Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Verosta tuli kirosana

Jossain maailman ajassa puhuttiin vielä reilusta veropolitiikasta ja siitä, kuinka verotuksella tasataan tuloerojakin.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyisin uusi pääministeri kertoo, kuinka rikkaiden verotusta ei voi enää nostaa, kun on nyt sovittu, ettei sitä nosteta. Osallistuvat sitten talkoisiin omantuntonsa mukaan.

Ainakin kolme hyvätuloista on jo tuntenut sydämessänsä omantunnonpistoksen, mutta sillä ei vielä tuloeroja tasata. Yhä yleisempi asenne tuntuu olevan, etteivät he enää halua maksaa verojansa, joilla maksukykyä olisi. Silloin verotaakka asettuu entistä enemmän pieni- ja keskituloisten hoidettavaksi.

Yritysmaailmassakin pienet ja keskisuuret yritykset maksavat veronsa reilusti, kun taas suuret yritykset kierrättävät tulojansa veroparatiisien kautta. Tästä veronkierron ja veroparatiisipolitiikan tukemisesta on tullut eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden kompastuskivi.

 

Oli mielenkiintoista seurata hallitusneuvotteluja vaalilupauksista kolmen puolueen keskinäiseen vääntöön ja lopputulokseen, jossa varsinkin pienituloiset saivat raippaa oikein kunnolla. Koko näytelmä on vertahyytävä petos äänestäjiä kohtaan, luvattiinhan ennen vaaleja kauniisti kurittaa kaikkia tasapuolisesti. Porvariston edustajiksi paljastuneet valtaapitävät kertovat nyt täysin palkein, kuinka hyvätuloisia ei voida enää ”rangaista”, koska ostovoima loppuu ja kotimarkkinat alkavat kuihtua.

On se kumma, miten rikkaan raha ei kelpaa mutta köyhältä sopii ottaa! Kyllä se on tähän asti ollut niin, että juuri pieni- ja keskituloiset taloudet ovat kantaneet kaikki liikenevät euronsa kulutukseen ja pitäneet pyöriä pyörimässä, kun paremmin toimeentulevilla on ollut tapana sijoittaa rahansa tai laittaa ne korkeakorkoiselle tilille odottamaan tulevaisuutta.

Nyt ei enää kansantaloutta hidasta, jos eläkeläisellä ei ole rahaa asumiseen, lääkkeisiin tai ruokaan, lapsiperheestä nyt puhumattakaan. Eikähän sitä opiskelijaa kenenkään tarvitse tukea, pitäkööt vaan huolen itsestään, niin tulee luovempi ja tuottavampi yhteiskunta.

 

Verotus on toimiva, tehokkain ja tasapuolisin tapa kantaa kortensa yhteiseen kekoon. Tämän hallituksen linjauksille en keksi muuta selitystä kuin sen, että koko verotusjärjestelmää halutaankin heivata oikealle. Hyvätuloiset maksavat vähän veroja, antavat hyvällä tuurilla lahjoituksia haluamaansa kohteeseen ja saavat siitä vielä verovähennykset kiitokseksi. Huonompiosaiset saavat ”kannustukseksi” kylmää kyytiä.

Hyvinvointivaltio on ollut maailman toimivin järjestelmä, Pohjoismaiden kruununjalokivi, ja muualla kadehdittu tapa rakentaa tasa-arvoista yhteiskuntaa. Hyvinvointiyhteiskunta ei voi perustua hyväntekeväisyyteen. Veroja on kerättävä riittävästi, jotta epäseksikkäätkin huono-osaiset pidetään mukana yhteisessä veneessä. Vapaaehtoiselle auttamiselle on paikkansa, toki, mutta tasa-arvoista yhteiskuntaa sen varaan ei voi rakentaa.

Meillä on kaikki edellytykset päivittää hyvinvointivaltio toimimaan pitkälle tulevaisuuteen – nautitaan nyt kesästä, kerätään voimia, ja jatketaan taistelua paremman huomisen puolesta https://mgph..-ligne/.