Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Oma koti kaukana kaikesta

Oma koti, sen pitäisi olla itsestäänselvä perusoikeus meille jokaiselle, mutta valitettavasti se ei aina ole sitä. Pienituloisilta asumismenot vievät leijonanosan kaikista tuloista ja asuinalueesta riippuen rahoilleen saa hyvin vaihtelevasti vastinetta.

Vasemmistonuorten asuntopoliittinen kiertue kävi yhteensä 23 paikkakunnalla ympäri Suomea. Tapaamiemme ihmisten kertomukset valottivat asuntopolitiikan moninaisia ongelmia ja asumiseen liittyviä huolia. Siinä missä korkeat vuokrat olivat ongelma jossain, saattoi toisaalla olla ongelmana halvalla ostetun asunnon – tai kokonaisen talon – myyminen.

Äärimmillään asuntopula aiheuttaa asunnottomuutta. Kiertueella törmäsimme heihinkin, joilla ei omaa kotia ole, syystä tai toisesta. Eräskin kertoi, ettei hänellä ole luottotietoja, joten uutta asuntoa on lähes mahdotonta saada. Ei häntä tainneet meidän karkkimme paljon lämmittää, mutta ainakaan kampanjamme tarpeellisuus ei jäänyt epäselväksi kenellekään.

Yksi monin tavoin asumiseen vaikuttava tekijä tuntuu joka paikassa olevan kaavoittaminen, vaikka siihenkin liittyvät kysymykset vaihtelevat melkoisesti. Yleistä tuntuu kuitenkin olevan se, että vuokra-asuntoja, varsinkaan yksiöitä ja kaksioita, ei kaavoiteta tarpeeksi ja ne sijoitetaan yleensä keskusta-alueen ulkopuolelle tai muuten huonommille paikoille.

Nykyisessä asuinkunnassani Inarissa olen törmännyt ajatukseen, että kaikki parhaat paikat tulisi kaavoittaa matkailun tarpeisiin. Ymmärrän tämän näkemyksen hyvin, sillä matkailu on erittäin tärkeä elinkeino ja tulonlähden monelle Lapin kunnalle. Turisti myös katselee mielellään hotellihuoneensa ikkunasta kaunista maisemaa.

Usein kuitenkin tunnutaan unohtavan se, että täällä myös asutaan ihan oikeasti. Harva voi aloittaa itsenäisen asumisen rakennuttamalla itselleen ensitöikseen omakotitaloa. Työpaikat ovat nykyään enää harvoin vakivirkoja, joten töiden perässä muuttajatkaan eivät välttämättä uskalla sitoutua omistusasuntoon.

 Jos tarjolla on töitä, tarvitaan myös asuntoja – ja kunnan parhaiden tonttien kaavoittamisessa asumiseen ja matkailuun pitäisikin löytää tasapaino. Molempia tarvitaan, eivätkä ne voi sulkea toinen toistaan pois.

Kirjoittaja on Inarissa asuva Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.