Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Vasemmistoliiton Lapin piiri: Julkiset palvelut turvattava Lapin sote-uudistuksessa

Vasemmistoliiton Lapin piiri pitää tarpeellisena sote-uudistusta, joka tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä kuntien sijasta maakunnissa, joille valitaan tammikuussa 2018 pidettävissä vaaleissa maakuntavaltuustot.

Piirijärjestön mukaan sote-uudistuksen ongelmaksi on muodostumassa kokoomuksen uudistukseen ajama niin sanottu valinnanvapaus eli pakkoyhtiöittäminen. Se tulisi kasvattamaan rutkasti isojen, usein monikansallisten, terveysyhtiöiden voittoja.

Eduskunnassa molemmat vasemmistopuolueet ovat tältä osin vastustaneet porvarihallituksen linjaa. Sodankylässä lauantaina kokoontunut Vasemmistoliiton Lapin piirin kevätkokous odottaakin, että myös Meri-Lapissa vasemmisto torjuu alueen terveyspalvelujen yksityistämisen valtuustojen tehdessä päätöstä laajavaikutteisesta asiasta.

Vasemmistoliiton Lapin piiri pitää välttämättömänä maakunnanlaajuista sote-valmistelua siten, että kaikkien kuntien näkemykset huomioidaan tasapuolisesti.

– Myös Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohjan keskussairaalan erikoissairaanhoitopalvelujen yhteistä suunnittelua tulee jatkaa, toteaa piirijärjestö kannanotossaan.

Eläkeläisköyhyys poistettava

Vasemmistoliiton Lapin piirin kevätkokous vaatii hallitukselta toimia eläkeläisköyhyyden poistamiseksi. Satoja tuhansia eläkeläisiä elää EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella. Raja on suhteellinen ja se mitataan palkansaajien mediaanitulosta. Pienituloiseksi määritellään henkilö, jonka kuukausiansiot jäävät tällä hetkellä alle 1 190 euron.

Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen taso ovat kaukana köyhyysrajasta. Palvelut ovat muuttumassa enemmän asiakasmaksupohjaisiksi välttämättömien palveluiden maksujen ja erilaisten korvausten omavastuuosuuksien ollessa tasolla, joka tekee eläkeläisten olot entistä tukalammaksi. Mittarin mukaan Suomessa on noin 700 000 köyhää.

Satoja tuhansia eläkeläisiä elää EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella.

– Vaikka opiskelijat ja työttömät ovatkin suhteellisesti pienituloisempia, on eläkeläisten tilanne yksilön tasolla pysyvämpi ja hieman korkeampienkin tulojen kohdalla tilannetta kurjistavat muun muassa kalliit terveyspalvelut ja välttämättömistä lääkkeistä koituvat korkeat menot. Tottakai köyhyyteen tulee puuttua kaikkien ryhmien kohdalla, mutta näitä eroja on hyvä tuoda esiin, arvioi Lapin piirin puheenjohtaja Markus Korjonen.

Vasemmistoliiton Lapin piiri vaatii nyt hallitukselta konkreettisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

– Myös tulevissa hankkeissa, kuten sote-uudistuksessa esimerkiksi asiakasmaksujen vaikutus pienituloisen kansanosan elämään tulee arvioida erityisen tarkasti. Vasemmistoliitto onkin kampanjoinut juuri asiakasmaksujen poistamisen puolesta, piirijärjestö muistuttaa kannanotossaan.