Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Uusi vuosi, vanhat kujeet

Vuosi vaihtui, mutta julkisuudessa jatkuu sailastelu. Viimeisen 20 vuoden ajalta ei liene vuottakaan, jolloin kansliapäällikkö Raimo Sailas ei olisi meitä jostain tuhosta pelotellut.

Koko ajan suomalaisten kansallisvarallisuus on kuitenkin kasvanut. Se, missä olemme surkeasti epäonnistuneet, on ollut varallisuuden oikeudenmukainen jakaminen.

Nytkin työnantajien EK käskyläisineen hokee, kuinka mennään kohti perikatoa, kuinka palkkoja pitää alentaa ja eläkeikää nostaa.

Palkkojen alennus merkitsisi kurjistumiskierrettä. Kun ei ole varaa ostaa tuotteita, ei tuotteita kannata valmistaa ja kun ei valmisteta, niin ei tarvita työntekijöitä.

Eläkeiän muodollinen nosto ei puolestaan saa ihmisiä jaksamaan töissä yhtään kauempaa vaan siihen tarvitaan parempia toimenpiteitä.

Kun vuorineuvokset vaativat talkoohenkeä ja vastuullisuutta työntekijöiltä, niin saisivat ensin sitä osoittaa itse.

Lueskelin eräästä lehdestä, että maailmassa virtaa ohi verottajan rahaa karmiva luku, 13 biljoonaa euroa. Ei ole ahneudella rajaa vaan tätä on kapitalismin diktatuuri.

Suomessakaan kaikkia tuloja ei kohdella samalla tavoin. Monet rikkaimmat eivät kirjauta verotukseen palkkatuloja lainkaan vaan kellistelevät pääomatuloilla, joista ei kunnallisveroa mene lainkaan.

Nämä pääomarikkaat käyttävät kuitenkin kunnan palveluja, motkottavat niiden laadusta ja ovat niitä leikkaamassa. Yhteisvastuullisuutta tarvittaisiin vippaskonstien sijaan.

Palkkojen rokottamisen sijaan yrityksissä pitäisi panostaa tuotekehitykseen.

Eräskin metallialan yritys kehitti tuotantomenetelmän, jossa valmistuksessa voidaan säästää energiaa yli 50 prosenttia, valmistus nopeutuu, kuljetus helpottuu ja raaka-ainetta menee vähemmän. Pääomaa vapautui markkinointiin, asiakaskunta laajeni eikä tuotantoa tarvinnut siirtää halpamaihin tai palkkoja pudottaa.

Suomen tulevaisuuden uhkakuvia ei tule vähätellä, mutta ei myöskään liioitella.

Euroopan talous tökkii, mutta Eurooppa ei ole koko maailma. Kuntien omistaman ja kuntatyöntekijöiden eläkevaroja maailmanlaajuisesti sijoittavan Kevan sijoitusten tuotto oli viime vuonna yli 10 prosenttia. Se ei ole lamalukema.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s vahvisti Suomen olevan parasta AAA- luokkaa eli jos lainaa tarvitaan niin Suomi saa sitä edullisesti ja Suomi on Euroopan vähiten velkaantuneita maita.

Uhkakuvien sijaan vasemmisto on hallituksessa saanut aikaan käytännön parannuksia tavallisten ihmisten arkeen. Esimerkiksi pitkään jatkunut epäkohta on korjattu, tämän vuoden alusta alkaen puolison tulot eivät enää alenna tai kokonaan estä työmarkkinatuen saantia.

Kirjoittaja on Kainuun Vasemmiston puheenjohtaja.