Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Kreikkalainen tiehöylä

Kreikassa vasemmistopuolue Syriza voitti vaalit ja lennätti ulos hallitusvallasta kokoomusta vastaavan oikeistopuolueen ja demaripuolue PASOK:in.
Kun Syrizan vaalivoitto häämötti, mediamylly Suomea myöten alkoi julistaa, että äärivasemmisto syöksee maan ja koko Euroopan kuiluun ja ikuiseen kadotukseen.
Kreikkalaiset eivät kuitenkaan uskoneet pelottelua vaan halusivat muutosta, jota Syriza lupasi ja Kreikassa kyllä on parin prosentin kannatuksen kommunistipuoluekin.
Kreikka on Euroopan taloudessa suhteellisen pieni osa ja vaikka maan talous on pahasti kuralla, niin sen vaikutus muihin maihin on kovin suhteellista.
Koska Kreikan lainapaketteihin liittyy lyhennysvapaita vuosia, niin Suomi on toistaiseksi Kreikan lainoittamisesta voitolla. Kreikka on maksanut pientä korkoa eikä euroakaan annetuista lainoista ole vielä menetetty.
Alkuvaiheessa Suomenkin Kreikalle antama lainoitus satoi Keski-Euroopan pankkien laariin. Sen sijaan, että lainarahalla olisi pantu Kreikan taloutta pyörimään, niillä pelastettiin pankkien sijoituksia.
Oikeiston ja PASOK:in hallitessa tavalliset kreikkalaiset pantiin rajulle kulukuurille ja työttömyys räjähti pilviin. Kansalaisten tulotason romahtaessa Kreikan rikkaimmat, kuten tunnetut laivanvarustajat, eivät maksa veroja ollenkaan.
Vaikka ongelmien mittasuhteet ja ääripäät ovat vielä toista luokkaa, niin Kreikassa on toteutettu periaatteessa hyvin samantapaista linjaa kuin Suomessa. Ja näin on tehty koko Euroopassa.
Nyt mitellään siitä, että jatketaanko oikeistolaista säästö & kurjistuspolitiikkaa vai vaihdetaanko vasemmiston ajamalle elvytyslinjalle.
Tässä on se perussyy miksi vasemmisto, Kreikan tapauksessa Syriza pyritään leimaamaan vastuuttomaksi ääriliikkeeksi. Oikeiston pelkona on, että Syrizan esimerkki leviää vaikkapa Espanjaan, jossa vasemmiston Podemos on nopeasti noussut likimain suosituimmaksi puolueeksi.
On turha kuvitella, että Kreikassa alkaa mannaa satamaan, vaikka vasemmisto nousi valtaan. Maan talous kyntää pohjamudissa, valtionvelka on kestämätön ja koko velan takaisinmaksu kenties mahdotonta. Rahoittajamaissa on vielä vallassa poliittiset vastustajat.
Puntarissa onkin koko Euroopan Unionin tulevaisuus. Vähintä on, että Syrizalle ja kreikkalaisille annettaisiin edes mahdollisuus yrittää saada talous kasvuun, työttömyys alemmaksi, korruptio vähemmäksi ja korjaus humanitääriseen kriisiin. Silloin tulee sitä maksukykyäkin.
Kansanedustajaehdokkaiden ja meidän äänestäjien on nyt pidettävä huolta siitä, että emme sorru Kreikan syövereihin vaan panemme pyörät pyörimään ajoissa. Järkeviä korjaustyökohteita teitä, ratoja, kouluja on jonossa ja pankkilaina halpaa. On vain huolehdittava ne rahat palkkoina työmiehen taskuun, veroina valtiolle eikä makaamaan pankkilokeroihin.
Kreikassa sataa harvemmin lunta mutta kun sataa niin maa menee sekaisin. Nyt sitä talouden sohjoa auraa Syriza. Meilläkään tiehöylää ei pidä museoida, se on tehty käyttöä varten.

Kirjoittaja on Kainuun Vasemmiston puheenjohtaja