Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Rattoriporukan miehiä

Nälkämaan kesämies

Dieselin katku nenässä, moottoreiden säksätys, taivaalla helottava aurinko ja takana letka epätoivoisesti ohi pyrkiviä autoilijoita. Annettakoon suurimmalle osalle autoilijoista tunnustus maltillisesta ja ymmärtäväisestä käytöksestä traktoriletkan perässä, mutta jälleen muutama hätähousu ja nyrkin punoja joukkoon mahtui. Teiden sankareista huolimatta viime sunnuntaina Paltamon Mieslahden raviradalla pidetty Elorieha oli kertakaikkisen hieno kokemus. Kokemukseen saattoi kyllä vaikuttaa se, että vaikka useammassa maaseututapahtumassa olenkin tälle kesälle jo vieraillut, niin Elorieha oli ensimmäinen jonne pääsin lähtemään traktorilla.

Vaikka kuulen itsekin usein puhuttavan yhteisöllisyyden ja talkootyön hiipumisesta, todistavat Eloriehan kaltaiset tapahtumat toista. Nytkin tapahtumassa oli makkarakojua ja kahvioita, onnenpyörää ja pomppulinnaa, konekenttää ja talutusratsastusta sekä 468-kiloiseksi paljastuneen sonnin painon arvaamista. Kaikki tämä toteutettuna pääasiallisesti talkootyönä, oman yhteisön eteen. Ja mikä tärkeintä, hymyssä suin.

Toki on totta, että yhä useampi ihminen kiinnittää entistä tarkemmin huomioita oman vapaa-aikansa käyttöön, mutta lopulta jokaiselta liikenee niin halutessaan aikaa esimerkiksi järjestötoimintaan tai talkootyöhön. Kyse on vain siitä, minkä vuoksi ihminen on valmis aikaansa käyttämään. Talkootyöstä tai järjestötoiminnasta tulisikin saada mielestäni palkkioksi vähintäänkin hyvää mieltä ja voimaantumisen tunnetta yhteisön jäsenenä. Osallisuuden ja arvostetuksi tulemisen tunteetkaan eivät varmasti palkkioina huonoimmasta päästä ole. Olipa tehtävä asia tai edistettävä tarkoitus miten hyvä tahansa, niin kärttyily ja kurttuotsailu taasen eivät varmastikaan ketään puoleensa vedä. Tuskin minäkään Eloriehaan enää ensi vuonna suunnittelisin meneväni, jos makkara olisi kitkerin sanakääntein tappi otsassa minulle tarjoiltu.

Eloriehaan tehty reissu oli muuten niin mukava ja ratkiriemukas, että päätimme muiden rattoriukkojen kanssa perustaa Dextan perässä olleessa peräkärryssä Kainuun Rattoriporukka ry:n, ihan vain harrastuksemme tueksi ja iltojemme iloksi. Voidaanpahan nyt painattaa tiimipaidat sekä söpöt sikapinssit koristamaan rintapieltä ja ollaan Kainuun Rattoriporukka -nimisen yhteisön jäseniä. Eli järjestötoiminnan riemua luvassa enenevissä määrin!

Tee sinäkin siis hyvä teko, liity yhdistykseen, perusta yhdistys tai mene vaikka jonnekin hymyssä suin talkoilemaan vapaa-ajallasi. Kaikelle tälle on tarvetta tässä koventuvien arvojen maailmassa!

 

Nälkämaan Kesämies on Kansan Tahdon nettisivuilla kesän ajan julkaistava sarja Miikka Kortelaisen kirjoituksia kainuulaisesta suvesta ja sen ilmiöistä – elämänmenosta Nälkämaan sopukoissa ja jormualaisen poikamiehen elämästä suuressa maailmassa.