Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Raketteja maakunnan laidalla

Kärsämäen keskustan häämöttäessä edessä Amerikka on kaikkien mielessä.

– Trumpilta pitäisi ottaa oppia. Hän onnistui konkretisoimaan tavoitteensa äänestäjille. Superkonkretiaa mekin vaalilupauksiin tarvitsemme, sanoo Hanna Sarkkinen Volvon takapenkiltä.

Edessä on vasemmistoliiton kolmen etapin kansanedustajakiertue Pohjois-Pohjanmaan etelälaidalla.

Sarkkinen ja kiertuekuski, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Vasemmiston toiminnanjohtaja Jaakko Alavuotunki nappaavat huoltoasemalta kahvit mukaan. Kansanedustaja Sarkkinen näppäilee kännykkäänsä muistiinpanoja ensimmäistä etappia varten.

– Kaivosasiat. Mitäs muita isoja juttuja Pyhäjärvellä on meneillään?

Alavuotunki heittää sytykkeeksi jokusen, ja kaivaa kännykästään karttasovellusta esille. Pian hän kaartaa auton Pyhäjärven kaupungintalon pihaan.

– Muuten ei jännitä, mutta se jännittää aina, että tuleeko ketään paikalle, Sarkkinen sanoo ja hymyilee. Alavuotunki nappaa läjän mainoslehtiä syliinsä ja astelee Sarkkisen perässä ovesta sisään. Jännitys saa jäädä, sillä sisällä odottaa kymmenkunta pyhäjärvistä, joilla on asiaa. Sarkkinen tempautuu saman tien juttuihin heidän kanssaan. Mutta ensin kätellään.

Muuten ei jännitä, mutta se jännittää aina, että tuleeko ketään paikalle.

Pilvi kaivokseen ja mikit päälle

Myös kaupunginjohtaja Veikko Tikkanen on paikalla. Hän pitää pitkähkön alustuksen Pyhäjärven ajankohtaisista aiheista heti kärkeen. Entiseen Pyhäsalmen kaivokseen suunniteltu Laguna-hanke on jäissä, ollut kaksi vuotta. Laakereilla lepäämistä se ei ole tarkoittanut, vaan uusia avauksia kaivoksen uusiokäytöksi on suunnitteilla. Energiahanke olisi kaupunginjohtajan ja selvityksien mukaan mahdollinen, toinen vaihtoehto olisi kyberkeskus datacentereineen ja pilvipalveluineen, ainutlaatuinen Suomessa.

– Nämä kaksi ovat sellaisia hankkeita, joissa voi piankin tapahtua läpimurto, kaupunginjohtaja sanoo, ja kiittää Sarkkista, sillä tämä on pitänyt Pyhäsalmen asiaa esillä vuosikausia. Sarkkinen lupaa viedä terveiset eduskuntaan ja hehkuttaa kaupungin pysymistä kyberteknologiassa ”megatrendin aallonharjalla”.

Sote puhuttaa myös. Pyhäjärvelle rakennettiin kolme vuotta sitten uusi sairaala homevaurioisen tilalle. Keskustataustainen kaupunginjohtaja Tikkanen puhuu hallituksen ”sote-harjoituksesta”, joka on tuomassa mutkia matkaan uuden sairaalan käytölle. Paljon puhuttu valinnanvapaus lakiristiriitaisuuksineen voi pahimmillaan johtaa siihen, että uusi kiinteistö jäisi kokonaan vaille käyttöä. Pienelle kaupungille ja sen asukkaille se tietäisi veroeurojen hukkaan heittämistä.

– Hallituksen ylistämä valinnanvapaus tarkoittaa valinnanvaraa toisille ja toisille ei. Kaikilla ei ole kykyä ja osaamista ruveta valitsemaan palveluita. Ja samalla demokratia on karkaamassa palveluntuotannosta, josta nyt päätetään valtuustossa, Sarkkinen suomii.

On yleisökysymysten vuoro.

– Mikä siinä on, kun kaupunginvaltuuston kokouksissa mikrofonit eivät toimi? Eihän siellä kukaan kuule mitä puhutaan. Demokratian kannalta tämä on kuin Pohjois-Korea, yleisöstä heitetään.

Muut toppuuttelevat puhujaa, mutta Sarkkinen kertoo vastineeksi Oulun kaupunginvaltuuston videolähetyksistä. Se tyynnyttää kysyjän: sellainen pitää saada Pyhäjärvellekin.

Tyttö, joka on hyvä puhumaan

Kello käy, ja seuraavana on vuorossa Sievi. Sinne on pitkä ajomatka. Sarkkinen ja Alavuotunki tekevät lähtöä, mutta jäävät vielä suustaan kiinni. Pyhäjärviset tahtovat ryhmäkuviin kansanedustajan kanssa.

Parkkipaikalla pari kuulijaa vetää pitkiä savuja tupakoistaan.

– On se tyttö hyvä puhumaan.

– Niin, ja tuntee asiansa.

Samassa kun Sarkkinen ja Alavuotunki pääsevät ovesta ulos, kiertueen toinen kansanedustaja Katja Hänninen tulee kulman takaa vastaan. Hän on pahasti myöhässä, tulee suoraan Siikajoelta, koulun vihkiäisistä, mutta menee vielä sisälle, sillä keskustelut ovat hänen osaltaan vielä käymättä.

Muilla matka jatkuu, ja Nivalan kohdalla Sarkkinen ja Alavuotunki käyvät läpi seudun ehdokasasettelutilannetta kuntavaalien suhteen. Näyttää kohtuullisen hyvältä. Sarkkinen tuijottaa auton ikkunasta peltomaisemaa ja siellä täällä pönöttäviä taloja.

– Erikoista, että historia on muovannut tänne näin monta kaukana toisistaan sijaitsevaa keskustaa ja kuntaa.

Sievin kirjaston parkkipaikalla vastassa on naapurikunta Nivalan vasemmiston vahva mies Eero Raudaskoski. Sisällä odottaa Sievin Vasemmiston Kari Honkala.

Kirjaston salissa toistakymmentä paikallista on asettautunut keskellä huonetta seisovan pöydän äärelle, osa seinää kiertäville penkeille.

Sarkkinen ja Hänninen istuvat vierekkäin ja kuuntelevat tilaisuuden avaavaa Kari Honkalaa. Sitten pääsevät ääneen kansanedustajat. Sote on akuutti täälläkin.

– Kävi sotelle ja maakuntauudistukselle miten tahansa, meitä vasemmistolaisia tarvitaan, Hänninen sanoo.

Kävi sotelle ja maakuntauudistukselle miten tahansa, meitä vasemmistolaisia tarvitaan


Sote-soppaa ruisleivällä

Yleisö on äänessä aktiivisesti. Toholammilta tullut Veikko Väntänen puhuu sekä Yhdysvaltojen presidenttipelin yhtäläisyydestä kotimaan politiikkaan että vasemmiston vaihtoehtoihin, jotka harvoin pääsevät porvarimediassa ääneen.

– Miten nämä asiat saadaan ihmisten tietoisuuteen, se on iso juttu. Televisiossa ei mainita edes vasemmiston olemassaolosta.

Puhe kulkee maakuntauudistukseen ja huoleen palveluista. Sievi on aivan Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla, ja kunnassa on väännetty liittymisestä Keski-Pohjanmaahan.

– Sievissä vasemmisto on Pohjois-Pohjanmaan puolella, persut haluaisivat Keski-Pohjanmaahan ja kepussa on hajontaa, Honkala kertoo.

– Kun Sievin työllisyyspalvelut vietiin Ylivieskaan, napanuora katkesi ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi. Ensimmäisenä vuonna kunta maksoi pitkäaikaistyöttömistä sakkoa valtiolle 70 000, ja kolmantena vuonna 120 000 euroa. Jos pystytte vaikuttamaan näihin, niin kertokaa sellaisia terveisiä, ettei työllistämispalveluja saa päästää liian kauas, kuten täällä tehtiin.

Kun lähdön hetki lähenee, alkaa hyörinä. Monella on asiaa kahden kesken kansanedustajille. Kari Honkala tarjoaa Sarkkiselle tekemiään ruisleipiä matkaevääksi. Ne nautitaan pikaisesti matkalla Ylivieskaan. Kiire painaa, mutta matkantekoa hidastavat maantien poikki tepastelevat kolme hirveä. Alavuotunki höllää kaasujalkaa loppumatkaksi.

Vaihtoehto kepulaisuudelle vaanii mainosvalojen tuikkeessa

Ylivieskaan tultaessa hämärtää. Halpa-Hallin keltaisissa mainosvaloissa Irene Isokoski, Jaakko Alavuotunki ja Hanna Sarkkinen nostelevat Vasemmiston telttakatoksen pystyyn.

Kaupassa kävijät suhahtelevat ohi ja jokunen tulee juttusille; Isokoski on tuonut lämmintä glögiä tarjolle, ja se tekee kauppansa.

Syvältä takkinsa hupusta Sarkkinen keskustelee karvalakkisen miehen kanssa sivummalla. Hän on tullut paikalle vasta varten Sarkkisen vuoksi. Hän painottaa, että täällä tarvittaisiin kepulle vastavoimaa, ja evästää pitämään huolta siitä, ettei pienituloisilta eläkeläisiltä leikattaisi enää. Ollaan keskustapuolueen vahvalla alueella, ja siksi mies ei halua tulla valokuvatuksi, ehkä vasemmistolaiseksi leimaantumisen pelossa.

Peloton paikkakuntalainen on Timo Kekkonen, joka liittyi vasemmistoliittoon keväällä, ja on lupautunut kuntavaaliehdokkaaksi. Hän keskustelee innokkaasti teltan liepeillä.

– Aikaisemmin suljin aina vasemmiston pois vaihtoehdoista. Oma elämäntilanne oli lopulta sellainen, että kiinnostuin, ja luin vasemmistoliiton tavoiteohjelman. Sitten tuli Sipilän hallitus, Kekkonen kertoo aktivoitumisestaan. Vielä hän ei ole ollut Ylivieskan Vasemmiston toiminnassa aktiivisesti.

– Perjantaina on osaston kokous, vinkkaa Irene Isokoski saman tien, ja Kekkonen myhäilee.

Isokoski on itse yhdistyksen sihteeri, ja ollut kuntapolitiikassa 30 vuotta.

– Minäkin aloitin ihan untuvikkona, pystymetsästä, hän kannustaa nyt aloittelevaa ja kuntapolitiikan kiemuroita ihmettelevää Kekkosta.

Viereen ilmestyy vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Ahti Törmälä.

– Syö noita pipareita, jaksat sitten valtuutettuna, hän naurattaa.

Syö noita pipareita, jaksat sitten valtuutettuna

Glögiä ja sympatiaa

Pikkuleivät kelpaavat myös pikkupojille, jotka käyvät niitä vaivihkaa napsimassa.

Isompiakin poikia näkyy. Kolme nuorta miestä, arviolta parinkymmenen kieppeillä, kyselee kahvin perään. He ovat työkeikalla Ylivieskassa, ja asuvat Lahdessa.

Hänninen heittää, että tietävätkös pojat, että ensi vuonna on kuntavaalit.

– Ööö, vastauksenkaltainen kuuluu kulmien kohottelun kera.

– Voi, kun sitä olisi nuorempana jo ymmärtänyt lähteä politiikkaan, Timo Kekkonen sanoo vieressä, kuin vinkiksi pojille.

Ylivieska on ammattikorkeakoulukaupunki, ja nuoria kaupungissa siis kyllä on. Vasemmiston toiminnassa heitä tosin ei ole juurikaan näkynyt.

– Ei uskalleta, pelottaa, arvelee Irene Isokoski syyksi.

– Marginaalipuolueilla tilanne on aivan eri kuin kepulla täällä, hän sanoo.

Pakkanen laskee toisen kymmenen vilpoisammalle puolelle, ja lämmittelyvuorot järjestyvät aivan itsestään. Halpa-Hallin tuulikaapissa on vahva vasemmistoedustus.

Kaikki ilotulitteet tulisi kieltää

Sarkkinen puhelee puolisen tuntia erään rouvan kanssa. Hänellä on kansanedustajalle painavaa asiaa: kaikki ilotulitteet tulisi kieltää. Kaksi kertaa vuodessa niitä paukutellaan tälläkin perällä, ja se on enemmän kuin tarpeeksi. Sähikäiset tuodaan Kiinasta, joten on selvää, että ne myös saastuttavat valtavasti – ei tarvitse kuin katsoa millainen ilmanlaatu Kiinan kaupungeissa on. Rakettien vika sekin, rouva pohtii. Sarkkinen yrittää huomauttaa, että taitaa niitä isommankin mittakaavan saastuttajia tässä maassa olla, mutta rouva ei siihen hätään pahempia keksi.

Tofupaistos, kannanotto ja helpotus

Teltta pannaan pakettiin, ja aktiivit hajautuvat. Kaikkialta kiitellään, on ollut hyvin kiinnostuneita, ja kaikille jää hyvä mieli.

Kiinalaisen ravintolan nimi ”Taivaallinen rauha” enteilee sopivaa hengähdystä ennen kotimatkaa. Kiire on jo takana. Alavuotunki ja Sarkkinen sopivat kirjoittavansa kannanoton kiertueella puhuttaneista aiheista. Mutta ensin syödään. Lautasille ilmestyy kasviksia ja samettista tofua.

– Anna vaan läppäri mulle, Sarkkinen sanoo, ja alkaa naputella sote-aiheista kannanottoa omiinsa ja Hännisen nimiin.

Pian Volvon nokka osoittaa kohti pohjoista. Alavuotunki sanoo, että väkeä oli todella paljon enemmän liikkeellä kuin reilut neljä vuotta sitten, viime kuntavaalien alla. Se lupaa hyvää. Ja ehdokasasettelutilanne on sekin kohtuullisen hyvällä mallilla.

– Ei näytä hullummalta, hän sanoo helpottuneena.