet esimerkit surkeasta kaavoituksesta. Matkakeskuskaavan avulla tuhottiin ainutlaatuinen hieno aseman seudun rakennuskokonaisuus kivikukkoineen. Torille mahdollistettiin Gasthaus-kaavan nimissä ylimitoitettu hotellikaava kauppahallin kylkeen. Kauppakeskus Valkean merkeissä suljettiin yleinen katutila yksityiseen käyttöön. Se mahdollistettiin jättimäisellä kallioparkilla. Toppilan satama-alueen rakennuksista on vain muisto jäljellä.

Useissa tapauksissa vain noin 10-15 valtuutettua on edustanut säilyttävää näkemystä ja hienovaraisemman rakentamisen linjaa. Heidät on leimattu ns. kehityksen vastustajiksi. Monikaan kaava ei ole toteutunut muilta osin kuin tuhoamisen ja purkamisen osalta. Osa on haudattu hiljaisuudessa kuten Huuhkajapuiston Areena, joka sekin hyväksyttiin aikanaan suurella enemmistöllä.

Nyt käsiteltäväksi tulevat kaksi Hietasaaren kaavaa jatkavat samaa tuhoavaa linjaa. Kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena säilynyt ainutlaatuisia luontoarvoja omaava alue otetaan uuteen käyttöön. Yksityinen huvipuisto ja parkkialueet korvaavat palstaviljelyalueet, jotka siirretään toiseen paikkaan ja kaadetaan hienot metsiköt. Pohton tontille kaavaillaan monikerroksista hotellia. Siirtolapuutarha yksityistää suuren osan Vaaskiventien aluetta.

Hietasaarta on vuosikymmenet kehitetty kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena. Alueelle on rakennettu erinomaiset kevyen liikenteen yhteydet siltoineen. Yhdistykset ovat pitäneet rakennuksia kunnossa. EU:n rahoitusta on hyödynnetty merkittävästi sisäisten reittien kunnostamiseen.

Oulu ei sijoitu kovin korkealle kaupunkien vetovoimaisuuskyselyissä. Tampere on vuosia ollut ykkösenä. Olisiko syynä se, että Oulun päättäjien enemmistö ei arvosta kaupunkinsa omaleimaisuutta ja historiaa itsekään. Annetaan liike-elämän ja johtavien virkamiesten huikeiden epärealististen näkemysten viedä. Kaupunkilaisten mielipiteelle ei juuri korvaa lotkauteta. Valtuuston vastuu on nyt todella suuri, kerran tuhottua ei enää saa palautettua.

Mikko Viitanen, kaupunginvaltuutettu (vas)
Oulu