Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Täytetään katsomot

Suomenmaa on herännyt talviunesta ja kylät ovat tulvillaan tapahtumia nyt heinäkuussa. Erityisen hyvää on oma paikallinen tekeminen kuten kesäteatteritoiminta.

Meillä Kainuussa teatteria tehdään joka kunnassa, Kajaanissa kesäteattereita on kolmekin.

Eivät kesäteatterit ole tyhjästä syntyneet. Historiankirjoista voi lueskella, kuinka nuorisoseurojen ja työväenyhdistysten amatööriteatteritoiminnalla oli suuri merkitys jo yli sata vuotta sitten. Kulisseja maalattiin, pukuja ommeltiin ja kappaleita esitettiin pienilläkin kylillä.

Herrasväen hupipätkiä oli tehty ennenkin, mutta Kainuun teatteritoiminta alkoi Kajaanin työväen näytelmäseuran ensi-illasta, joka pidettiin kaupungintalon juhlasalissa 9.12.1906.

Työväen teatteritoimintaa harrastettiin vaikka sisällissota vei monta näyttelijää, ammattilaisia ja harrastajia, ja 30-luvun lapualaisaikana Kainuun lähes kaikki työväentalot suljettiin, Kajaanin työväennäyttämö kiellettiin ja sen esirippukin varastettiin.

Mutta vaikeudet voitettiin, 1970-luvulla Kajaanin Työväenteatteri kunnallistettiin kaupunginteatteriksi ja alkoi alueteatteritoiminta, joka tuonut esityksiä kouluista vanhainkoteihin ja levittänyt kesäteatteritoimintaa.

Suomessa arvioidaan olevan noin 800 erilaista teatteriharrastusryhmää, joissa on mukana noin 20 000 osallistujaa. Asukasmäärään suhteutettuna teatteria harrastetaan erityisen paljon maaseutupaikkakunnilla ja ne yhdistävät kuntalaisia ja kesäasukkaita.

Aika usein näytelmät on valittu tai niitä sovitetaan siten, että ne läheltä liippaavat esityspaikkakuntaa ja sen tapahtumia. Parhaimmillaan, kuten Suomussalmella, on useita vuosia tehty ihan omia oman pitäjän tapahtumista kumpuavia näytelmiä.

Kesäteatteriharrastus ei ole vain harjoituksia ja esityksiä, vaan mitä parhainta monipuolista yhdessä tekemistä. Teatteriharrastus parantaa itseluottamusta ja samalla vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Kesäkuussa Ristijärvellä oli valtakunnallinen Nuori Teatteri -koulutusleiri esityksineen, jossa nuorten oli mahdollisuus oppia käytännön ja opetuksen kautta näyttelijätyön eri osa-alueisiin.

Monet näyttämöt ovat vielä taivasalla kauniilla paikoilla, meillä Sotkamossa tosin nyt ensimmäistä kertaa juuri remontoidun työväentalon sisällä.

Liki kaikki esitykset sopivat koko perheelle, osa erityisesti lapsille suunnattujakin, ja nykyään kesäteatterit ovat valistuneet ilmoittamaan, jos esitys ei ihan perheen pienimmille passaa. Kukapa pettymyksiä haluaa tuottaa.

Kokemus on muutenkin rennon mukava. Harrastelijoiden pienet lipsahdukset esityksissä sallitaan hymyhuulin, väliajalla nautitaan makkarat, kahvit ja jäätelöt, tavataan tutut ja tuntemattomat. Ollaan koko kylä yhdessä.

Kesä on mansikoiden ja hyttysten aikaa, saunan lämmittämistä, lomailua ja kesäteatteria. Nautitaan siitä ja täytetään katsomot.

Kirjoittaja on  Kainuun Vasemmiston puheenjohtaja