Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto: Leikkaukset ammatilliseen koulutukseen harkitsemattomia

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto arvostelee Juha Sipilän hallituksen tekemiä leikkauksia ammatilliseen koulutukseen. Piirijärjestön mukaan niillä on tuhoisia vaikutuksia erityisesti Pohjois-Suomessa.

– Nyt on tehty lisää leikkauspäätöksiä ilman vaikuttavuusarviointeja, ihmettelee Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Veli Paasimaa.

– Esimerkiksi Oulun seudun ammatillisen koulutuksen kuntayhtymässä oletettiin, että leikkauksista selvittäisiin kahdeksalla miljoonalla, mutta nyt koulutusta kohtaa 11 miljoonan euron, siis 16 prosentin leikkaus.

Aloituspaikkamäärät vähenevät 822 opiskelijalla eli yli 12 prosenttia. Piirijärjestö on erityisen huolissaan säästöjen vaikutuksista Taivalkosken metsätalouteen liittyviin koulutusohjelmiin sekä Kempeleen-Limingan logistiikan koulutukseen. Näistä koulutusohjelmista työllistytään hyvin ja niihin on riittänyt hyvin hakijoita aloituspaikkaa kohden.

Piirijärjestö muistuttaa, että ennen eduskuntavaaleja pääministeri Sipilä lupasi, ettei koulutuksesta leikata. Kuitenkin hallitusohjelmaan ujutettiin 190 miljoonan euron leikkaukset.

Tätäkö on kepun aluepolitiikka? Sipilä on hylännyt Pohjois-Suomen.

– Jos Pohjois-Pohjanmaan leikkaukset toteutuvat, voivat kokonaiset toimialat, kuten luonnonvara-ala, biotalous ja paperiteollisuus, olla uhattuina. Saavutetut nimelliset säästöt muuttuvat moninkertaisiksi kustannuksiksi. Leikkauksilla syrjäytetään nuoria ja vaarannetaan raaka-aineen saanti monelle vientituotteelle.

Lisäksi perusporvarihallitus sysää vastuun työvoiman koulutuksesta yrityksille. Näin säästöt uhkaavat myös näiden toimialojen pk-yritystoimintaa ja sukupolvenvaihdoksia, jos ammattitaitoisia jatkajia ei löydykään.

– Lähes viidesosan leikkaukset koulutuksesta lisäävät nuorisotyöttömyyttä nuoren väestön maakunnassa. Tätäkö on kepun aluepolitiikka? Sipilä on hylännyt Pohjois-Suomen, Veli Paasimaa paheksuu.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto vetoaa erityisesti hallituspuolueiden kansanedustajiin ja päättäjiin, jotta he tekisivät kaikkensa ministeri Sanni Grahn-Laasosen ja Juha Sipilän pään kääntämiseksi.


Kommentit

Lisää aiheesta

Rallivaihde silmään

Pohjoisen kuntavaalityöntekijät ovat järjestötyön vankkoja ammattilaisia   Vasemmistoliiton kuntavaalityötä tehdään jo täyttä häkää. Pohjois-Suomessa työnsä... Lue lisää

Vasemmistolla 88 suostumuksensa antanutta Oulussa – Martti Korhonen lähtee ehdolle kuntavaaleissa

Huhtikuun kuntavaalit ovat jo ovella ja vasemmistoliitolla on tällä hetkellä Oulussa 88 ehdokassuostumuksensa antanutta. Heistä... Lue lisää