Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

”Vaalit olisi pitänyt yhdistää” – euroehdokas Sarkkinen kampanjoi ja neuvottelee hallitusohjelmaa

Kaikki vasemmiston kansanedustajat, myös EU-ehdokkaina olevat Hanna Sarkkinen ja Merja Kyllönen, osallistuvat hallitusneuvotteluihin, mutta esimerkiksi eduskunnasta pudonnut Silvia Modig keskittyy neuvottelujen sijaan vaalikampanjaan.

Sarkkinen sanoo kampanjoineensa kuluneen viikonlopun ja toivovansa, etteivät hallitusneuvottelut vie seuraavaa viikonloppua vaalityöltä.

Euro- ja eduskuntavaalit sattuvat samalle keväälle kerran 20 vuodessa ja silloin ne pitäisi yhdistää, Sarkkinen sanoo. Nyt vaalit jäävät hallitusneuvottelujen jalkoihin ja eduskuntavaaleissa äänestänyt kansa on vaikea saada uudestaan uurnille. Eurovaalien äänestysprosentti on kaksissa edellisissä vaaleissa alle 40.

– Jos vaalit olisi yhdistetty, eurovaalit olivat ehkä jääneet eduskuntavaalien jalkoihin mutta ehkä ihmiset olisivat käyneet äänestämässä vähän enemmän. Olisi ollut selkeämpää.

Varapuheenjohtaja Sarkkinen on osa puolueen virallista neuvotteluryhmää ja osallistuu Elinvoimainen Suomi -nimisen ryhmän neuvotteluihin. Siellä pohditaan muun muassa elinkeinopolitiikkaa, tutkimusta ja tuotekehitystä, yritystukia ja kuntien valtionosuuksia.

Lobbaamista vai työväenliikkeen yhteistyötä?

Onko hallitusneuvottelujen ympärillä alkanut lobbarikeskustelu kokoomuksen oppositiopolitiikan käynnistelyä? Sarkkinen myöntää tilanteen vaikuttavan tältä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaatinut lobbareita pois neuvottelupöydistä ja nimennyt lobbareiksi niin viestintätoimistojen kuin SAK:n ja ammattiliittojen työntekijät.

–Mikä yllätys on se, että ammatillinen työväenliike ja poliittinen työväenliike tekee yhteistyötä, Sarkkinen kysyy.

Hänen mukaansa puolueessa olevat ammattiyhdistysliikkeen toimijat ovat puolueen edustajina myös neuvotteluissa eikä se ole sen enempää yllättävää kuin salaistakaan. Viestintätoimistojen työntekijöiden suhteen kritiikki on Sarkkisen mielestä paikallaan, koska heidän asiakaskytköksensä eivät ole julkisia.

Yksi vihreiden neuvottelija vetäytyi itse pois neuvotteluista, kun hänen osakkuutensa viestintätoimistossa otettiin mediassa esille. Sarkkinen toteaa sen olleen hyvä ratkaisu.

Neuvottelut aikataulussa

Hallitusneuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vastasi maanantaina Säätytalolla toimittajan kysymykseen, ettei esimerkiksi demareilla riitä puolueen työntekijöitä neuvottelupöytiin. Hän ei näe ongelmaa ay-toimijoiden mukanaolossa eikä ole havainnut merkkejä ulkopuolisesta vaikuttamisesta.

Rinteen mukaan neuvottelut etenevät odotetussa aikataulussa. Eri alatyöryhmissä hahmotellaan tämän hetken tilannekuvaa ja visioidaan mahdollisia ratkaisuja havaittuihin ongelmiin. Tämä työ valmistuu tiistaihin puoleenpäivään mennessä.

Seuraavassa vaiheessa visioita aletaan yhdistää talouden realiteetteihin. Rinne uskoo, että neuvottelemassa olevat ”aikuiset ihmiset” osaavat sovittaa poliittiset tavoitteet taloudelliseen tilanteeseen.