Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kainuun Vasemmisto: Itärata uuteen hallitusohjelmaan

Kainuun Vasemmisto esittää Kainuun ja koko Itä-Suomen liikenneyhteyksiä merkittävästi parantavan itäradan rakentamista eduskuntavaalien jälkeisen uuden hallituksen ohjelmaan.

Uusi ratayhteys rakennettaisiin Helsinki-Vantaan lentokentältä Porvoon kautta Kouvolaan. Savonrataa korjattaisiin samalla nopeuksien nostamiseksi ja näin junayhteys Kainuusta Helsinkiin nopeutuisi tunnilla.

Itäradan myötä esimerkiksi Kuopiosta tai Joensuusta pääsisi Helsinkiin junalla kolmessa tunnissa.

Kainuun Vasemmiston mukaan Suomen rataverkon kehittäminen vääristyy kun katsotaan vain matkustajamääriä eikä tavaraliikennettä. Syntyy keskitysautomaatti joka kurjistaa liikenneyhteyksiä suuressa osassa Suomea.

Piirihallitus esittääkin, että uusi hallitus käynnistäisi nopeasti esimerkiksi Iisalmi-Ylivieskan radan sähköistyksen, jolla on suora vaikutus Kainuuseen.

Teollisuuden kuljetukset kuten Kostamuksen malmijunat tukkivat nyt Kontiomäen ja Oulun ratayhteyttä. Osa tavaraliikennettä voitaisiin sähköistyksellä siirtää Ylivieskan radalle.

Kainuun Vasemmisto kannattaa tutkimusjohtaja Pasi Holmin tuoreessa selvityksessä esittämää Kainuun ja Helsingin yöjunayhteyden palauttamista. Sen tukikustannukset olisivat matkaa kohden samaa luokkaa kuin pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen tuki.