Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Järjestöt vastustavat nuorisojärjestöjen tukien sitomista puolueisiin

Järjestöt vastustavat kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin) esitystä sitoa poliittisten nuorisojärjestöjen valtionavustukset puolueiden ”valtakunnalliseen vaikuttavuuteen”.

Käytännössä avustuskriteerinä olisi jatkossa muun muassa nuorisojärjestön lähipuolueen eduskuntaryhmän koko. Nuorisojärjestöjen lisäksi kriteerejä sovellettaisiin opiskelija- ja lapsijärjestöihin kuten Vasemmisto-opiskelijoihin ja Pinskuihin.

Joukko lapsi-, nuoriso-ja opiskelijajärjestöjä aikoo antaa asetusluonnoksesta lausunnon, jossa vastustetaan Terhon esitystä.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan kertoo, että joukko lapsi-, nuoriso-ja opiskelijajärjestöjä aikoo antaa asetusluonnoksesta lausunnot, joissa vastustetaan Terhon esitystä.

Zidan sanoo, ettei puolueiden kannatus vastaa nuorisojärjestöjen kannatusta ja olisi outoa, jos vanhempien ikäpolvien äänestyskäyttäytyminen määrittäisi nuorten saamia avustuksia. Hänestä on selvää, että esitys olisi edullinen tammikuussa rekisteröidylle Sinisille Nuorille, jolla ei ole juurikaan toimintaa. Järjestö syntyi sen jälkeen, kun Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia ja Terhon johtama Sininen tulevaisuus perustettiin.

Valtioneuvoston asettama arviointi- ja avustustoimikunnan jäsen Tatu Ahponen toteaa, että avustuskriteereissä on kehitettävää. Selvästi nousu- tai laskusuunnassa oleva toiminnan pitäisi näkyä yksittäisen järjestön rahoituksessa entistä selvemmin. Terhon esitystä Ahponen pitää erittäin ongelmallisena.

– Poliittisella nuorisojärjestöllä voi olla vaikka kuinka hyvää toimintaa ja puolueella huonoa, ja toisinpäin. Puolueen valtakunnallinen vaikuttavuus ei heijastu suoraan nuorisojärjestön toimintaan.

Nuorisotoiminnalla ei ole ollut mitään tekemistä tällä kaudella eduskuntaryhmien koossa tapahtuneiden muutosten kanssa.

Ahponen huomauttaa myös, ettei nuorisotoiminnalla ole ollut mitään tekemistä tällä kaudella eduskuntaryhmien koossa tapahtuneiden muutosten kanssa.

Arviointi- ja avustustoimikunta on opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin nuorisoalan järjestöjen avustusasioissa. Ahponen istuu toimikunnassa Vasemmistonuorten esityksestä ja on aiemmin toiminut järjestön hallituksessa.

Entinen kulttuuriministeri, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) pitää kyseenalaisena veikkausvoittovarojen jakamista nuorisojärjestöille, jos kriteeriksi nostetaan puolueen eduskuntapaikat. Nuorisojärjestöjen tuet maksetaan tällä hetkellä veikkausvoittovaroista, joita ei voi käyttää puoluetukeen.

Arhinmäki kirjoittaa Facebook-sivullaan, että nuorisojärjestöjen ja puolueiden suhteet ovat hyvin erilaisia. Hänen mielestään olisi esimerkiksi ollut kohtuutonta, jos keskustan vuonna 2011 kärsimä eduskuntavaalitappio olisi johtanut ”hyvää työtä tekevän” Keskustanuorten avustuksen merkittävään leikkaamiseen.