Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kainuun tulevaisuus yhden miehen pöydällä

Nälkämaan Kesämies

Menneenä viikonloppuna Kajaanissa vieraili ministeri. Harvemmin ministereitä tänne Nälkämaahan hankalien liikenneyhteyksien ja pitkien etäisyyksien vuoksi eksyy, mutta hyvä että Rehulan Juha tällä kertaa tiensä perille löysi. Saa nähdä miten on vastaisuudessa, sillä jos Anne Berner saa toteuttaa märät päiväunensa, voi olla ettei tänne omaa autoa kummemmalla kulkuneuvolla enää viiden vuoden sisään pääse. Tuon viisi vuottakin uskallan arvata ainoastaan sen takia, että Viitostietä vähän uusasivat Kajaanin eteläpuolelta. Siitä eteenpäin pääsy voikin olla sitten jo toinen juttu.

Minulle huonot ja kuoppaiset tiet eivät suuremmalti ongelmia tuota, sillä Zetorin, Belaruksen ja Ladan kaltaiset ajoneuvot eivät kuopista ole moksiskaan. Meno kun on yhtä kuoppaista ja eksoottista, oli sitten pyörien alla vasta asfaltoitu tie tai peräkylän sorapolku. Lastaan odottaville äideille teiden kunnolla on sen sijaan väliä. Silloin kun on uusi elämä maailmaan tulollaan, soisi ambulanssin, taksin tai oman auton liikkuvan synnytyssairaalaa kohti suurimmalla mahdollisella turvallisella nopeudella.

Ehkä teiden kuntoakin tärkeämpi kysymys kuitenkin on, missä jatkossa synnytetään. Juha Rehula lienee tällä hetkellä se mies, jonka päätöksestä riippuu Kainuun keskussairaalan synnytys- ja päivystystoiminnan ja sitä kautta koko Kainuun tulevaisuus. Tämän syksyn aikana hänen pöydälleen kulkeutuu paperi, jolla päätetään saavatko synnytykset jatkua Kainuussa myös ensi kevään jälkeen, jolloin nykyinen poikkeuslupa hoitaa synnytyksiä päättyy. Jos synnytykset päättyvät, on silloin vaakalaudalla koko Kainuun keskussairaalan rooli nykyisenlaisena ympärivuorokautisena sairaalana. Synnytystoiminnan pois menon mukana poistuisi nimittäin melkoinen määrä osaamista ja tietotaitoa.

Jos synnytykset jatkossa hoidettaisiin Oulussa tai Kuopiossa, tietäisi se pitkiä matkoja synnyttäville äideille. Vai miltä kuulostaisi neljän ja puolen tunnin synnytysmatka Kuopioon Suomussalmen Perangasta tai kolmen tunnin matka Kuhmosta Ouluun? Aika karmealta, sanon minä. Päivystystoiminnan supistuessa nämä matkat voivat olla edessä monella muullakin. Jo tunnin matka on pitkä silloin, kun on ihmiselämä kyseessä. Onkin siis selvää, etteivät monen tunnin synnytys- tai sairaalamatkat ainakaan lisää Kainuun houkuttelevuutta tänne muuttoa pohtivan silmissä.

Elinvoimainen Kainuu tarvitsee oman uuden sairaalan, oman toimivan synnytyssalin ja oman ympärivuorokautisen päivystyksen. Toivon Juha Rehulalta kaukonäköisyyttä ja vakaata harkintaa tulevia päätöksiä tehtäessä. Hänen käsissään ei ole nimittäin sen enempää eikä vähempää kuin rakkaan Kainuumme tulevaisuus.

Tarvittaessa olen vaikka valmis matkoja havainnollistaakseni Juhan kanssa yhteiselle automatkalle Lentualta Ouluun tai Perangasta Kuopioon, Lada Galinalla vieläpä. Luulen nimittäin Juhan toivovan useamman kerran matkan aikana määränpään saavuttamista mahdollisimman pian. Matka minun jurnutusta kuunnellessa voi olla nimittäin niin tuskallisen pitkä. Vaan eipä sen helppoa kuulu ollakaan, ei se ole sitä nimittäin sitten synnyttävällä äidilläkään ambulanssin perässä, jos muualle Kainuusta pitää lähteä.

Nälkämaan Kesämies kiittää lukijoita kuluneesta kesästä. Nyt on aika alkaa suunnitella potun nostoa ja villahousujen kaivamista kaapin perukoilta jalkaan. Talvi tekee nimittäin tuloaan. Halataan kun tavataan!

 

Nälkämaan Kesämies on Kansan Tahdon nettisivuilla kesän ajan julkaistava sarja Miikka Kortelaisen kirjoituksia kainuulaisesta suvesta ja sen ilmiöistä – elämänmenosta Nälkämaan sopukoissa ja jormualaisen poikamiehen elämästä suuressa maailmassa. Sarja päättyy.