Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Pauli Räsänen kuollut

SKDL:n kansanedustaja, lääketieteen lisensiaatti Pauli Räsänen on kuollut 18. helmikuuta Oulussa 81 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 6.10.1935 Suonenjoen Kärkkäälän Pirttiselässä 9-lapsiseen maanviljelijäperheeseen. Sen kaikki viisi poikaa valmistuivat lääkäreiksi.

Oulun läänin kansanedustajana Pauli Räsänen pääsi vaikuttamaan terveydenhuollon suureen uudistukseen, kansanterveyslain säätämiseen 1972. Se muutti hänenkin kunnanlääkärin virkansa terveyskeskuslääkäriksi. Räsänen oli kaksi kertaa, 1968 ja 1978 valitsemassa Urho Kekkosta presidentiksi ja hän toimi myös television ohjelmaneuvoston jäsenenä.

Pauli Räsänen valittiin 12-vuotisella eduskuntaurallaan kansanedustajaksi neljissä vaaleissa kaksien hajotusvaalien takia, ensimmäisen kerran 1966 vain 30-vuotiaana. Vuoden 1979 vaaleissa hän jäi valitsematta. Räsänen toimi myös SKDL:n Oulun piirin puheenjohtajana.

Lääkäriuraltaan Pauli Räsänen tunnetaan akupunktiohoidon edistäjänä ja antajana. Opiskeluaikanaan Räsänen toimi useiden kuntien ja kaupunkien vt. kunnan- ja kaupunginlääkärinä, mm. Nivalassa ja Kajaanissa, sekä osastonlääkärinä mm. keskusmielisairaalassa ja sotilassairaalassa Oulussa sekä tehtaanlääkärinä Oulu Oy:ssä.

Valmistuttuaan lääkäriksi 1963 Turusta – kuten kaksi vanhempaa veljeään aiemmin – Räsänen aloitti Kempeleen, Oulunsalon ja Hailuodon kunnanlääkärinä. Vuodesta 1977 hän toimi yksityislääkärinä Oulussa erikoisalanaan akupunktiohoidot eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 1990 saakka.

Rauhan asia oli Pauli Räsäselle tärkeä. Samoin kuin akupunktiota hän edisti myös sitä viime vuosiin saakka yleisönosastokirjoituksin.

Lähimpinään Pauli Räsästä jäivät kaipaamaan Maili-vaimo ja neljä lasta perheineen.