Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Pakkopalautettavaa iranilaista toisinajattelijaa yritetään pelastaa

Pian kymmenen vuotta Suomessa asunutta ja työskennellyttä kurdimies Behdadia uhkaa karkotus Iraniin. Tamperelaisen kurdimiehen ystävät, kurdiliikkeen aktiivit ja huolestuneet kansalaiset kokoontuivat keskiviikkona Helsingissä ja Tampereella mielenosoituksiin, joissa vaadittiin kiinni otetun Behdadin vapauttamista. Behdadin ystävien mukaan poliisi suunnittelee palautuksen tapahtuvan mahdollisesti jo tämän viikon torstaina. Mies otettiin kiinni ja suljettiin turvasäilöön Tampereella maanantaina. Netissä kiertää nyt vetoomus, että ystävällisenä ja avuliaana tunnettu Behdad vapautettaisiin ja hänen annettaisiin jatkaa elämäänsä Suomessa.

Mielenosoituksissa vaadittiin, että Behdadia ei lähetettäisi Iraniin, missä tämän henki on uhattuna. Miehen oikeaa nimeä ei käytetä julkisissa vetoomuksissa turvallisuussyistä. Iran on Suomessakin tunnettu väkivaltaisena diktatuurina missä vähemmistöjen ja poliittisen opposition edustajia hirtetään sadoittain, osa heistä julkisissa teloituksissa.

Noin vuosi sitten Iranin kurdilainen, Suomesta turvapaikan saanut ja Behdadin tavoin poliittisesti aktiivinen Diako, 24, joutui lähtemään Iraniin auttamaan sairastunutta isäänsä. Matka Iraniin johti miehen kuolemaan – hänet oli Diakon isän mukaan kidutettu hengiltä vankilassa.

Hänet oli Diakon isän mukaan kidutettu hengiltä vankilassa.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynnit Iranissa ovat systemaattisesti epäoikeudenmukaisia ja kidutukset ovat arkipäivää. Vetoomuksessa poliittisesti aktiivisen ja kurdivähemmistöön kuuluvan Behdadin puolesta pelätäänkin, että hänet tullaan valtion toimesta tappamaan palautuksen jälkeen. Viimeaikaiset hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat kiristäneet ilmapiiriä maassa, mikä tekee Iranista yhä vaarallisemman toisinajattelijoille.

 

Hirttotuomiot arkipäivää Iranissa

Keskiviikkona Helsingin mielenosoituksessa Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietopalvelun johtaja Hanna Helinko otti Behdadin vapauttamista vaativan adressin vastaan. Helingolta kysyttiin hänen näkemyksistään Iranin turvallisuustilanteeseen liittyen. Behdadin puolesta tehdyn vetoomuksen mukaan on perusteltua ei ainoastaan olettaa vaan peräti sanoa varmaksi, että Behdadin palauttaminen Iraniin asettaisi hänen vapautensa ja henkensä vaaralle alttiiksi Iranin hallinnon toimesta.

– Iranin hallinto sortaa kurdivähemmistöään näkyvästi. Varsinkin mielipiteitään avoimesti julkituovat poliittisesti aktiiviset kurdit ovat hallinnon sortotoimien kohteena, vetoomuksessa sanotaan. Iranissa on järjestetty viimeaikoina mittavia mielenosoituksia mitkä hallitus on nujertanut. Tämän myötä tilanne maassa on pahentunut ja hirttotuomiot ovat arkipäivää.

Varsinkin mielipiteitään avoimesti julkituovat poliittisesti aktiiviset kurdit ovat hallinnon sortotoimien kohteena.

– Kenen tahansa sortotoimien kohteeksi todennäköisesti joutuvan palauttaminen sortoa harjoittavaan kotimaahansa rikkoo perustuslaissa olevaa palautuskieltoa. Tämän oikeuden nojalla aiemmin on jätetty palauttamatta Iraniin useita kurdiaktivisteja. Näissäkin tapauksissa siis jo itse kiinniotto ja säilössäpito palautuksesta puhumattakaan osoittautuivat perusteettomiksi toimenpiteiksi, vetoomuksessa todetaan.

Suomessa on toteutettu viime vuosina paljon kurdien tilanteeseen liittyvää poliittista toimintaa ja Behdadin läheiset kertovat, että kurdiaktivismiin liittyviä kokouksia on järjestetty juuri Behdadin avustamana.

Suomea sujuvasti puhuva Behdad on elänyt suurimman osan aikuisikäänsä Suomessa. Vuodesta 2009 asti hän on ystäviensä mukaan luonut laajat sosiaaliset verkostot Suomeen ja hänet tunnetaan “ystävällisenä, avuliaana, avarakatseisena ja uuraana nuorena miehenä.” Vetoomuksessa vaaditaan Behdadin vapauttamista lakiin vedoten: “Hänen elämänsä ja tulevaisuutensa on täällä – Iranissa hänellä ei ole tulevaisuutta. Vaadimme perustuslain mukaista palautuskiellon noudattamista ja Behdadin välitöntä vapauttamista.”

 

Juttua muutettu 23.5. klo 19.15: korjattu ensimmäisen kappaleen kolmas virke; kaksi kertaa toistettu lause poistettu.