Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Näytön paikka

Hallitusneuvotteluja Juha Sipilän johdolla käyvällä Keskustalla on nyt näytön paikka. Vaaleissa Keskusta lupasi kansalle laittaa Suomen kuntoon muun muassa luomalla 200 000 uutta työpaikkaa. Tavoite on kunnianhimoinen ja kannatettava.

Harmi vain, ettei Sipilän esittämä 100 vuosityötunnin lisäys taida tukea työllisyystavoitetta vähääkään. Päinvastoin, laskelmien mukaan vuosityöajanpidennys tarkoittaisi sitä, että nykyiseen työmäärään tarvitaan 115 000 työntekijää vähemmän. Esitys on sekä työllisyyden parantamisen että työssäjaksamisen kannalta järjetön.

Työn tuottavuuskaan ei parane tunteja lisäämällä, sillä tutkimusten mukaan ihanteellinen työaika päivässä on 6 tuntia. Tosin monilla aloilla, kuten kaupan alalla, vastentahtoinen osa-aikatyö ja nollatuntisopimukset asettavat työntekijät taloudellisesti ja sosiaalisesti eriarvoiseen asemaan.

Operaatio Vakiduuni -kampanjan pyrkii saamaan lainsäätäjät turvaamaan myös epätyypillisissä työsuhteissa olevien oikeus riittävään toimeentuloon ja sujuvaan arkeen. Uusi eduskunta pääsee ottamaan asiaan kantaa, jos nollatuntisopimusten kieltämiseksi tehty kansalaisaloite saa viimeisetkin allekirjoitukset kokoon. Tätä kirjoittaessa allekirjoituksia puuttuu vajaa 5 000.

Sipilä yrittää solmia hallitusohjelmansa tueksi yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Toivottavasti työntekijäjärjestöt kyseenalaistavat valtiovarainministeriön syöttämän ”tilannekuvan”, joka vaatii kuuden miljardin leikkauksia julkisiin menoihin. Ennen vaaleja oikeisto oli puuttumassa esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoon. Työllistävän elvytyspolitiikan puolesta ainoana kampanjoinut Vasemmistoliitto ilmoitti omassa vastauksessaan hallitustunnustelijalle, että emme yhdy tähän tilannekuvaan. Nyt tarvitaan investointeja eikä leikkauksia. Samaa viestiä ovat yrittäneet kertoa myös lukuisat talousasiantuntijat.

Työssäkäyvien ja työtä etsivien todellisena pelkona on hallitus, jonka työllisyyspolitiikasta vastaa työväenpuolueeksi tekeytyvä perussuomalaiset. Sen edustajat ovat kunnostautuneet lähinnä vaatimalla työehtosopimusten heikentämistä ja palkan sivukuluilla rahoitettavan perusturvan heikentämistä.

Keskustan hallitusohjelmatavoitteisiin sisältyi vielä ainakin vaalien alla toisen asteen koulutuksen alueellisen kattavuuden turvaaminen. Sipilällä on näytön paikka myös tässä. Tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien ja laadukkaiden sisältöjen tuottama osaaminen on Suomen kilpailuvaltti, joka kannattaa säilyttää. Samalla se myös vaatii koulutuksen pitämistä maksuttomana, mistä Keskusta oli tavoitteissaan valmis luopumaan ulkomaalaisista opiskelijoista alkaen.