Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Syriza voi olla uuden Euroopan alku

Viimeisten viikkojen aikana Kreikan Syriza -puolue on ollut runsaasti julkisuudessa – ihailua, ihmetystä ja pelkoakin herättäen. Syrizan linja voi joidenkin mielestä olla radikaali, muttei mistään ääriliikkeestä voi todellakaan puhua loukkaamatta näitä rauhaa ja solidaarisuutta ajavia intohimoisia poliitikkoja.

Syriza-koalitio rakentui Kreikan parlamenttiin vuonna 2004. Puolueeksi koalitio eteni vuonna 2012 Vasemmistoliiton pitkäaikaisen sisarpuolueen Synaspismoksen yhdistyessä isoon joukkoon pieniä puolueita. Synaspismos on ollut meitä ideologisesti lähellä oleva punavihreä puolue. Pienemmistä ryhmistä Syrizaan liittyneiden joukossa on mielipiteiltään niin sosiaalidemokraatteja kuin radikaalejakin toimijoita.

Varsin vanhoillinen ja edelleen 5 prosentin kannatuksella toimiva kommunistipuolue KKE ei tee yhteistyötä Syrizan kanssa Kreikassa, eikä meidän muidenkaan kanssa europarlamentissa.

Syrizan linja talouden suhteen on selkeä: ongelmana on euroalueen sisäinen epätasapaino, kysynnän puute ja leikkaukset. On huomattava, että Kreikassakin on nyt enemmän velkaa kuin ennen apupakettien rakentamista.

Näitä ongelmia ei ole ainoastaan Kreikassa, vaan koko eurojärjestelmä on kriisissä. Syriza ei aja Kreikan eroa eurosta, vaan tahtoo korjata euron valuviat. Ja se jos mikä olisi kaikkien maiden yhteinen etu.

Jotta Kreikka voi aidosti nousta jaloilleen ja tavallisten ihmisten kurjimus päättyy, on Kreikan velkoja leikattava ja troikan kuristava pakkopaita purettava.

Vaikka Merkel kuinka uhkailee ja uhoaa, on Kreikalla tällä hetkellä kohtuullinen neuvotteluasema. Muut maat ovat huomanneet, ettei nykyinen talouslinja johda mihinkään hyvään ja että Saksa on keskittynyt ajamaan ainoastaan omaa etuaan.

Syriza on ajanut tuottavan jälleenrakentamisen ohjelmaa, jossa humanitaariseen kriisiin puututaan välittömästi, leikkauspolitiikka lopetetaan ja työehtosopimukset ja työlainsäädäntö palautetaan. Työllisyyttä parannetaan konkreettisella elvytyksellä. Verojärjestelmästä tehdään oikeudenmukainen, eli rikkaat, jotka eivät ole maksaneet verojaan, joutuvat niin tekemään, ja pieni- ja keskituloisten verokyykytys lopetetaan.

Sen lisäksi tähän ”radikaaliksi” mainittuun ohjelmaan kuuluu myös poliittisen järjestelmän demokratisointi.

Joten jos joku tuntee rinnassaan radikaalin sykähdyksen, niin samassa rintamassa ollaan: tähän ”radikaaliuteen” minäkin lähden mukaan täysin palkein.

Valta kansalle, töitä ja toimeentuloa, palveluita, koulutusta, työelämän pelisäännöt kuntoon ja veronmaksukyky tulojen mukaan: onhan se porvareiden mielestä hyvinkin radikaalia, suorastaan kestämättömän radikaalia. Onnea Syrizalle sunnuntain vaaleihin! Syrizan voitto Kreikassa voi olla uusi alku koko Euroopalle.