Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Mitä kaikkea on puolue?’

”Poliittinen puolue on järjestö tai järjestökokonaisuus, jonka pääasiallisena toiminta-ajatuksena on yhteiskunnan kehittäminen jäsenten haluamaan suuntaan, joka yleensä on suunnilleen yhteinen ja samansuuntainen. Useimmat puolueet toimivat edustuksellisessa demokratiassa pelisääntöjen mukaan, eli pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen vaaleissa valittujen edustajien kautta, ja noudattavat sisäisessä päätöksenteossaan puolueen jäsenten kesken jäsendemokratiaa.”

Näin kuuluu nettisanakirja Wikipedian määrittely sanasta puolue.

Humoristisen nettisanakirja Hikipedian puolue-määrittely kuuluu puolestaan näin: ”Puolueet ovat ihmisten muodostamia poliittisia ryhmittymiä, jotka ajavat jäsentensä asiaa. Niillä on useimmiten yksi tai useampi ”pomo”, jonka käskyjä noudatetaan kyselemättä. Käskyn vastaisesta toiminnasta seuraa vihainen huomautus tai nuhtelu, sekä usein tovereiden inho. Ihmettelet varmaan miten kukaan voi olla kiinnostunut yhteiskunnan pohjasakan keskinäisestä kinastelusta, mutta silti monet ottavat aktiivisesti osaa politiikkaan.”

Nämä kaksi määrittelyä kuvastavat melko hyvin eroa puolueen virallisen määritelmän ja kansan puolue-kuvien välillä. Suurin osa kaduntallaajista taitaa ajatella, että ihmiset ovat mukana politiikassa ja puolueissa, jotta he voisivat edistää omia henkilökohtaisia etujaan ja nauttia ilmaisista lounaista ja vallankäytön tuomasta huumasta. Puolueisiin suhtaudutaan epäillen ja poliitikkoja pidetään yhteiskunnan arvohierakkian alimmaisina.

Kuitenkin oma kokemukseni puolueista ja poliitikoista ei oikein tue kansan kuvaa. Suomessa on aika monta helpompaa tapaa rikastua kuin politiikka, eikä kaikkien iltojen viettäminen kokouksissa ole ainakaan minun käsitykseni helposta ja mukavasta elämästä.

Se, että puolueet ajaisivat jäsentensä etua on toki osittain totta, sillä puolueilla on myös etujärjestön luonne. Se ei kuitenkaan ole kuin osatotuus, sillä näen että puolueet pyrkivät kuitenkin ensisijaisesti muuttamaan maailmaa jäsentensä ideologian mukaisesti.

Oikeastaan puolue ei ole lopulta ole mitään enempää tai vähempää kuin jäsentensä summa ja kuva.

Vasemmistoliiton puoluekokous pidetään tulevana viikonloppuna. Käsittelyssä on isoja asioita, sillä hyväksyttävänä on pitkän aikavälin tavoiteasiakirja Punavihreä tulevaisuus sekä Puolueen toiminta kohti 2020-lukua asiakirja. Lisäksi puolueelle valitaan uudet ”pomot” ja puoluesihteeri.

Näen punavihreän asiakirjan erittäin tärkeänä puolueen toiminnan ja vasemmistolaisen liikkeen tulevaisuuden tähden. Elävä liike tarvitsee päämääriä ja kuvia ihanteellisesta yhteiskunnasta, sekä jatkuvaa keskustelua niistä. Mikäli ajatushorisontti jämähtää päivänpolitiikkaan, ei liike pysy hengissä.

Puolueen toiminta kohti 2020-lukua taas on erittäin tärkeä asiakirja siksi, koska ilman toimivaa organisaatiota ja rakennetta ei liike myöskään voi pysyä hengissä pitkällä aikavälillä.

Tampereella ollaan siis tärkeiden tulevaisuuskysymysten äärellä.

Toivottavasti toiminta puoluekokouksessa muistuttaa enemmän Wikipedian määritelmää jäsendemokratian toteutumisesta kuin Hikipedian näkemystä ”pomojen” tottelemisesta ja sakin hivutuksesta.

Lopuksi vielä Vladimir Majakovskin runoon perustuvan Agit Prop yhtyeen Puolue-kappaleen välittämä näkemys aiheesta:

”Luokan aivot, luokan asia. Luokan voima, luokan kunnia. Sitä kaikkea on puolue. Puolue kuolemattomuuden aatteellemme antaa.”

 

Kirjoittaja on oululainen opiskelija, valtuutettu ja yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja (vas.)