Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Maailman onnistunein yhteiskunta

Joulu oli ja meni, maa oli mustana mutta lanttulaatikko maistui yhtä hyvältä kuin aina. Pukki toi minulle muun muassa vaaleanpunaisen aikuisten olo-haalarin, eli ns. noloasun. Se päällä oli hyvä viettää pitkiä pyhiä sohvan nurkassa konvehtirasian ja kirjojen kanssa.

Paras saamani joululahja oli kuitenkin juuri ennen joulua tullut tilastokeskuksen uutinen, jossa kerrottiin, että Suomen tuloerot ovat kaventuneet vuonna 2012. Pienituloisimman kymmenesosan tulotaso nousi reaalisesti 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Tuloerojen kasvun trendi taittui: vuonna 2012 köyhät rikastuivat ja rikkaat köyhtyivät.

Muutos ei ole tapahtunut itsestään vaan se on tehdyn politiikan tulosta. Hallituksen päätöksillä sosiaalietuuksien tasoa nostettiin, pienituloisten verotusta löysättiin verovähennyksillä ja suurituloisten verotusta kiristettiin. Myös taantumalla on osansa suurituloisten ansioiden laskuun.

Nyt nähdään konkreettisesti, että Vasemmistoliiton hallituksessa ololla on merkitystä ja vaikutusta. Tuloerojen kaventaminen on yksi Vasemmiston tärkeimmistä poliittisista tavoitteista ja ilman hallitukseen osallistumistamme tuskin olisi tehty päätöksiä, joilla tuloeroja on saatu kavennettua.

Yhden vuoden kehitys ei tietenkään yksistään vielä tasaa tuloja riittävästi. Nyt on pidettävä huoli siitä, että tuloerojen kaventuminen ei jää yhden vuoden erikoisuudeksi vaan tästä alkaa trendi ja uusi kehitys kohti tasaisempaa tulonjakoa.

Viime vuonna tuli muitakin hyviä uutisia. Suomi todettiin kansainvälisessä vertailussa maailman onnistuneimmaksi yhteiskunnaksi. Maailman epäonnistuneimmat yhteiskunnat olivat puolestaan Somalia ja Kongo.

Kaikki asiat eivät ole Suomessa kunnossa, mutta Suomi on kuitenkin yksi maailman parhaista ja rikkaimmista yhteiskunnista. Joskus on hyvä pysähtyä ja olla kiitollinen siitä, kuinka hyvin meillä on asiat verrattuna maailman kansalaisten enemmistöön. Matkaillessa maailmalla tai katsoessa televisiosta juttuja ulkomailta tajuaa, kuinka moni meidän itsestään selvänä pitämämme asia ei ole todellakaan itsestäänselvyys maailman ihmisten enemmistölle.

Suomesta ei ole kuitenkaan tullut maailman onnistunein yhteiskunta sattumalta, vaan tietoisen politiikan tuloksena. Suurkiitos tästä kuuluu ammattiyhdistysliikkeelle ja vasemmistolaiselle työväenliikkeelle. Tietoista politiikkaa tarvitaan edelleen, jotta hyvä sijoitus maailman onnistuneimpien valtioiden listalla säilyy.

Uuden vuoden lupaukseni onkin, että pyrin valittamaan vähemmän. Ennen kuin avaan suuni valitukseen, pyrin miettimään, onko tämä asia todellinen ongelma ja valittamisen aihe, vai onko kyse vain mitättömästä ensimmäisen maailman ongelmasta.

Kirjoittaja on oululainen kaupunginvaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja ja vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja.