Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Päätökset on tehty, pulina alkakoon

Saksassa käytiin sunnuntaina liittopäivä- eli parlamenttivaalit. Vaalituloksen myötä pidetään todennäköisenä, että liittokansleriksi valitaan jälleen Angela ”Suuri” Merkel.

Vaalitulosta on jo ehditty pitää epädemokraattisena korkean äänikynnyksen vuoksi ja kovaa kritiikkiä on myös esitetty Merkelin ympärille kasvavan henkilökultin muotoutumisesta. Viimeksi mainittuun viittasin myös Ylen artikkelista lainaamallani liikanimellä.

Monet odottavat nyt jännityksellä, millaisen hallituksen Merkel kokoaa – ja syytä jännitykseen onkin, nimittäin Saksa on euromaista siitä kaikkein vaikutusvaltaisimmasta päästä eivätkä sen intressit tunnetusti ole aina harmoniassa Suomen – tai vasemmiston – asettamien tavoitteiden kanssa.

Potentiaalisia hallituskokoonpanoja kiinnostavampaa pohdittavaa tarjoillaan kuitenkin brittilehti Sunday Timesissa, jonka artikkelin mukaan Euroopan vakausmekanismi EVM palkkaa kovalla tohinalla investointipankkeja tarjoamaan neuvoja mahdollisesti hautumassa olevaa uutta kriisinpoikasta varten.

On syytä epäillä, että paitsi saksalaispankit, myös paremmin ongelmistaan tunnetut Italia, Ranska, Espanja ja Portugali ovat piilotelleet joitain aiemmin havaitsematta jääneitä ”mustia aukkoja” pankkitoiminnassaan. Paljastuessaan näiden ongelmien pelätään aiheuttavan Eurooppaan uuden pankkikaaoksen, johon kaukaa viisaasti ollaan siis jo valmistautumassa EVM:n toimin.

Saksalaismediat – ja näemmä muutkin euromediat – ovat tästä tähän asti vaienneet ja onkin esitetty arveluja, että myös politiikassa ja pankkimaailmassa on kiltisti päätetty odottaa liittopäivävaalien yli. Ovathan muutkin poliittiset hankkeet aina tupakkadirektiivistä autojen päästöihin seisseet. Äänestäjiä ei haluta ärsyttää lillukanvarsilla, eikä varsinkaan uhata eurokatastrofilla, etenkin kun tällä kertaa syynissä ovat myös saksalaiset pankit.

Pata kattilaa soimaa. Brittilehti ei kuitenkaan muista mainita Bank of Englandin, Yhdistyneiden kuningaskuntien keskuspankin sekä Yhdysvaltojen FEDin huikean mittavista velkakirjojen ostotoimista, joiden arvellaan kasvattaneen maailman historian suurimman velkakuplan.

Toimet sinänsä ovat onnistuneesti tähän asti vakauttaneet taloutta, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että kuski on muuttunut matkustajaksi. Pelkät spekulaatiot mahdollisista velkakirjojen ostojen vähentämisestä kriisiyttävät markkinoita ja saattavat osakekurssit syöksyyn. Siispä kuplaa on paisutettava – ja samalla sen puhkeamisesta aiheutuvia riskejä.

Että mitäkö mietin nyt tuoreena asuntovelallisena. Ruskan värejä, putoavia lehtiä ja ilmassa olevaa kuulasta tuoksua. Muuttolintuja ja kohmeisia sammakoita.

Ja sitä, että talven jälkeen tulee taas kevät.

Markus Korjonen on Vasemmistoliiton Lapin piirin1. varapuheenjohtaja ja puoluevaltuuston jäsen.