Olli Kohonen sai jatkokauden Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston johdossa. (Arkistokuva: Tero Kaikko)

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto haluaa lain, joka pitäisi kansallisomaisuuden julkisessa omistuksessa

Luonnollisten monopolien kuten rautatieverkoston yksityistäminen on johtanut ainoastaan huonoon lopputulokseen, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.

Marinin hallituksen pitäisi käynnistää laaja lainsäädännön uudistus, jolla taattaisiin kansallisomaisuuden pysyminen julkisessa omistuksessa, esittää Vasemmistoliiton Pohjois-Pohjanmaan piirijärjestö. Järjestö haluaisi estää lailla esimerkiksi luonnollisiksi monopoleiksi katsottavien rautateiden tai tieverkoston yksityistämisen.

– Luonnollisessa monopolissa kilpailu ei ole yksinkertaisesti mahdollista. Kukaan ei rakenna kilpailevia rautateitä tai vesijohtoverkostoa jo olemassa olevan rinnalle, sanoo piirijärjestön puheenjohtaja Olli Kohonen.

– Kautta maailman luonnollisia monopoleja on kyllä yksityistetty, mutta se on johtanut ainoastaan huonoon lopputulokseen tavallisten ihmisten ja valtionvallan kannalta.

Esimerkki yksityistämisen myötä syntyneistä ongelmista on sähköverkkoyritys Carunan toiminta, jonka sähkönsiirtohintojen nostoa järjestö pitää kohtuuttomana rahastuksena. Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto vetoaa Marinin hallitukseen myös, jotta se muuttaisi esitystään sähkömarkkinalaista. Järjestö pitää sähkönsiirron- ja jakelunmaksujen 12,5 prosentin korotuskattoa liian suurena.

– Esimerkiksi Omakotiliiton esittämä 4 prosentin korotuskatto olisi kohtuullinen linjaus, puheenjohtaja Kohonen sanoo.

Kohonen on yksi vasemmistoaktiiveista, joiden käynnistämä kansalaisaloite vesihuollon yksityistämishankkeiden estämiseksi sai tammikuussa nopeasti eduskuntakäsittelyn edellyttämän kannatuksen.


Kommentit

Lisää aiheesta

Jouni Jussinniemeä esitetään vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi

Hanna Sarkkinen väistyy puoluejohdosta Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston syyskokous pidettiin viime viikonloppuna Rokuan kansallispuiston maisemissa. – Suunta... Lue lisää

Sipilän hallitus aiheuttaa vakavaa turvattomuutta

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirikokouksen mielestä Sipilän hallituksen esittämät työelämän pelisääntöjen heikennykset eivät lisää työpaikkoja. Sen sijaan... Lue lisää