Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Vasemmistonaiset: Ihminen sote-uudistuksen keskiöön

Saila Ruuth jatkaa Vasemmistonaisten puheenjohtajana

 

Vasemmistoliiton naisverkosto Vasemmistonaiset vaatii ihmisen sote-uudistuksen keskiöön. Naiset ovat sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden enemmistö että edelleen hoivavastuun pääasiallisia kantajia kodeissa, joten sote-palveluilla on erityinen vaikutus naisten asemaan.

– Hallituksen on sitouduttava siihen, että sote-uudistuksen eri vaihtoehtojen sukupuolivaikutukset arvioidaan. Ei riitä, että sote-uudistus arvioidaan näön vuoksi ja pinnallisesti jälkikäteen, vaan hallituksen on julkisesti sitouduttava olemaan tekemättä päätöksiä, joilla ennustetaan olevan heikentäviä vaikutuksia naisten asemaan joko palveluiden käyttäjinä tai työntekijöinä. Sukupuolten tasa-arvon täytyy olla uudistusta aidosti ohjaava näkökulma, Vasemmistonaiset vetoaa.

Tähän asti sote-uudistuksesta on puhuttu hallinto- ja rahoitusmallit edellä. Vasemmistonaisten mukaan keskustelu on ollut vaikeaselkoista ja valmisteluun on ollut vaikea demokraattisesti osallistua.

– Kuntalaisten tarpeet on ohitettu sekä uudistuksen valmistelussa että julkisessa keskustelussa. Viimeistään nyt ihmiset, eli palveluiden käyttäjät ja työntekijät on otettava huomion keskipisteeksi. Uudistus pitää toteuttaa niin, että suomalaisten verovarat eivät kierrä yksityisiin taskuihin tai veroparatiisien pankkitileille.

 

Puhenaiset ja Valtikka valittiin

Vasemmistonaiset piti valtakunnallisen kokouksensa 29.-30.10. Helsingissä. Kokouksessa Puuliiton tasa-arvo- ja sosiaalisihteerinä työskentelevä Saila Ruuth, 34, valittiin jatkamaan Vasemmistonaisten puhenaisena uudelle kolmivuotiselle toimikaudelle.

Varapuhenaisiksi valittiin joensuulainen medianomi (AMK) ja humanististen tieteiden kandidaatti Anni Järvinen, 33, sekä oululainen projektikoordinaattori Sannamari Sala, 48.

Kokouksessa valittiin myös 20-jäseninen Vasemmistonaisten toimikunta Valtikka, jonka jäseniksi tulivat Olga Zamurovic (Helsinki), Lena Paju (Hankasalmi), Riikka Korpinurmi (Helsinki), Riika Raunisalo (Hyvinkää), Irma Hirsjärvi (Jyväskylä), Helvi Kolehmainen (Helsinki), Milka Tommila (Pori), Katja Syvärinen (Helsinki), Leena Leväsvirta (Kemi), Minna Sumelius (Turku), Saara Hartzell (Rovaniemi), Kaarina Kailo (Kiiminki), Milla Pyykkönen (Helsinki), Susanna Koistinen (Espoo), Raisa Musakka (Helsinki), Seija Piipponen-Pekkola (Kotka), Maarit Fredlund (Helsinki), Hanna Hylkilä (Kuopio), Ljuba Metsola (Lappeenranta) ja Sari Janatuinen (Kempele).