Kansan Tahto

70 € / vuosi
Mainos

Vielä on tilaa yhdelle, joka…

– En mä halua valtuustoon, kun haluan viettää aikaa perheen kanssa.
– Kyllä mä aina äänestän vasemmistoa, mutta en mä halua sitoutua puoluepolitiikkaan.
– Ei mulla oo aikaa kampanjoida mut voin mä tulla keittämään kahvia.
– No en mä ala kun en mä tiedä kuntapolitiikasta mitään.
– Mä haluun vielä tehdä töitä, niin en voi näyttää olevani vassari.

Tänä vuonna kaikilla puolueilla on ollut hankaluuksia hankkia kuntavaaliehdokkaita. Suhteessa eniten ehdokasmäärissä kärsivät suuret puolueet. Vasemmisto piti pintansa edellisvaalien malliin, ja vaaleihin lähdetään yli 3 000 ehdokkaan voimin.

Oulussakin täysi sadan ehdokkaan lista saatiin täyteen. ”Laatu korvaa määrän” -ajattelu on osin virheellinen tässä yhteydessä. Täyteen listaan tulee pyrkiä. Täysi lista osoittaa eräällä tavalla laatua – meillä on kannatusta monipuolisesti kaikilta elämänaloilta ja halukkaita mukaan näkyvään toimintaan.

Kuitenkin suunta on huolestuttava monessa osassa maata. Puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikosken mukaan ”monissa kunnissa näyttää ehdokasjoukon koostumus kapeutuvan erityisesti kolme-nelikymppisten naisten kohdalla.” Lohikoski jatkaa tulleensa itse kuntapolitiikkaan juuri lapsiperheiden palveluiden vuoksi. Allekirjoittanut, nyt 35-vuotias kokousimettäjä tunnistaa itsestään saman syyn.

Toisaalta ymmärrän kuluneen valtuustokauden ja kohdalleni koituneiden luottamustoimien ansiosta hyvin sen, miksi kokousillat kunnantalolla ei pienten lasten äitejä paljon houkuttele. Haluankin kiittää oman osallistumiseni mahdollistamisesta kärsivällistä puolisoani Teroa.

Valtuustoissa on ihan tavallisia, tavallisilla järjen lahjoilla varustettuja ihmisiä.

Mutta! Ei vaalit tähän lopu! Sinä, jolla ajatus ehdokkuudesta jäi kutkuttamaan: tule ihmeessä mukaan puolueosastojen toimintaan myös vaalien välillä ja pitämään yhteyttä keväällä valittaviin luottamushenkilöihin. Kohtahan keitellään kahvia maakuntavaalien ja presidentinvaalien kojuilla. Vasemmiston kuntalaisaloitekampanja kaikille lapsille tarjotusta päivähoidosta kaipaa viestinviejiä. Sote-uudistus ei ole vielä maalissa, emmekä voi päästää sitä etenemään loppuun saakka näin. Sinua tarvitaan monella tavalla.

Valtuustoissa on ihan tavallisia, tavallisilla järjen lahjoilla varustettuja ihmisiä. Aktiivinen yhteys vasemmiston luottamushenkilöihin henkilökohtaisesti ja eri medioiden välityksellä auttaa myös keräämään asiantuntemusta siitä, mitä kunnassa tapahtuu ensi kuntavaaleja varten. Todellinen oppi tulee sitten luottamustoimesta itsestään, työ tekijäänsä opettaa. Sitä ennen: kohti loputonta voittoa!