Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kiitos Merja ja Paavo

Kiitos Merja ja Paavo. Kiitos eduskuntaryhmämme. Kiitos Vasemmistoliitto, kun omatuntona hallituksessa puolustitte pienituloisimpia.

Demokratiassa on neuvoteltava ja usein nieltävä katkera kalkki. Mutta jossain tulee vastaan myönnytysten raja. Meillä se tuli kehysriihessä. Emme suostuneet viemään lapsilisästä köyhimmältäkin perheeltä ja indeksijäädytyksellä ottamaan leipäpalaa työttömän, eläkeläisen ja opiskelijan suusta.

Vasemmisto lähti hallitukseen kaventamaan tuloeroja, parantamaan perusturvaa ja onnistui siinä kolmen vuoden ajan. Työttömyysturvaan tuli tasokorotus, eläkkeitä korjattiin, pientuloisten verotus keveni ja opintotukeen indeksi. Nyt olisi pitänyt kääntää kelkka, vetää matto niiden ihmisten alta joiden puolesta oli työ tehty. Panna maksajiksi ne, joiden toimeentulo on hiuskarvan varassa.

Kokoomus puolustelee, että leikkaukset kirpaisevat kaikkia. Huomaako sadan tonnin vuosituloilla jonkun satasen kevennystä? Sen ainoan makkarapaketin puuttumisen huomaa kyllä.

Pyssykylän Ahti, jolla eläkeläisenä on takana pitkä työhistoria ja kohtuullinen eläke, ja minä, jolla on vakituinen ansiotulo, kestämme huomattavasti paremmin valtiontalouden säästötoimet. Ahti tarkkana talousmiehenä ja minä nuukana kainuulaisena olemme sopeuttaneet tulomme ja menomme tasapainoon, eikä aivan viimeistä euroa tarvitse jokapäiväiseen elämiseen laittaa.

Monella on toisin. Tutussa yksinhuoltajaperheessä, jossa äiti on työtön ja asuu teini-ikäisen tyttönsä kanssa, jäi viikonlopun ruokaostoksiin 20 euroa. Siinä taloustaituruutta tarvitaan.

Kataisen hallitus sopeutti jo valtiontaloutta yli 6 miljardilla eurolla. Sopeutusta oli pakko tehdä maailmantalouden kriisin takia ja siksi, että keskustajohtoiset hallitukset jättivät velkaisen pesän.

Vasemmiston ansiosta sopeutustoimet on tehty koko muusta Euroopasta poiketen. Köyhimmiltä ei viety, perusturvaa ei leikattu. Nyt leikataan. Kehysriihipäätöksillä Kataisen porvarillistunut hallitus uhkaa tappaa orastavan talouskasvun alkuunsa. Ei köyhdyttäminen auta työttömien työllistymisessä, vaan tarvitaan ihan toinen suunta.

On älytöntä, että esimerkiksi rakentajien työttömyys on huippulukemissa, mutta kehysriihi vei homekoulujen korjausrahat. Kohteita olisi jonossa ja jokainen päivä kasvattaa yhteiskunnalle myöhemmin tulevaa sairastavuuslaskua.

Kehysriihessä tehtiin päätöksiä laput silmillä ja nyt typeryyksistä kuten lapsilisän tasaleikkauksesta yrittävät demarit ja vihreät selitellä itsensä ulos. Turhaa puhetta. He lähtivät yksimielisesti kokoomuksen kelkkaan ja vastoin hallitusohjelmaa leikkauslista on pidempi kuin valtion tulojen lisääminen.

Vasemmistoliiton hallitustaival päättyi toistaiseksi. Propagandamylly on nyt pantu jauhamaan, että kyse oli taktiikasta ja että me hyppäämme aina vastuusta. Jos joku tekee töitä yli tuhat päivää ja saa siitä urakasta tuloksia, palkkaa, niin jättääkö sen huvikseen kesken?

Vasemmistoliitto perustettiin 24 vuotta sitten, puolueelle tämä oli kolmas kerta hallituksessa ja ensimmäinen kun kausi jäi kesken. Köyhimpiä tuli autettua ja se todistettua, että puolueiden arvoissa on eroa ja politiikassa värillä väliä.

Kirjoittaja on Kainuun Vasemmiston puheenjohtaja.