Kansan Tahto

70 € / vuosi
Kategoriat
Lukijoilta

Talvivaara, Terrafame, uraanikaivos ja yellow cake

Kuulimme Yle:n A-studion ohjelmassa 17.11.2016 kuinka Talvivaara/Terrafame-nikkelikaivoksen yhteyteen on rakennettu uraanin talteenottolaitos, jonka tarkoituksena on tuottaa triuraanioktaoksidi U3O8:aa eli ns. yellow cake -tuotetta. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomesta tulee uraanin rikastaja ja tuottaja. Tämä yellow cake on kirkkaan keltainen uraaniseosjauhe, josta käydään kauppaa laajalti.

Mutta mitä tähän sanoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA? Jos tai kun Suomi aloittaa uraanin tuotannon, tarkoittaa se tuon yellow caken osalta myös sitä, että IAEA edellyttää ettei tuote joudu minkään ydinasejärjestelmän osaksi. Onhan tuo ydinsulkusopimus kuitenkin voimassa oleva sopimus ja kieltää erityisesti ydinaseettomien maiden linkittymistä fissiilin ydinasemateriaalin tuotantoon.

Tässä Talvivaara/Terrafame-hankkeessa on sisäänrakentuneena nyt ei vain ympäristö- vaan myös nikkeli- ja ydinmateriaaliongelma. Nikkelin osalta muistanemme, kuinka runsaat 70 vuotta sitten Hitlerin Saksa himoitsi Petsamon nikkeliä sotakoneensa ylläpitoon. Ja seurauksena oli niin sanottu jatkosota! Uraanin osalta taasen tiedämme sen, miten uraani ja siitä syntyvä plutonium ovat ydinpommien keskeisiä fissiilejä ainesosia.

Ydinaseriisunnan puolesta toimivan Pugwash-liikkeen (Pugwash-järjestö eli Pugwash Conferences on Science and World Affairs) tieteelliset jäsenet ovat jo pitkään sanoneet seuraavaa: ”Ydinaseiden muodostama uhka on välitön, eikä aika ole ihmiskunnan puolella.” Näin ollen Suomi ei voine olla se maa, joka ei ymmärrä tätä erittäin vakavaa ongelmaa, joka nimenomaan ihmiskunnan akuuteimpana ongelmana ylittää ilmeisesti moninkertaisesti vaikkapa tämän ilmaston lämpenemisen ongelman.

Ydinaseiden riisunta ja pommien purkaminen edellyttää erityisesti sitä, että ihmiskunta, siis me ihmiset, pääsemme eroon kaikista niistä aineista, jotka mahdollistavat ydinasepommien rakentamisen. Joten niin ikävää kuin se Suomen nykytilanteen kannalta onkin, meidän tulee päästä eroon myös kaikista ydinvoimaloistamme. Nimittäin nämä meidänkin voimalat tuottavat fissiiliä ydinaseeseen soveltuvaa ainetta, plutoniumia. Eikä tätä asiaa helpota lainkaan se, että Talvivaara/Terrafame alkaisi tuottaa yellow cakea! Jo nikkelissä ja sinkissä on ihan tarpeeksi ongelmaa – hyödyn ohessa.

 

Juhani Harjunharja
Utsjoki